Coroana Dentara

Un zambet perfect, cu dinti sanatosi, albi si frumosi, poate parea imposibil de obtinut atunci cand acestia sunt deteriorati sau, pur si simplu, nu au forma si aspectul pe care vi le-ati dori. Nu este insa deloc asa. Stomatologia moderna ofera mai multe solutii pentru restaurarea functionalitatii si aspectului dintilor, iar printre cele mai utilizate se numara coroanele dentare.

coroana dentara
Mai jos veti gasi cateva informatii despre ce inseamna coroana dentara, cand si cum se pune, dar si cum se ingrijeste pentru a rezista cat mai mult timp.

Ce sunt coroanele dentare?

O coroana dentara este o lucrare protetica folosita adesea in estetica dentara si descrisa drept un „capac” ce se poate plasa peste un dinte pentru a-i restabili forma, dimensiunea si rezistenta si a-i imbunatati aspectul. Arata ca un dinte artificial gol care, odata amplasat, acopera complet portiunea vizibila a dintelui natural cu probleme. Mai poate fi folosita si pentru a acoperi un implant dentar si a-i oferi un aspect natural.

4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Avantajele si dezavantajele coroanelor dentare

Tocmai ce ati gasit raspunsul la cea mai importanta intrebare: „ce este coroana dentara si cum ma ajuta?”, dar care sunt avantajele? Pentru ca rolul coroanei dentare este de a restabili functionalitatea si estetica dintelui, avantajele pentru pacienti sunt multiple. Printre cele mai importante se regasesc urmatoarele:

  • Procedura simpla, fara durere sau disconfort: Inainte de a aplica coroana dentara, dintele se slefuieste si se amprenteaza digital, fara ca pacientul sa se simta inconfortabil. Coroana se va fixa ulterior, cand va fi gata;
  • Potrivire exacta: Fie ca optati pentru o coroana dentara din ceramica ori realizata dintr-un alt material, aceasta se va realiza conform amprentei digitale. Astfel, se urmareste potrivirea exacta ca forma, dimensiune, nuanta si transluciditate;
  • Rezistenta pe termen lung: Cat rezista o coroana dentara? Chiar si peste 15 ani, daca sunt respectate recomandarile de ingrijire (periaj riguros si controale regulate);
  • Prevenirea problemelor dentare: Coroana dentara impiedica aparitia cariilor, fracturilor si infectiilor dentare;
  • Redobandirea eficientei masticatorii: Cu o potrivire exacta, coroanele dentare contribuie la redobandirea eficientei masticatorii, avand un rol deosebit si in procesul de digestie;
  • Redobandirea increderii in propria persoana: Odata cu imbunatatirea aspectului estetic, pacientul care poarta coroane dentare se va simti mult mai confortabil atunci cand se priveste in oglinda.

Tipuri de coroane dentare

coroane metaloceramice

Coroane metaloceramice

Sunt formate dintr-un suport de metal (partea inferioara, care acopera dintele) si un strat exterior realizat din ceramica. Pentru baza metalica se poate folosi:

 

  • Aliaj crom-nichel – inoxidabil, in general bine tolerat de organism, dar mai putin folosit astazi din cauza posibilelor reactii alergice la nichel; este insa putin probabil ca o astfel de reactie sa apara; 
  • Aliaj crom-cobalt – are o rezistenta crescuta si se poate turna in strat foarte subtire, permitand obtinerea unei coroane cu o estetica superioara; nu provoaca reactii alergice. 

 

Avantajele acestui tip de coroane dentare sunt:

  • Rezistenta;
  • Estetica buna; 
  • Raport calitate-pret excelent.
coroane din ceramica dentara presata

Coroane din ceramica dentara presata (integrala)

Dupa cum le spune si numele, sunt realizate integral din ceramica, fara suport metalic. Structura de  baza  este un nucleu  rezistent din portelan sinterizat, care se topeste si se preseaza in cuptor la temperaturi inalte. Nucleul de ceramica se placheaza tot cu portelan, printr-o tehnica de stratificare pas cu pas. Avantajele acestui tip de coroane sunt: 

  • Aspect natural; 
  • Lipsa riscului aparitiei unei reactii alergice; 
  • Nu irita gingia.
coroane pe suport de zirconiu

Coroane pe suport de zirconiu

Coroanele din zirconiu sunt asemanatoare cu cele metaloceramice, doar ca stratul inferior, cel care intra in contact cu dintele, este realizat din zirconiu. Zirconiul folosit in stomatologie are o culoare si o transparenta similare dintelui natural, iar rezistenta lui este comparabila cu cea a aliajelor inoxidabile. Prezinta mai multe avantaje, inclusiv: 

  • Durabilitate; 
  • Rezistenta; 
  • Aspect natural;
  • Estetica superioara

Care este cea mai buna coroana dentara depinde insa de particularitatile fiecarui caz in parte, dar, bineinteles, si de dorintele pacientului. De exemplu, coroanele din ceramica dentara presata ne permit sa reproducem cu exactitate caracteristicile individuale ale dintilor naturali, dar au o rezistenta mai scazuta decat cele pe suport de zirconiu sau metaloceramice. Asta inseamna ca nu pot fi folosite pentru realizarea puntilor dentare sau pentru restaurarea dintilor reconstruiti cu pivoti metalici si nu sunt recomandate nici pacientilor cu bruxism. 

Coroanele metaloceramice, pe de alta parte, sunt mai rezistente, insa exista riscul ca, din cauza retractiei gingivale, metalul sa devina vizibil. Este unul dintre motivele care le face mai potrivite pentru dintii laterali. 

Pe langa cele trei tipuri de coroane mentionate mai sus, mai trebuie mentionat si faptul ca, in unele cazuri, poate fi necesara purtarea unor lucrari temporare, realizate din acrilat. Nu sunt menite sa fie purtate un timp indelungat, ci doar pana la finalizarea lucrarilor definitive.

Ce investigatii trebuie sa faci inainte de coroana dentara?

Doar un medic poate recomanda cea mai buna solutie de tratament pentru problemele cu care se confrunta pacientul. In cazul coroanelor dentare, exista mai multe motive pentru care se poate ajunge in acest punct, scopul final fiind de a reda zambetului frumusetea si functionalitatea de altadata.

Procesul de fixare pentru coroana dentara nu se programeaza de pe o zi pe alta. Pentru inceput, pacientul trebuie sa ajunga la clinica pentru un consult de specialitate. In urma consultatiei, se realizeaza un plan de tratament si o lista completa a costurilor.

Inainte de a incepe planul de tratament, pacientul trebuie sa efectueze o serie de investigatii imagistice. Acestea au rolul de a oferi medicilor o imagine exacta cu privire la structura anatomica si radacina dintelui care are nevoie de o coroana dentara. De cele mai multe ori, se recomanda radiografia panoramica, dar, in functie de particularitatile cazului, se pot recomanda si alte investigatii (CT, teste alergice, teste de culoare etc).

Cum se pun coroanele dentare?

In cadrul clinicii noastre folosim tehnologia CAD-CAM, adica proiectare asistata pe calculator, pentru realizarea de coroane ceramice si nu numai. Acest lucru ne permite sa realizam coroana intr-un timp mult mai scurt, de doar cateva ore, ceea ce inseamna ca putem cimenta lucrarea in cursul aceleiasi consultatii.

 

Daca am aflat ce este coroana dentara si ce tipuri de materiale sunt folosite de obicei pentru realizarea acestora, sa vedem si cum decurge tratamentul:

  • 1

    Consultatia initiala

    Ca in cazul oricarei alte proceduri, primul pas consta in examinarea pacientului si pregatirea acestuia pentru procedura; daca este necesar, se va realiza o radiografie si se vor efectua tratamentele necesare (indepartarea tesutului dentar cariat, devitalizarea dintelui etc.); tot acum vom discuta cu pacientul despre asteptarile sale si vom stabili impreuna cea mai buna optiune de tratament;

  • 2

    Amprentarea

    Dupa ce dintele a fost pregatit, se realizeaza o amprenta digitala ce va fi trimisa laboratorului; daca nu se poate prelucra coroana dentara in aceeasi sedinta, pacientul va fi trimis acasa cu o coroana provizorie;

  • 3

    Cimentarea

    Dupa ce coroana dentara este pregatita, se aplica pe dinte si se fixeaza prin cimentare.

Cat costa o coroana dentara?

Desi ne-am dorit ca aspectul financiar sa nu conteze atunci cand este vorba de sanatatea noastra, stim ca acest lucru nu este intotdeauna posibil. Tarifele practicate la clinica noastra pot fi consultate aici, insa trebuie sa precizam ca pretul unei coroane dentare poate varia in functie de materialele si tehnica folosita. Va vom specifica insa de la inceput care este pretul tratamentului, in functie de particularitatile cazului dumneavoastra. De asemenea, va putem pune la dispozitie inclusiv posibilitatea de a plati in rate.

Cand este indicata coroana dentara?

Coroana dentara poate fi utilizata pentru: 

  • A acoperi un dinte deformat, deteriorat sau care prezinta coloratii inestetice; 
  • A proteja un dinte slabit din cauza unui obturatii sau a unui tratament de canal; 
  • A acoperi un implant dentar; 
  • A ancora o punte dentara

Cat timp rezista o coroana dentara?

Cat rezista o coroana dentara depinde de mai multi factori, inclusiv:

  • Materialul din care sunt realizate; 
  • Igiena orala; 
  • Prezenta unor obiceiuri precum scrasnitul sau inclestatul dintilor, rosul unghiilor, deschiderea pachetelor sau sticlelor cu dintii etc.

 

Daca sunt ingrijite corect, pot rezista pana 15-20 de ani.

Care este cea mai buna coroana dentara?

Pentru ca exista mai multe tipuri de coroane dentare, decizia finala poate parea coplesitoare fara ajutorul medicilor – cei care va vor oferi cele mai bune recomandari. Alegerea finala tine atat de sanatatea generala a dintelui, de asteptarile pacientului si de buget. Atentie, pretul pentru coroana dentara se transmite inca de la prima intalnire cu echipa medicala. Ar fi destul de neplacut sa va confruntati cu cheltuieli in plus pe perioada efectuarii planului de tratament.

 Coroanele dentare difera, in primul rand, in functie de tehnologia utilizata:

  • Coroane dentare realizate clasic: necesita o perioada mai mare de timp pentru a fi prelucrate si fixate.
  • Coroane dentare realizate digital: Planul de tratament se realizeaza mult mai rapid, iar potrivirea este una exacta. La LLL DENTAL, coroanele dentare se realizeaza cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM.

De asemenea, coroanele difera in functie de material, fiecare avand propriile particularitati. Din acest motiv, putem spune ca nu exista o coroana dentara potrivita pentru toata lumea. Alegerea acesteia se va face in prezenta echipei medicale, in functie de particularitatile cazului.

Cum se ingrijeste coroana dentara?

Doar pentru ca dintele va este acoperit cu o coroana, nu inseamna ca va puteti permite sa va neglijati igiena orala. Pentru a mentine sanatatea dintilor si a prelungi durata de viata a coroanelor dentare si, in general, a oricarei alte lucrari protetice

  • Spalati-va pe dinti de cel putin 2 ori pe zi; 
  • Folositi ata dentara (in special in jurul coroanei si in zona in care intalneste gingia) si apa de gura; 
  • Evitati sa mestecati, mai ales la inceput, alimente sau alte obiecte dure sau va folositi dintii pentru a deschide diverse ambalaje; 
  • Mergeti  la controale periodice pentru igienizarea coroanelor si verificarea starii de sanatate a dintilor dumneavoastra.

Intrebari frecvente

  • Ma doare coroana dentara! Ce ar trebui sa fac?

    R: Este normal ca dupa cimentarea definitiva a unei lucrari protetice sa existe o senzatie de disconfort la nivelul dintilor sau gingiilor. Daca aceasta senzatie persista insa mai mult de cateva zile, va rugam sa ne contactati. De asemenea, daca durerea apare la mai mult timp de la cimentarea lucrarii, trebuie sa va programati la o consultatie. Exista mai multe posibile cauze, de la alimentele pe care le consumati pana la o infectie, o carie sau o alta problema dentara.

  • Cand este necesara inlocuirea coroanei dentare?

    R: Durabilitatea coroanei dentare depinde de mai multi factori, iar raspunsul la aceasta intrebare poate varia de la un pacient la altul. Evident, coroanele foarte vechi trebuie inlocuite. Acest lucru mai poate fi necesar atunci cand apar probleme dentare in zona respectiva.

  • Ce fac atunci cand coroana dentara se misca?

    R: Uneori, din diverse motive, o lucrare protetica se poate decimenta, adica se poate desprinde de pe dintele sau implantul pe care a fost fixata. Programati-va la control cat mai repede, pentru a putea stabili care cauza problemei si ce solutii exista pentru a o remedia.

programează-te