În cât timp se vindecă gingia după implant dentar?

vindecarea gingiei dupa implant

Oamenii se simt mult mai bine atunci când arată bine. Din acest motiv, implantul dentar a devenit tot mai popular printre cei care își doresc să afișeze public un zâmbet larg și încrezător, frumos și sănătos.

Rezultatul final îl știm cu toții: dinți frumoși și rezistenți pe toată arcada. Cu toate acestea, pacienții trec prin mai multe etape. Un implant dentar are rolul de a înlocui, în mod artificial, rădăcina dintelui pierdut. Astfel că pacientul va trece printr-o serie de examinări, tratamente, dar și diferite alte etape înainte de a vedea în oglindă rezultatul final. În plus, după implantare, urmează o perioadă de recuperare. Osul trebuie să fuzioneze cu implantul, iar țesuturile moi trebuie să se vindece. Vindecarea gingiei după implantul dentar este o perioadă despre care toți pacienții vor să afle mai multe detalii. De ce? Pentru că vindecarea gingiilor este un aspect esențial pentru succesul întregii proceduri. Află, din rândurile următoare, care este perioada de recuperare, dar și cum poți contribui la o vindecare ușoară.

Efectele implantului dentar asupra țesutului gingival

Înainte de a afla în cât timp se vindecă gingia după implant, trebuie să știi că durerea resimțită în primele zile de la implantare este absolut normală și este total controlabilă cu medicamente adecvate. Orice incizie doare după ce efectul anestezicului dispare. Fie că optezi pentru un implant dentar rapid sau unul clasic, țesuturile moi din jurul acestuia se vor vindeca în aproximativ 21 de zile. Cu toate acestea, durerea va dispărea în 3 – 7 zile, fiind controlată cu ajutorul analgezicelor și antiinflamatoarelor, recomandate înainte ca disconfortul să se instaleze. De regulă, pacienții observă o îmbunătățire vizibilă a gingiilor după prima săptămână.

Trebuie specificat și faptul că recuperarea după implantul dentar implică și perioada în care acesta fuzionează cu osul, o perioadă numită „osteointegrare”. Deși te poți simți excelent și poți reveni la alimentația și stilul de viața care te caracterizează în doar câteva săptămâni, perioada de osteointegrare poate dura până la 6 luni.

Care sunt simptomele normale?

La scurt timp după implantare, pacienții se pot confrunta cu o ușoară sângerare. De ce „ușoară”? Pentru că nu vorbim despre fluxuri abundente, ci despre ceva minor, dar totuși existent. Nu trebuie să-ți faci griji! Este absolut normal.

De altfel, în primele zile, pacienții pot observa și o ușoară creștere a temperaturii corpului. Mai mult, umflătura după implantul dentar, micile vânătăi și senzația de disconfort la dinții vecini sunt absolut normale în primele zile. După orice incizie, la nivelul gingiei se formează un hematom care provoacă o durere ușor de suportat cu ajutorul antiinflamatoarelor prescrise.

Trebuie să menționăm și faptul că mulți pacienți trec și prin alte etape înainte de implantare. În cele mai multe cazuri, aceștia au nevoie de extracții. De aici și întrebarea care stă pe buzele tuturor: „în cât timp se vindecă o extracție de măsea”. Află că această perioadă poate varia semnificativ de la un caz la altul, dar la modul general, poate dura aproximativ 3 – 4 luni. Atenție, și în acest caz este important să nu faci confuzie între regenerarea osoasă și vindecarea gingiei după extracție, care poate dura între 1 și 3 săptămâni.

implant dentar

Care sunt semnele de îngrijorare?

Dacă durerea persistă și chiar devine mult mai puternică de la o zi la alta, trebuie să apelezi la ajutor specializat. Alte semne de îngrijorare sunt: sângerările abundente, scurgerile cu miros neplăcut, febra persistentă etc. Este absolut necesar să comunici orice semn de îngrijorare. Monitorizarea atentă în procesul de vindecare poate reduce la minim riscurile, asigurând succesul implantului dentar.

Recomandări după implantul dentar

Poate că ți-a luat mai mult timp să-ți faci curaj să ajungi la stomatologie, iar acum, când poți zâmbi cu încredere, îți dorești doar să te poți bucura de felul în care arată și se simte dantura ta cât mai mult timp. Aici intervine conștientizarea relației dintre medic și pacient. Încă de la prima consultație, vei primi o mulțime de sfaturi și recomandări. Tot în cabinet vei afla și la cât timp după extracție se poate pune implantul dentar, care este perioada recomandată pentru scoaterea firelor după implantul dentar, dar și multe alte informații prețioase pentru o recuperare ușoară.

Îngrijirea gingiilor și implantului în primele zile

În primele săptămâni este recomandat ca pacienții să verifice constant aspectul gingiilor și să se prezinte la clinică încă de la primele semne reale de îngrijorare. De altfel, există o serie de recomandări care pot spori procesul de vindecare:

 • Încearcă să nu mănânci în primele ore după intervenție;
 • Evită alimentele crocante, lipicioase sau tari în primele săptămâni. Se recomandă smoothie-uri și supe reci;
 • Elimină, pentru o perioadă, obiceiurile vicioase. Tutunul, de exemplu, poate irita gingia;
 • Evită băutura și alimentele reci ori fierbinți;
 • În perioada de recuperare, se recomandă ca pacienții să folosească o periuță de dinți moale pentru a nu irita gingia. Periază ușor, cu mișcări circulare și folosește o apă de gură cu efect antiseptic;
 • Nu este cazul pentru un maraton și nici pentru a bifa o nouă ședință la sala de fitness. Odihnește-te și hidratează-te!
ingrijirea gingiilor dupa implant

Îngrijirea gingiilor și implantului pe termen lung

Așa cum spuneam încă din primele rânduri, îngrijirea adecvată și prevenția pot contribui la prelungirea duratei de viață a implantul dentar, dar și la menținerea unor gingii sănătoase. Este foarte ușor să ai un zâmbet frumos. Iată ce trebuie să faci:

 • Periază-ți dinții de cel puțin două ori pe zi. Adaugă în rutina de îngrijire apa de gură, dușul bucal și ața dentară;
 • Programează o vizită la stomatologie la fiecare 6 luni;
 • Semnalează orice stare de disconfort;
 • Evită să desfaci ambalaje cu dinții, evită să-ți rozi unghiile și să pui presiune pe dantură.

Concluzionând, perioada de recuperare poate fi suportată mult mai ușor dacă respecți indicațiile primite în cabinet. Verifică starea gingiilor în fiecare zi și nu uita că acestea se vor vindeca mai repede decât crezi! Totuși, dacă există semne reale de îngrijorare, este necesar să programezi cât mai rapid o consultație.

Data articol: 12 decembrie 2023
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
 • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
 • garanție pentru fiecare lucrare
 • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
 • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
 • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te