Coroana zirconiu

Coroanele dentare sunt lucrari protetice folosite pentru a acoperi sau „imbraca” partea vizibila a dintilor si a le reda acestora functionalitatea, forma si dimensiunea normala. Pentru realizarea lor pot fi folosite diverse materiale, de la ceramica pana la metal sau o combinatie a acestora, dar unul dintre cele mai moderne tipuri de coroane dentare disponibile la ora actuala sunt coroanele din zirconiu.

Popularitatea acestui tip de coroane se datoreaza proprietatilor exceptionale ale zirconiului, un material utilizat nu doar in stomatologia moderna, ci si in medicina  generala.

dinti coroane zirconiu

Ce este coroana dentara din zirconiu?

Zirconiul folosit in stomatologie (sub forma de oxid de zirconiu stabilizat cu ytriu, nu cu uraniu!) are o culoare si o transparenta similare dintelui natural iar rezistenta lui este comparabila cu cea a aliajelor inoxidabile.

Tehnica de fabricare a infrastructurii de zirconiu este CAD-CAM (computer aided design-computer aided manufacturing). Cu ajutorul unui soft special, se creeaza o macheta virtuala a viitoarei lucrari, pe care o masina de frezat 3D cu comanda numerica o transforma din blocuri prefabricate in lucrare dentara. Adaptarea lucrarii dentare din portelan pe structura de zirconiu la tesuturile dentare este exacta.

Tipuri de coroane dentare din zirconiu

Exista doua tipuri principale de coroane dentare din zirconiu: 

1 Coroane monolitice din zirconiu – realizate integral din zirconiu, acest tip de coroane dentare sunt foarte rezistente si durabile si sunt folosite in special in zona laterala a gurii sau acolo unde spatiul ocluzal este limitat;[1]

2 Coroane de ceramica pe suport de zirconiu – se obtin prin aplicarea unui strat de ceramica pe un suport de zirconiu; datorita esteticii superioare, sunt indicate in special pentru restaurarea dintilor din partea frontala a gurii.[4]  

In functie de tehnica de fabricatie folosita sau de utilizarea acestora, se mai poate vorbi, de exemplu, de coroane din zirconiu multilayer (realizate din mai multe straturi de zirconiu cu nuante diferite)[2] sau coroane de zirconiu pe implant. Tipul exact de coroana dentara din zirconiu ce va fi folosit se alege in functie de particularitatile fiecarui caz, asal ca primul lucru pe care trebuie sa-l faceti daca va doriti dinti imbracati in zirconiu este sa va programati la o consultatie de specialitate.

4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

coroane

Care sunt avantajele si dezavantajele coroanelor din zirconiu

Ca si celelalte materiale folosite pentru realizarea coroanelor dentare, si zirconiul are atat avantaje, cat si dezavantaje.

Detalii

Cand este necesara coroana din zirconiu?

Indicatiile coroanelor de invelis cu structura din zirconiu sunt: 

  • Restaurari dentare estetice ale dintilor frontali;
  • Restaurari dentare estetice tip coroane solidarizate de 2-3 elemente;
  • Restaurari dentare estetice tip punte de mica amploare 3-4 elemente;
  • Restaurari estetice pe implanturi dentare;

Pentru dintii frontali cu coloratii, aspect inestetic, carii adanci sau tratamente de canal, lucrarile de portelan pe structura de zirconiu reprezinta cea mai buna alegere pentru rezistenta in timp, culoarea care nu se schimba si o estetica superioara comparativ cu celelalte tipuri de lucrari.

Care sunt etapele aplicarii coroanelor dentare din zirconiu?

Care sunt etapele aplicarii coroanelor dentare din zirconiu?

Procedura de aplicare a unei coroane dentare din zirconiu are mai multe etape, ce se pot desfasura pe parcursul uneia sau a mai multor vizite. 

  • Etapa 1: Consultatia initiala – in aceasta etapa va veti intalni cu medicul stomatolog si se vor realiza toate investigatiile necesare in vederea stabilirii unui diagnostic si a unui plan de tratament, inclusiv radiografii;  
  • Etapa 2: Pregatirea dintelui – se face slefuirea dintilor pentru zirconiu si se realizeaza o amprenta pe baza careia vor fi realizate coroanele dentare in laboratorul de tehnica dentara; 
  • Etapa 3: Montarea coroanei – odata finalizata coroana, aceasta poate fi fixata cu ajutorul unui ciment special.[3]

Cum se stabileste pretul coroanelor din zirconiu?

Dupa cum am mentionat mai sus, unul dintre posibilele dezavantaje ale coroanelor dentare din zirconiu poate fi considerat pretul acestora. Totusi, trebuie sa tinem cont de faptul ca pretul dintilor din zirconiu in 2022 se calculeaza tinandu-se cont nu doar de costul materialului propriu-zis, ci si de tehnologia si experienta necesare pentru prelucrarea acestuia, aspecte care vor influenta semnificativ calitatea lucrarilor. Tarifele practicate la clinica noastra stomatologica din Bucuresti pot fi consultate aici, dar costul complet al tratamentului va poate fi comunicat doar in urma unei consultatii. 

Intrebari frecvente

  • Cat de rezistente sunt coroanele dentare din zirconiu?

    Coroanele dentare din zirconiu sunt foarte rezistente. Ingrijite corespunzator, pot rezista pana la 15 ani. Durata lor de viata depinde nu doar de igiena orala, ci si de existenta unor obiceiuri daunatoare precum scrasnitul dintilor, mestecatul ghetii, rosul unghiilor sau folosirea dintilor pentru a deschide diverse pachete.[5]

  • Este dureroasa aplicarea coroanelor din zirconiu?

    In cadrul acestei proceduri stomatologice se utilizeaza anestezia locala, ceea ce inseamna ca dumneavoastra nu veti simti nicio durere. 

    Vreti sa aflati mai multe despre avantajele si dezavantajele coroanei de zirconiu vs ceramica sau alte tipuri de materiale? Va asteptam la LLL Dental, cea mai buna clinica stomatologica din Bucuresti, pentru a va raspunde la toate intrebarile si a stabili impreuna cea mai buna varianta de tratament pentru problema stomatologica pe care o aveti.

Bibliografie:

1 „An Overview of Monolithic Zirconia in Dentistry.” Biotechnology & Biotechnological Equipment, 2016, www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13102818.2016.1177470. Accessed 15 Sept. 2022.

2 Kolakarnprasert, Nantawan, et al. „New Multi-Layered Zirconias: Composition, Microstructure and Translucency.” Dental Materials, vol. 35, no. 5, May 2019, pp. 797–806, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6462415/, 10.1016/j.dental.2019.02.017. Accessed 15 Sept. 2022.

3 Larson, Jennifer. „What You Need to Know about Dental Crowns Made from Zirconia.” Healthline, Healthline Media, 20 Jan. 2020, www.healthline.com/health/what-you-need-to-know-about-dental-crowns-made-from-zirconia. Accessed 15 Sept. 2022.

4 Nistor, L, et al. „Zirconia Use in Dentistry – Manufacturing and Properties.” Current Health Sciences Journal, vol. 45, no. 1, 2019, pp. 28–35, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592671/, 10.12865/CHSJ.45.01.03. Accessed 15 Sept. 2022.

5 „What Is a Zirconia Crown?” WebMD, WebMD, 19 Apr. 2021, www.webmd.com/oral-health/what-is-a-zirconia-crown. Accessed 15 Sept. 2022.

programează-te