Parodontoza: Cauze, simptome, tratament

Parodontoza sau boala parodontala este una dintre cele mai grave afectiuni stomatologice. Desi exista credinta eronata ca parodontoza nu se vindeca, este insa o boala reversibila, daca este diagnosticata la timp si se urmeaza tratamentul si sfaturile medicului stomatolog. Netratata, aceasta poate duce la caderea progresiva a dintilor. De asemenea, studiile au aratat ca poate fi asociata cu numeroase alte afectiuni, inclusiv boala arteriala coronariana, bolile renale, artrita reumatoida si bolile respiratorii.

femeie consultatie dentist

Ce este parodontoza?

Boala parodontala este o infectie a tesuturilor care  sustin si fixeaza dintii. In stadiul incipient, numit gingivita, sunt afectate doar gingiile. Acestea se umfla, se inrosesc si incep sa sangereze. In acest stadiu, boala este reversibila si poate fi tratata cu usurinta. Daca simptomele sunt ignorate si gingivita nu este tratata corespunzator, apar parodontopatiile – o forma avansata de imbolnavire. Gingiile se departeaza de dinte, tesutul osos este distrus, iar dintii incep sa se miste si, in cele din urma, sa cada. In functie de stadiul in care se afla, se stabileste cum se trateaza parodontoza.

femeie viziteaza dentist pentru igiena dentara

Cauzele parodontozei

Ca in cazul multor altor afectiuni dentare, se poate spune ca principala cauza a aparitiei parodontozei o reprezinta lipsa unei igiene orale corecte si regulate. Pe suprafata dintilor nostri se formeaza in mod constant o pelicula compusa din bacterii si alte particule numita placa bacteriana. Atunci cand aceasta placa nu este indepartata zilnic, se intareste si se transforma in tartru, ce poate fi inlaturat doar de catre un medic stomatolog. Aceasta acumulare de placa dentara si tartru poate duce la aparitia gingivitei. Exista o serie de factori de risc pentru boala parodontala, inclusiv fumatul, diabetul si alte afectiuni, modificarile hormonale, anumite medicamente care cauzeaza uscarea gurii, consumul de droguri recreationale, alimentatia inadecvata, obezitatea si mostenirea genetica.

4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
 • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
 • garanție pentru fiecare lucrare
 • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
 • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

vedere din față a conceptului de proteză dentară completă

Simptomele parodontozei

Printre simptomele asociate cu boala parodontala se numara: 

 

 • Halitoza (respiratia urat mirositoare); 
 • Gingii rosii sau umflate, sensibile sau care sangereaza; 
 • Dinti slabiti; 
 • Sensibilitate dentara; 
 • Durere la mestecat; 
 • Retragerea gingiilor.

 

Prevenire si tratament

Parodontoza imbraca multiple aspecte si adesea are un debut insidios si un final incert. Inflamatiile gingiei, sangerarile trecatoare, disconfortul gingival pot fi trecute usor cu vederea. Se ajunge astfel la aparitia depunerilor de tartru, acumularea de resturi alimentare pe dinti care duc la un stadiu avansat de afectare al parodontiului (tesutul de sustinere al dintelui), la aparitia mobilitatii dintilor si pungilor parodontale. Vizitele regulate la medicul stomatolog ne ajuta sa depistam aceste probleme intr-un stadiu incipient. Parodontoza se poate opri din evolutie prin instituirea tratamentului, prin invatarea, exersarea si practicarea unei igiene riguroase.

Pentru a va mentine sanatatea dintilor si gingiilor:

 • Spalati-va pe dinti de cel putin 2 ori pe zi; 
 • Folositi ata dentara pentru a indeparta placa bacteriana ce se acumuleaza in spatiile dintre dinti; 
 • Daca fumati, renuntati la acest obicei.

Tratamentul in parodontoza este complex, in functie de fazele bolii, de la un simplu detartraj pentru indepartarea factorului favorizant nr.1, respectiv tartrul, pana la interventii chirurgicale de aditie osoasa si reconstructie a tesuturilor afectate.

Atunci cand detartrajul nu este suficient, se elimina continutul pungilor parodontale cu instrumentar special conceput (chiuretele Gracy). Chiuretajul pana la tesutul parodontal sanatos si conditionarea suprafetelor radiculare creeaza conditiile reatasarii parodontiului de dinte.

In arsenalul terapeutic pentru cazurile de parodontoza mai intra si ultrasunetele cu aplicare parodontala, irigatii cu substante antiseptice, pansamente parodontale, infiltratii de produse biostimulatoare etc.

igiena dentara

Chiuretajul parodontal

In cazurile avansate se efectueaza chiuretajul in camp deschis, cu acces direct, in conditii chirurgicale. In functie de caz, dupa chiuretaj, se poate efectua aditie de os artificial (regenerare tisulara ghidata). Tot prin chirurgia parodontala se pot rezolva retractiile gingivale inestetice.

 

O alternativa pentru chirurgia parodontala cu lambou o reprezinta tratamentul Parodontal Laser (LLL). Este o procedura minim invaziva ce stimuleaza regenerarea tesuturilor parodontale prin activarea celulelor proprii organismului si reatasarea gingiei de dinti. Laserul folosit de noi are o lungime de unda de 940 nm, fiind cel mai bine absorbit de hemoglobina si oxigemoglobina. Asta inseamna ca energia emisa de laser vaporizeaza doar bacteriile si tesuturile afectate de boala, care atrag energia laserului si sunt distruse, fara a fi afectate si tesuturile sanatoase. Gingia si osul pierdut au conditii sa se refaca in timp. In cateva luni, putem astepta o reducere semnificativa a pungilor parodontale!

 

Pentru obtinerea unor rezultate favorabile pe termen mediu si lung, este necesara instituirea unui tratament de mentinere si consolidare, individualizat pentru fiecare pacient, precum si monitorizarea pacientului de patru ori pe an.

Mai multe depre Parodontologie

Ramura stomatologiei care se ocupa cu sanatatea tesuturilor care sustin dintii pe arcada dentara se numeste parodontologie. Mai multe despre acest subiect puteti afla accesand linkurile de mai jos:

 

 

 

Parodontoza este o afectiune grava si poate duce inclusiv la pierderea dintilor. Poate fi insa oprita din evolutie daca se intervine la timp. O buna igiena orala si vizitele periodice la stomatolog pentru detartraj si periaj profesional pot ajuta la prevenirea bolii parodontale si la mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor, precum si la depistarea primelor semne ale acestei afectiuni, atunci cand este cazul. Nu neglijati simptome precum sangerea sau umflarea gingiilor, oricat de trecatoare ar fi. Programati-va la o consultatie pentru a primi un diagnostic corect si a beneficia de tratamentul necesar.

programează-te