Parodontologie | Tratamente eficiente

Rolul medicului stomatolog nu este doar de a curăța o carie și de a pune o plombă rezistentă. Pe lângă clasicele probleme cu care pacienții ajung la stomatologie, pe lângă corecțiile de ordin estetic și tratamentele de prevenție obișnuite, există o serie de afecțiuni gingivale care, netratate la timp, pot conduce treptat la pierderea dinților. 

Probabil ai auzit și tu despre boala parodontală și efectele devastatoare pe care le poate crea. Cum zâmbetul trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice adult responsabil, în rândurile următoare vom aprofunda subiectul parodontologie și parodontoză. Ce înseamnă mai exact această boală? Cum se manifestă și care sunt stadiile de dezvoltare? Există tratament? Vom răspunde pe rând la toate aceste întrebări, iar la final, tu vei decide dacă sănătatea zâmbetului trebuie să facă parte din lista cu priorități. 

Ce este parodontologia?

Parodontologia este o ramură a medicinei dentare care se ocupă de evaluarea și tratarea întregului sistem ce menține dinții în oasele maxilare. Acest sistem se numește parodonțiu sau spațiu periodontal și este format din: ginii, os alveolar, ligament parodontal și cementul radicular. Aceste 4 țesuturi pot fi afectate de bacteriile de la nivelul cavității bucale, se pot inflama în timp, iar atunci când sunt ignorate primele semne de boală, aceasta poate avansa către pierderea dinților. 

Astfel, în cadrul consultației de specialitate, medicul parodontolog va diagnostica și elabora un plan de tratament pentru prevenirea sau tratarea bolilor care afectează gingia și țesuturile de susținere. Vei observa pe parcursul acestui articol că, în funcție de severitatea afecțiunii, tratamentul poate varia semnificativ.

Ce este boala parodontală?

Ai gingii inflamate și ușor dureroase? Scuipi sânge când te speli pe dinți? S-ar putea să te confrunți cu o primă fază a bolii parodontale. Hai să vedem ce este parodontoza și cum ne afectează starea de sănătate! Ei bine, aceasta este o afecțiune cronică, de tip inflamator, care impactează negativ parodonțiul. În literatura de specialitate, parodontoza se mai numește și boală parodontală sau parodontită. 

De cele mai multe ori, boala parodontală apare din cauza bacteriilor de la nivelul cavității bucale. Neîndepărtată la timp, placa bacteriană poate avea efecte devastatoare asupra dinților noștri. Putem adăuga pe listă și alți factori determinanți, precum: obiceiurile vicioase, boli sistemice, stres cronic, anumite tratamente medicamentoase, lucrări protetice incorect realizate, obturații vechi etc. Așa cum spuneam, boala parodontală evoluează treptat, de la gingivită până la parodontoză avansată. Din păcate, foarte mulți pacienți ajung destul de târziu pe scaunul medicului parodontolog. Pentru ei, tratamentele sunt mult mai complexe, de lungă durată, dar și mult mai costisitoare. În orice caz, parodontoza trebuie tratată, indiferent de stadiul în care a fost depistată. 

boala parodontala

Cum se manifestă boala parodontală?

Există câteva simptome care ar trebui să te pună pe gânduri și să te trimită de urgență la clinică. Astfel, principalele manifestări ale parodontozei sunt:

  • Sângerările gingivale, care apar în timpul periajului, la simpla apăsare sau chiar spontan;
  • Gingii inflamate de culoare roșu aprins, violet sau albăstrui;
  • Retracție gingivală, caracterizată prin retragerea dinților și crearea unui spațiu între aceștia și gingie;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Durere în timpul procesului de masticație; 
  • Mobilitate dentară.

Important de menționat este și faptul că forma ușoară de boală se numește gingivită. Netratată la timp, această gingivită avansează către parodontită. De asemenea, parodontita poate fi clasificată în:

  • Parodontoză agresivă: Are o evoluție rapidă. 
  • Parodontoză cronică: Are o evoluție mai lentă.

Mai există și parodontoză ulcero-necrotica, o formă de boală care afectează pacienții care suferă de HIV, malnutriție sau alte tulburări de imunitate. 

4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tratament pentru parodontologie

Acum știi ce este parodontoza și cu ce se ocupă parodontologia. Astfel, a venit momentul să afli cum se tratează parodontoza. Pentru început, trebuie să știi că, în funcție de severitatea bolii, tratamentul specific poate urmări vindecarea completă a țesuturilor inflamate sau doar stoparea în evoluție a bolii. Principalele scheme de tratament sunt: 

 

Profilaxie dentară 

Prin profilaxie ne referim la detartraj, air-flow și periaj profesional, proceduri urmate de chiuretaj și decontaminarea cu laser a pungilor parodontale. Pentru acest ultim pas se folosește laserul, care are rolul de a elimina bacteriile și țesuturile afectate, fără să ajungă la țesuturile sănătoase. 

 

Corectare chirurgicală 

În cazuri mai avansate, este necesară și corectarea chirurgicală prin chiuretaje în câmp deschis și refacerea masei osoase. Se pot aplica grefe gingivale și se pot recomanda terapii suplimentare. 

 

Menținerea stării de sănătate

Pentru a ține boala sub control, se impun ședințe periodice de reevaluare, igienizare și, dacă este cazul, decontaminare. Dacă, la modul general, vizitele periodice la stomatologie se fac din 6 în 6 luni, pacienții care suferă de parodontoză ar putea ajunge mult mai des pe scaunul specialistului. 

 

Pe final, trebuie să facem două mari precizări: 

  • Dacă ai ajuns aici din pură curiozitate, nu uita că prevenția te poate ține departe de complicații. Menține rutina de îngrijire orală și nu sări peste vizitele regulate la stomatologie.
  • Dacă ai ajuns aici pentru că te confrunți deja cu primele semne de boală, îți recomandăm să programezi chiar acum o întâlnire cu echipa medicală. Parodontoza nu așteaptă.

 

Pentru reușita planului de tratament, cooperarea pacientului reprezintă o necesitate. Ai grijă de sănătatea dinților tăi! 

programează-te