Coroana dentară zirconiu vs ceramică: Ce alegi?

Coroana dentară zirconiu vs ceramica

Cu toții visăm la o dantură frumoasă și complet funcțională, dar pentru a ajunge la rezultatele mult dorite, de cele mai multe ori, avem nevoie de ajutor specializat. Din acest motiv, tot mai mulți pacienți își restaurează dinții afectați de carii profunde sau de alte probleme cu ajutorul coroanelor dentare. Sigur că există mai multe opțiuni în acest sens, dar trebuie să știi, încă de la început, că alegerea finală se va lua doar în urma consultului de specialitate. Fiecare pacient are propriile nevoi, ceea ce înseamnă că varianta ideală diferă de la caz la caz, în funcție de anumite aspecte, precum: implantul dentar ales ori alte investigații realizate în cadrul clinicii.

Important de menționat este și faptul că acestea sunt recomandate pentru restaurarea dinților care au fost profund afectați de carii, pentru dinții care au fost tratați pe canal sau pentru a îmbrăca un implant dentar, oferindu-i funcționalitate, dar și aspect estetic plăcut. În rândurile următoare, vei descoperi care este diferența dintre coroanele de zirconiu si cele din ceramică. Le vom analiza pe fiecare în parte, vom stabili care sunt avantajele acestora, iar la final vom ajunge la următoarea concluzie: ce coroană dentară se potrivește nevoilor tale. Oare există asemănări între coroanele de zirconiu și cele din ceramică? Vei afla în cele ce urmează.

Coroanele dentare din zirconiu

Pentru a ști cu exactitate cum alegi intre zirconiu și ceramica / porțelan, este important să cunoști fiecare material în parte. Ne oprim, pentru început, la zirconiu – unul dintre cele mai moderne materiale folosite pentru realizarea coroanelor dentare. Acesta are o culoare plăcută și o rezistență remarcabilă (comparată adesea cu rezistența aliajelor inoxidabile). În ceea ce privește zirconiul, există două tipuri de coroane dentare realizate din acest material:

 • Coroane monolitice – Acestea sunt realizate integral din zirconiu și sunt recomandate, în general, în părțile laterale; in ultimii ani au apărut si coroane monolitice realizate din zirconiu integral, dar stratificat in mai multe transparente care imită foarte bine dinții naturali si in zonele frontale.
 • Coroane din ceramică pe suport din zirconiu – Așa cum reiese chiar din nume, acestea sunt realizate dintr-un suport din zirconiu, pe suprafața căruia se aplică un strat din material ceramic.

De reținut este și faptul că zirconiul este un material puternic, care și-a câștigat popularitatea inclusiv în medicina generală.

coroane dentare ceramica

Avantaje coroane zirconiu

În ceea ce privește avantajele coroanelor din zirconiu, trebuie să menționăm, mai întâi de toate, rezistența. Odată ce optezi pentru coroanele dentare din zirconiu poți fi sigur că te vei bucura de o dantură sănătoasă și estetică pentru cât mai mult timp. Sigur, aici intervin igiena orală și consultațiile periodice. Apoi, zirconiul are și alte avantaje, precum:

 • Are un aspect asemănător dinților naturali;
 • Este un material biocompatibil;
 • Ajută la menținerea vitalității dintelui, în situația în care se dorește păstrarea nervului;
 • Este un material cunoscut pentru durabilitate;
 • Coroana dentară din zirconiu se întreține ușor, cu aceeași grijă cu care se îngrijesc dinții naturali sănătoși.
coroane dentare zirconiu

Coroanele dentare integral ceramice

Este interesant cum medicina modernă ne surprinde de fiecare dată cu soluții adaptate nevoilor noastre. Continuăm discuția care aduce în prim-plan comparația dintre o coroană din zirconiu vs ceramică și ne oprim asupra unei opțiuni fiabile și estetice, cu foarte multe avantaje. Așa cum le spune și numele, aceste coroane dentare integral ceramice sunt realizate doar din material ceramic. Astfel că, se diferențiază de alte modele disponibile pe piață prin lipsa suportului metalic. Ca și în cazul coroanelor realizate din zirconiu, cele integral ceramice îți pot asigura zâmbetul mult visat, dar cu două condiții esențiale: să nu amâni controalele și să acorzi o atenție deosebită igienei orale. Reține și faptul că, în general, coroanele dentare nu se vor decolora pe parcursul timpului.

Avantaje coroane integral ceramice

Pentru că urmează să luăm împreună o decizie, trebuie să discutăm puțin și despre avantajele coroanelor din ceramică. Iată care sunt acestea:

 • Coroanele integral ceramice sunt foarte ușoare, confortul fiind punctul lor forte;
 • Îți oferă un aspect estetic plăcut, apropiindu-se cel mai mult de imaginea dinților naturali;
 • Sunt biocompatibile, riscul apariției diferitelor reacții alergice fiind unul minim.

Ce alegi între coroanele dentare din zirconiu si cele integral ceramice?

Dantura frumoasă, dar mai ales sănătoasă trebuie să reprezinte o prioritate pentru tine. Este importat să știi că amânarea tratării cariilor sau a altor probleme nu face decât să îngreuneze procesul de tratament. Fie că vorbim de o coroană dentară aplicată pe implant sau de o coroană dentară care îmbracă dintele tratat, vei avea la dispoziție mai multe alternative. Pe de altă parte, tipul de coroană dentară care se potrivește nevoilor tale se va stabili în urma consultației. Fie că optezi pentru o coroană dentară din zirconiu sau integral ceramică, vei beneficia de numeroase avantaje, dar alegerea celei potrivite pentru tine depinde atât de tipul de implant ales, cât și de alte elemente despre care vom discuta la prima consultație. Vorbind despre diferențe, coroanele realizate din ceramică au o transluciditate mai ridicată, în timp ce coroanele din zirconiu pot fi mai rezistente.

Așadar, caracterul estetic este un element important în decizia finală, dar trebuie să conștientizezi faptul că sănătatea trebuie să se afle pe lista cu priorități. Vorbind despre noul tău zâmbet, cea mai potrivită opțiune pentru nevoile tale este cea recomandată de medicul specialist. Astfel că, înainte de a alege între zirconiu și ceramică, va trebui să vii la o primă consultație. Vom analiza îndeaproape problemele cu care te confrunți și vom lua cea mai bună decizie pentru sănătatea dinților tăi. Programează chiar acum o întâlnire cu specialiștii LLL Dental și îndrăznește să zâmbești din nou!

Data articol: 4 august 2023
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
 • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
 • garanție pentru fiecare lucrare
 • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
 • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
 • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te