Proteze Dentare

Foarte mulți pacienți au astăzi nevoie de o proteză dentară pentru a zâmbi, pentru a mânca și, până la urmă, pentru a-și desfășura rutina fără să se simtă priviți cu alți ochi. Pentru că lipsa dinților de pe arcadă ne face să ne pierdem treptat încrederea în propria persoană, astăzi există soluții personalizate pentru orice problemă, soluții accesibile pentru toate categoriile de pacienți.

zambet proteza dentara
În literatura de specialitate, lipsa totală a dinților de pe arcadă este cunoscută ca edentație – o afecțiune care poate cauza o serie de neplăceri. Acum poți spune adio problemelor cauzate de lipsa dinților, bucurându-te cu adevărat de fiecare zi.
proteza dentara

Ce este proteza dentară?

Proteza dentară este un dispozitiv medical utilizat pentru a reface arcada superioară și/sau inferioară. Aceasta este indicată atunci când pacientul a pierdut mai mulți dinți de pe arcadă sau, din diferite motive, au fost îndepărtați toți dinții din gură. Protezele se realizează doar în laborator, se personalizează pentru fiecare pacient în parte și promit să îmbunătățească dicția, masticația și aspectul estetic.

Proteza este realizată din bază și dinți artificiali. Baza este un material acrilat, de o culoare similară cu cea a gingiilor. Va fi greu de observat că porți proteză dentară. Dinții artificiali se pot realiza din porțelan sau alte materiale rezistente în procesul de masticație. Pentru a menține lucrarea într-o poziție corectă, se folosesc adezivi speciali, la unele modele nefiind necesară susținerea pe cerul gurii. Deci există și proteză dentară fără cerul gurii.

Când este recomandată proteza dentară?

Proteza dentară este recomandată de către medic, în urma consultului stomatologic. Aceasta poate fi soluția ideală pentru pacienții care nu mai au suficienți dinți care să poată sprijini o lucrare protetică și pentru pacienții care, din diferite motive, și-au pierdut toată dantura.

Tipuri de proteză dentară

Pentru că medicina modernă oferă planuri de tratament personalizate chiar și pentru cele mai complexe cazuri clinice, există mai multe tipuri de proteze dentare, fiecare cu propriile specificații și întrebuințări. O primă clasificare se împarte în:

  • Proteze totale: Înlocuiesc întreaga arcadă (superioară sau inferioară)
  • Proteze parțiale: Înlocuiesc doar o parte din arcadă
  • Proteze scheletate: Se fixează pe dinții rămași cu ajutorul unor atașamente speciale

Pentru că zâmbetul tău este o prioritate pentru noi, împărțim toate tipurile de proteze dentare în mai multe categorii:

În funcție de material

Protezeze dentare ceramice

Sunt realizate din material ceramic, fiind apreciate pentru că se asemănă bine cu dinții naturali. De regulă, se recomandă pacienților care suferă de pierdere osoasă. Cele mai importante avantaje sunt: estetica și durabilitatea. La capitolul dezavantaje, menționăm prețul ușor ridicat comparativ cu alte opțiuni disponibile și „zgomotul” din timpul vorbirii.

Proteze dentare acrilice

Sunt cele mai comune tipuri de proteze dentare, realizat dintr-un plastic numit acril. Imită bine culoarea dinților și fac față cu brio testului impus de timp. Cele mai mari avantaje sunt: rezistența și estetica. La dezavantaje menționăm posibilitatea de a acumula un număr ridicat de bacterii în momentul fisurării.

Proteze dentare din zirconiu

Acestea sunt cele mai îndrăgite tipuri de proteze dentare. Estetica este principalul avantaj. Protezele realizate din zirconiu seamănă bine cu dinții naturali, lasă lumina să pătrundă, nu provoacă alergii și oferă o durată de viață îndelungată. Poate doar prețul pare un dezavantaj la prima vedere, dar nu ar trebui să fie un impediment ținând cont de toate avantajele menționate mai sus.

Proteze dentare metalice

Acestea au o structură de bază confecționată din metal (de regulă, aliaje de crom-cobalt sau titan) și pot fi parțiale sau totale. Principalele avantaje sunt: durabilitatea, fixarea și stabilitatea. Proteza dentară metalică poate fi destul de costisitoare, dar rezultatul final merită toată atenția ta.

În funcție de modul de prindere

Proteze dentare pe implanturi

Aceste proteze se fixează puternic pe un implant. Sunt confortabile, integrându-se în mod natural în osul maxilar sau mandibular. Spre deosebire de protezele clasice, aceste proteze nu se pot mișca în gură – un mare avantaj pentru cei care au un stil de viață activ.

Proteze dentare scheletate

Protezele scheletate se recomandă pacienților care, din diferite motive, nu pot beneficia de un implant dentar și au pierdut o parte din dinții de pe arcadă. De cele mai multe ori, reprezintă o soluție ideală pentru cei care și-au pierdut dinții din spate.

Proteze dentare elastice

O metodă modernă a protezei clasice, proteza dentară elastică este realizată dintr-un material subțire, care se integrează perfect în cavitatea bucală. Marele avantaj este oferit chiar de materialul flexibil care reduce presiunea asupra gingiilor.

Proteze dentare cu magneți sau capse

Protezele dentare cu magneți sau capse se prind cu ajutorul sistemelor speciale de ancorare. În cazul celor cu magneți, acestea se prind pe dinții naturali sau pe implanturi, forța magnetică fiind responsabilă de fixare și stabilizare. În cazul celor cu capse există niște canale în care se potrivesc capsele. Așa se asigură fixarea mecanică.

În funcție de rolul pe care îl îndeplinesc

 

Proteza dentara parțială

Acest tip de proteză dentară este recomandată celor care încă au dinți sănătoși pe arcadă. Proteza se fixează cu ajutor sistemelor de prindere, fiind susținută de dinții naturali.

Proteza dentara totală

Este lesne de înțeles că acest tip de proteză înlocuiește toți dinții, deci este recomandată pacienților total edentați, indiferent de motivul care i-a adus în acest punct.

În funcție de mobilitate

Proteze dentare fixe

Proteza dentară fixă se ancorează pe 6 sau 4 implanturi, oferind o altfel de stabilitate. Proteza nu poate fi îndepărtată acasă, așa cum se întâmplă în cazul modelelor clasice.

Proteze dentare mobile si mobilizabile

Acestea sunt protezele clasice, care se scot în fiecare seară pentru a fi igienizate. Sunt protezele pe care ne-am obișnuit cu toții se le vedem în copilărie, în paharul bunicii. Pentru a se fixa pe arcadă, se folosesc adezivi speciali.

tipuri de proteza dentara

Care este cel mai recomandat tip de proteză dentară?

Fie că vorbim despre o proteză dentară fără implant, despre una clasică, ancorată pe dinții naturali sau pe implanturi, rolul acesteia este de a obține un aspect estetic îmbunătățit, funcționalitate și confort. Sigur că în momentul de față ar fi ideal ca fiecare pacient să poată beneficia de o proteză dentară fixă. Aceasta oferă o stabilitate superioară și, cu o îngrijire atentă, poate rezista ani buni. Totuși, cea mai bună modalitate de a-ți recâștiga încrederea în propriul zâmbet este cea recomandată de către echipa medicală.

Etapele tratamentului cu proteză dentară

Ai nevoie de o proteză fixă fără implant ori de alt tip de proteză dentară? Etapele planului de tratament îți vor fi explicate încă de la prima întâlnire cu specialiștii. La modul general, aceste etape sunt:

  • Extracții: În cazul în care dinții sunt puternic afectați și nu mai pot fi salvați, se impune îndepărtarea acestora de pe arcadă;
  • Amprentarea: Pentru că protezele dentare se realizează personalizat, este necesară amprentarea și scanarea orală. De asemenea, se va verifica mușcătura;
  • Alegerea formei și culorii: Urmează etapa în care pacientul se decide asupra formei dinților și culorii acestora;
  • Varianta de probă: Dinții vor fi modelați cu ajutorul unor materiale de probă pentru a vedea exact cum va arăta și cum se va simți proteza finală. Se pot face ajustări în această etapă;
  • Fixare: Proteza este fixată, iar pacientul nu va părăsi cabinetul până când nu va primi instrucțiuni clare cu privire la îngrijirea dinților și rolul controalelor periodice.
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Prețul unei proteze dentare: Cât costă?

E firesc să îți dorești să poți beneficia de cele mai bune prețuri.  Poate ai nevoie de o proteză dentară fără cerul gurii cu preț avantajos ori de alte lucrări care să-ți readucă zâmbetul pe buze. Vrei să știi cât te costă? Verifică lista cu prețuri lucrări dentare și programează o vizită la clinică! Ca o primă informație, la LLL Dental, proteza acrilică costă 4.000 RON, în timp ce proteza scheletată cu sisteme speciale de prindere costă 8.000 RON.

durata de varsta a unei proteze dentare

Cât ține în medie o proteză dentară?

Durata de viață a protezei dentare este puternic influențată de modelul ales, de materialele folosite și de modul de întreținere. De exemplu, o proteză dentară mobilă poate dura între 5 și 10 ani, dar durata de viață poate fi prelungită prin intermediul igienei.

Avantajele și dezavantajele protezelor dentare

Protezele dentare sunt apreciate de pacienții care au ajuns la o anumită vârstă, de cei care și-au pierdut mare parte din dinții de pe arcadă și caută soluții accesibile pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate.

Avantajele protezelor dentare

  • Îmbunătățirea dicției și masticației: În sfârșit vei putea consuma alimentele care îți plac și vei putea pronunța cuvintele corect, fără să te simți inconfortabil în societate;
  • Îmbunătățirea expresiei faciale: Dinții lipsă conferă acea senzație de față lăsată din cauza impactului asupra mușchilor;
  • Creșterea încrederii de sine:  Proteza dentară te poate ajută și din punct de vedere emoțional. Numeroase studii au demonstrat de-a lungul anilor că pacienții edentați nu au încredere în propria persoană, evită grupurile și se izolează.

Dezavantajele protezelor dentare

  • Disconfort inițial: În primele săptămâni, pacienții pot simți o mică senzație de disconfort. Pe lângă durere, pot apărea iritații și chiar răni la nivelul gingiilor. Totul este trecător;
  • Limitări: Anumite proteze dentare pot fi mai sensibile în fața alimentelor dificil de mestecat;
  • Îngrijire complexă: E normal să faci anumite schimbări în rutină. Proteza dentară are nevoie de o îngrijire complexă.
Reguli pentru întreținerea și curățarea protezei dentare

Reguli pentru întreținerea și curățarea protezei dentare

Pentru a-și păstra aspectul și funcționalitatea timp îndelungat, proteza dentară se curăță cu atenție. Iată câteva reguli de bază:

  • Îndepărtează proteza cu grijă după fiecare masă;
  • Nu lăsa proteza să se usuce. Aceasta se ține în soluții speciale pentru hidratare;
  • Curăță proteza temeinic în fiecare zi;
  • Nu folosi apă fierbinte și nici pastă de dinți abrazivă;
  • Curăță gingiile, limba și obraji pentru a îndepărta bacteriile;
  • Verifică regulat proteza și mergi de urgență la stomatologie dacă observi fisuri, crăpături și alte deteriorări.

Proteză dentară vs implant dentar

Există o amplă discuție în ceea ce privește diferențele dintre proteze și implanturi dentare. Dacă proteza se inserează mult mai repede, implantul are nevoie de aproape jumătate de an pentru a fuziona cu osul. Totuși, implantul este fix și se simte mult mai natural. Protezele pot fi atât fixe cât și mobile, dar în mod cert impun o perioadă de acomodare. Consultă echipa medicală și ia o decizie bine informată!

Ți-ai pierdut dinții și, odată cu aceștia, încrederea în propria persană? Contactează specialiștii LLL DENTAL și află care este cea mai bună opțiune pentru tine!

Întrebări frecvente

  • Pot dormi cu proteza dentară?

    Dacă porți proteză dentară mobilă, este imperativ să o îndepărtezi înainte de somn. Pe lângă faptul că o poți deteriora, există și riscul de sufocare.

  • Ce faci dacă proteza s-a rupt?

    acă proteza ta s-a rupt nu o poți repara acasă. Anunță echipa medicală pentru a programa o întâlnire cu tehnicianul!

  • Proteza dentară se poate mișca?

    Da, proteza se poate mișca în timp din cauza retracției gingivale. Din acest motiv insistăm asupra controalelor periodice.

  • Proteza dentară este incomodă?

    Proteza dentară este incomodă doar în perioada de acomodare. Odată cu trecerea timpului, nici nu vei simți că o porți.

  • Ce alimente trebuie să consume pacienții cu proteze dentare?

    În general, poți consuma tot ceea ce-ți place, dar există reguli pentru primele două săptămâni. Optează pentru alimente moi, ușor de mestecat. Evită merele, alte alimente dure, crocante și lipicioase!

  • În cât timp este gata proteza dentară?

    În funcție de tipul protezei, aceasta poate fi gata în câteva zile sau în câteva săptămâni.

  • Protezele dentare necesită ajustări periodice?

    Da, de cele mai multe ori, protezele necesită ajustări periodice. Din păcate, structura oaselor se poate modifica în timp și e important să obținem o potrivire confortabilă.

programează-te