Plombe dentare

Plomba, sau obturatia dentara, cum este cunoscuta in termeni medicali, este unul dintre cele mai intalnite tratamente in cabinetul stomatologic.

plomba dentara
Nu putini sunt de altfel cei care au avut nevoie de o plomba la masea inca din copilarie. In trecut, se foloseau frecvent plombele dentare cu amalgam care, pe langa faptul ca, dupa cum s-a descoperit ulterior, contineau multe substante daunatoare, aveau si un aspect inestetic.[1][2] In prezent, sunt realizate insa folosind materiale cat mai apropiate de culoarea naturala a dintilor, ceea ce inseamna ca poti sa ai plombe dentare estetice si rezistente.

Ce este plomba dentara?

Putini sunt cei care nu au trebuit sa se intrebe niciodata ce este o plomba dentara. Aceasta reprezinta tratamentul odontologic restaurator al unui dinte deteriorat de carii, prin care i se reda functia si forma normala, dupa indepartarea tesutului alterat si dezinfectarea cavitatii rezultate. Cariile nu sunt insa singurul motiv pentru care poate fi recomandata o plomba; poate fi folosita si in cazul pierderii de substanta dentara din cauza unor obiceiuri vicioase (ex: roaderea unghiilor, scrasnitul din dinti), a unor anomalii genetice sau a unor defecte congenitale.

4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tipuri de plombe dentare

plomba ionomerie

Plomba din ionomeri de sticla

Plombele dentare din ionomeri de sticla sau glasionomeri sunt recomandate copiilor, pentru obturatii ale dintilor temporari, dar si adultilor, pentru restaurarea dintilor posteriori. Elibereaza fluor, care intareste structurile dentare, si au o culoare apropiata de cea a dintilor naturali. Pot fi folosite in cazul cavitatilor minim invazive, insa estetica lor nu este perfecta si nu au nici o rezistenta foarte mare; durata lor de viata este cuprinsa intre 2 si 5 ani.

plomba compozit

Plombele din compozit

Compozitele sunt cele mai folosite materiale pentru plombe dentare in practica stomatologica. Datorita esteticii perfecte si a rezistentei deosebite, pot fi utilizate cu succes atat pentru plombarea dintilor frontali, cat si a celor posteriori. Printre proprietatile optice care le fac sa fie considerate unele dintre cele mai bune plombe dentare se numara opalescenta si fluorescenta similara dintilor naturali, precum si fotomimetismul (imprumuta din culoarea tesutului dentar cu care intra in contact). Se poate alege din aproximativ 30 de nuante de 4 opacitati diferite, ceea ce a transformat dorinta de a avea plombe dentare invizibile intr-un obiectiv realizabil.

plomba compomeri

Plombele din compomeri

Compomerii sunt materiale care poseda atat o parte din proprietatile compozitelor, cat si cele ale ionomerilor de sticla. Ca si acestea din urma, sunt ionic active, eliberand fluor cu efect benefic pentru structurile dentare. Spre deosebire glasionomeri, au insa o rezistenta la uzura mai buna.

Cat costa o plomba dentara?

Pretul plombelor dentare poate varia in functie de mai mult factori, de la localizarea dintelui ce urmeaza sa fie tratat pana la materialele si tehnica folosite. Unul dintre acesti factori este dimensiunea cariei sau clasificarea acesteia. Din punct de vedere al profunzimii, cariile pot fi: 

  • Cavitati superficiale, cu interesarea smaltului si afectare limitata a dentinei, cu pastrarea unui strat gros de dentină integra;
  • Cavitati profunde, cu interesarea extinsa a stratului dentinar si mentinerea unui strat redus de dentina integra.

Plomba pentru o cavitate profunda, in proximitatea pulpei, va avea pret mai crescut datorita  obturatiei de baza suplimentare.

In functie de portiunea afectata a dintelui, exista si o clasificare internationala a cariilor (dupa principiile lui Black): 

  • Clasa I – lezarea fisurilor si gropitelor suprafetelor ocluzale ale molarilor si premolarilor,  de pe suprafetele vestibulare ale molarilor si cele palatinale ale incisivilor; 
  • Clasa II –  lezarea suprafetelor aproximale ale molarilor si premolarilor;
  • Clasa III – lezarea suprafetelor aproximale ale incisivilor si caninilor, cu mentinerea unghiului incizal; 
  • Clasa IV – lezarea suprafetelor aproximale ale incisivilor si caninilor, cu pierderea unghiului incizal; 
  • Clasa V –  lezarea suprafetei vestibulare la nivelul coletului tuturor dintilor; 
  • Clasa VI – lezarea marginii incizale, varfului de cuspid, ca urmare a defectelor de structura sau leziunilor traumatice.

Obturatia pentru o  cavitate simpla ocluzala, clasa I, de exemplu, sau clasa V, va avea un pret mai scazut deoarece refacem doar o suprafata. Plomba pentru o cavitate de clasa II, care implica restaurarea a doua suprafete va avea un pret mai ridicat. De asemenea, obturatia pentru o cavitate complexa tip MOD, ce implica 3 suprafete dentare, va avea un pret mai mare deoarece este necesara restaurarea unei suprafete dentare intinse suplimentare. In cazul cavitatilor din zona frontala, clasa III sau IV, pretul mai ridicat se datoreaza calitatilor estetice superioare ale materialului si tehnicii laborioase de restaurare.

Tarifele pentru plombe dentare practicate la clinica noastra sunt urmatoarele:

MANOPERAPRET
Prepararea si obturarea cavitatilor cu ionomeri de sticla GC FUJI IX (include obturatia de baza)300 RON
Prepararea si obturarea cavitatilor cu o singura suprafata (CL. I) cu compozit fotopolimerizabil (include obturatia de baza)300 RON
Prepararea si obturarea cavitatilor cu doua suprafete (CL. II, CL. V) cu compozit fotopolimerizabil (include obturatia de baza)400
RON
Prepararea si obturarea cavitatilor cu trei suprafete (M.O.D.) cu compozit (include obturatia de baza)450 RON
Prepararea si obturarea cavitatilor frontalilor (CL. III, IV) cu compozit fotopolimerizabil (include obturatia de baza)450 RON
Obturatie ancorata cu pivot fibra de sticla tip cytec – 375 RON
Obturatii de baza0 RON

Cand se inlocuieste o plomba?

Indiferent de materialul din care sunt realizate, plombele vor trebui inlocuite la un moment dat. In general, o plomba va rezista timp de cel putin cativa ani. Atunci cand apar fisuri sau incepe sa cada, este timpul sa fie schimbata. Dupa cum am mentionat mai sus, cat tine o plomba depinde de mai multi factori.

Intrebari frecvente

  • Cat dureaza sa pui o plomba?

    Durata procedurii depinde de complexitatea cariei si de materialele folosite. In general, nu dureaza mai mult de o ora.

  • Se poate face tratament de albire dentara daca ai plombe?

    Da, dar trebuie sa se tina cont de faptul ca materialele din care sunt realizate plombele nu se albesc. Cum nuanta dintilor se poate deschide cu pana la 10 nuante, in functie de tipul de tratament de albire dentara ales, va exista o diferenta de culoare intre dintii naturali si plomba. In functie de localizarea acesteia, cel mai probabil va trebui schimbata

  • Este normal sa ma doara dupa obturatie?

    Este posibil ca dupa realizarea obturatiei dentare sa ai o sensibilitate postoperatorie; in cazul in care aceasta nu cedeaza dupa cateva zile, te rugam sa ne contactezi. Daca durerea cedeaza rapid, recomandam desensibilizare, dar in cazul in care dureaza mai mult timp va fi nevoie de tratament de canal si apoi de imbracare cu o coroana din ceramica.

  • Am plombe din amalgan dentar. Trebuie sa le schimb?

    Timp indelungat, amalgamul de argint a fost cel mai folosit, dar si cel mai bun material de plombe. Acesta este facut dintr-o combinatie de metale ce include mercurul, despre care se stie ca este extrem de toxic. In trecut, se credea ca plombele dentare cu mercur sunt inerte si ca mercurul nu se elibereaza deloc. Intre timp, s-a descoperit ca acest lucru nu este adevarat. Exista suficiente alternative, asa ca este mai bine sa inlocuim plombele vechi.

Plomba dentara este o metoda de tratament folosita pentru restaurarea unui dinte deteriorat de carii. Ingrijita corespunzator, poate rezista multi ani. Procedura nu dureaza mult si, in general, nu este dureroasa. Te asteptam la clinica noastra, fie ca ai nevoie de o plomba, un control de rutina sau de un alt tip de tratament stomatologic.
programează-te