Fluorizarea dintilor

Dupa detartrajul periodic (efectuat la 3 – 6 luni), este recomandata fluorizarea dentara. Astfel, dintii vor primi un “plus” de protectie impotriva cariei dentare, atat in cazul pacientilor adulti, cat si in cazul copiilor.

tuburi pasta de dinti

Alaturi de o igiena orala riguroasa si de sigilarea dintilor, fluorizarea este una dintre cele mai eficiente metode de profilaxie a afectiunilor dentare. Aceasta procedura rapida si nedureroasa contribuie la mentinerea sanatatii dintilor dumneavoastra, intarind smaltul acestora si facandu-i mai putin vulnerabili in fata atacului bacteriilor si acizilor responsabili de aparitia cariilor.[1]Intr-adevar, pe piata exista diverse produse ce promit ca va vor ajuta sa obtineti acel zambet alb pe care vi-l doriti, dar niciuna dintre acestea nu poate egala eficienta unei albiri dentare profesionale. 

4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ce este fluorul?

Fluorul este un mineral natural care se gaseste in apa si in diverse alimente si poate fi administrat local sau sistemic. Utilizat corect, acesta poate preveni si controla cariile dentare, stimuland remineralizarea smaltului dintilor, inhiband metabolismul bacterian si reducand cresterea placii bacteriene.[2]

Tipuri de albire dentara la LLL Dental

Tipuri de albire dentara la LLL Dental

Fluorizarea dintilor, atat la adulti, cat si la copii, este un tratament usor de realizat, rapid si nedureros, cu beneficii mari. Este recomandata tuturor, dar in special pacientilor cu risc crescut de aparitie a cariei dentare:

  • Pacientii cu hipersensibilitate dentinara;
  • Pacientii cu parodontopatii (au radacinile dentare dezgolite si expuse);
  • Pacientii aflati in tratament ortodontic;
  • Copiii care s-au despartit cu greu de biberon; 
  • Inainte si dupa albirea dintilor cu produse profesionale in cabinet;
  • Pacientii cu structuri deficitare ale tesuturilor dentare;
  • Persoanele cu dizabilitati care nu pot avea o igiena dentara corespunzatoare;
  • Persoanele cu xerostomie (cantitatea de saliva redusa).

Cum se realizează fluorizarea dintilor?

Fluorizarea dintilor se poate realiza in cabinet sau acasa. In cabinet, dupa igienizarea cavitatii bucale se aplica pe dinti fluorul, care poate fi sub forma de gel, pasta sau lac, prin intermediul unor gutiere de unica folosinta sau prin pensulare direct pe suprafata dintilor. 

Fluorul penetreaza mult mai usor suprafata dintelui care nu este acoperita de placa bacteriana sau de tartru, motiv pentru care este indicata efectuarea acestei proceduri dupa detartrajul periodic. Ca si indicatii dupa fluorizare, va recomandam sa nu clatiti gura si sa nu mancati nimic aproximativ 30 de minute.

Pentru fluorizarea dintilor la domiciliu puteti folosi substante cu o concentratie mai scazuta de fluor decat cele profesionale, destinate folosirii exclusiv in cabinetele de profilaxie dentara.

Va recomandam, de asemenea, sa folositi pasta de dinti cu fluor ca metoda auxiliara (secundara) de protectie impotriva cariilor si a hipersensibilitatii dentinare.

femeie fericita la clinica dentara

Care sunt beneficiile fluorizarii dintilor?

Tratamentul cu fluor pentru dinti are numeroase beneficii, insa este foarte important ca acesta sa fie administrat corect deoarece, folosit in exces, poate avea efecte negative asupra organismului.  

Detalii

Beneficiile fluorizarii dintilor

  • Ajuta la intarirea smaltului dintilor, facandu-i mai putin vulnerabili la bacterii si carii; 
  • Incetineste sau inverseaza dezvoltarea cariilor; 
  • Intarzie necesitatea efectuarii unor proceduri stomatologice mai complexe si mai costisitoare; 
  • Prelungeste durata de viata a dintilor de lapte; 
  • Va ajuta sa economisiti timp si bani; 
  • Contribuie la prevenirea bolilor gingivale si a pierderii premature a dintilor; 
  • Contribuie la imbunatatirea sanatatii orale si, prin asta, la mentinerea sanatatii intregului organism.[1]

Riscuri ale excesului de fluor

  • Decolorarea dintilor – excesul de fluor poate duce la aparitia unei probleme numita fluoroza dentara, o afectiune caracterizata prin aparitia unor dungi albe sau a altor tipuri de pete pe dinti, mai frecventa in randul copiilor mici; 
  • Alergii sau iritatii – in cazuri rare, pot aparea reactii alergice sau iritatii ale pielii ca urmare a administrarii de fluor; 
  • Intoxicatii acute sau cronice – in doze foarte mari, fluorul poate fi toxic si va poate pune sanatatea in pericol; cat timp se respecta dozele recomandate, nu exista insa riscul aparitiei unor astfel de intoxicatii.[1]

Cat costa o fluorizare dentara profesionala?

Pretul tratamentului de fluorizare a dintilor depinde de numarul de dinti tratati si de procedurile cu care este asociat. In cazul in care este inclusa intr-un pachet de tratamente, fluorizarea dentara profesionala, asociata, de exemplu, cu un periaj profesional si un detartraj, este mai ieftina in Bucuresti decat daca pretul celor trei proceduri ar fi calculat separat. 

Lista preturilor serviciilor stomatologice poate varia si de la o clinica de alta. Daca vreti sa aflati care sunt tarifele practicate la clinica noastra stomatologica din Bucuresti, veti gasi raspunsul aici

Intrebari frecvente

  • Ce substante se utilizeaza pentru fluorizarea profesionala a dintilor?

    Substantele folosite si concentratia acestora poate varia in functie de unde se realizeaza tratamentul (la cabinet sau acasa), dar printre cele mai des utilizate se numara: 

    • Fluorura de sodiu; 
    • Fosfatul de fluor acidulat; 
    • Florura de staniu.[2]
  • Cum se face fluorizarea dintilor acasa?

    Fluorizarea dintilor acasa se realizeaza folosind substante cu o concentratie mai scazuta de fluor, aplicate cu ajutorul unor gutiere dentare. 

  • Cat de des se recomanda fluorizarea profesionala a dintilor?

    Nu exista un raspuns general valabil. Depinde de varsta pacientului, starea sanatatii sale orale si daca prezinta sau nu risc crescut pentru aparitia cariilor. De regula, astfel de tratamente se efectueaza o data la 3-6 luni.  

    Fluorizarea dentara este o procedura ce poate contribui la prevenirea cariilor, acest adevar flagel al lumii moderne, si la mentinerea sanatatii si frumusetii dintilor dumneavoastra. Va asteptam la o consultatie pentru a stabili daca si cat de des veti avea nevoie de acest tip de tratament.

Bibliografie:

[1] „Everything You Need to Know about Fluoride Treatment.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 29 Nov. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/327168. Accessed 29 Aug. 2022.

[2] „Fluoride: Topical and Systemic Supplements.” Ada.org, 2019, www.ada.org/resources/research/science-and-research-institute/oral-health-topics/fluoride-topical-and-systemic-supplements. Accessed 29 Aug. 2022.

programează-te