Dinții din zirconiu: Avantaje si dezavantaje

coroanele din zirconiu

Deși nu este deloc plăcut să te confrunți cu diferite probleme dentare, probleme care îți pot afecta atât sănătatea, cât și imaginea sau starea generală de bine, progresele din domeniul stomatologiei te pun azi față în față cu soluții complexe, concepute special pentru a-ți redobândi zâmbetul.

În acest articol, vei descoperi mai multe detalii despre coroana din zirconiu. Vom analiza, în rândurile următoare, atât avantajele, cât și dezavantajele, iar la final vei putea înțelege de ce dinții din zirconiu sunt apreciați atât de pacienți, cât și de medici.

Ce este zirconiul si de ce este folosit în medicina dentară?

Atunci când pacienții au nevoie de coroane dentare, își doresc să găsească cea mai bună soluție. Din acest motiv, alegerea corectă se face doar la recomandarea medicului, fie că vorbim despre coroanele metaloceramice, coroanele integral ceramice ori cele din zirconiu. Dacă dinții din zirconiu reprezintă o alegere ideală pentru cazul tău clinic, trebuie să știi că acest material este cunoscut pentru rezistență, fiind comparat cu aliajele inoxidabile. Sigur că pentru a realiza o coroană dentară nu se va folosi zirconiu pur, ci o combinație chimică a acestuia – oxid de zirconiu.

Tipuri de coroane din zirconiu

Înainte de a analiza avantajele și dezavantajele, este important să știi că există 2 tipuri de coroane din zirconiu. Astfel că poți alege între coroanele monolitice și cele din ceramică pe suport din zirconiu:

  • Coroane dentare monolitice: Coroane care se realizează integral din zirconiu sau zirconiu stratificat care imită bine dinții naturali. O astfel de opțiune este acum potrivită atât pentru dinții din zonele laterale, cât și din zonele frontale;
  • Coroane dentare din ceramică pe suport de zirconiu: Coroane care se realizează prin aplicarea stratului ceramic peste un sport din zirconiu.
avantajele si dezavantajele coroanelor din zirconiu

Avantajele dinților din zirconiu

Avantajele coroanelor din zirconiu aduc în prim-plan rezistența și estetica oferită de acest material, dar hai să analizăm fiecare beneficiu în parte:

  • Rezistență: Fie că vorbim despre o coroană dentară pe implant sau despre o coroană care îmbracă un dinte după ce acesta a fost tratat, zirconul oferă o rezistență crescută la îndoire și compresie, fiind considerat un material cu o duritate remarcabilă. De altfel, zirconiul oferă rezistență la pete și decolorare;
  • Estetică: Zirconiul este un material care reușește să imite foarte bine dinții naturali, având o culoare plăcută;
  • Termoizolare: Este important să poți consuma alimentele și băuturile preferate, fie că vorbim despre cele fierbinți ori despre cele calde, fără să te confrunți cu senzația de disconfort. Zirconiul este un material termoizolant, ceea ce înseamnă că face față cu brio acestui test;
  • Proprietăți antibacteriene: Zirconiul nu permite formarea plăcii bacteriene, chiar și în cazul acelor pacienți care sunt predispuși la a dezvolta o cantitate mult mai mare de tartru.
  • Biocompatibilitate, zirconiul fiind un material prietenos cu organismul uman;
  • Precizia în execuție, datorită modelării computerizate prin tehnica CAD-CAM.

Dezavantajele dinților din zirconiu

În ceea ce privește dezavantajele dinților din zirconiu, de menționat este și faptul că zirconiul este folosit acum și pentru realizarea implantului dentar, dar spre deosebire de cel din titan, acesta nu oferă aceeași rezistență, mai ales dacă vorbim despre lucrările complexe.

Referitor la coroanele dentare, prețul celor realizate din zirconiu poate fi mai mare, dar ținând cont de faptul că acest material oferă numeroase avantaje și poate fi folosit în diferite situații, raportul calitate-preț este unul pe măsura beneficiilor sale. De altfel, cei mai mulți pacienți tind să facă o comparație între diferitele tipuri de coroane dentare, coroana dentară din zirconiu vs ceramică fiind o discuție aprofundată în relația medic-pacient. Pentru că fiecare opțiune vine la pachet cu avantaje, dezavantaje, dar și costuri diferite, îți reamintim că decizia finală se va lua doar în urma controlului de specialitate.

Cine ar trebui să apeleze la dinții din zirconiu?

Foarte mulți pacienți optează pentru dinți îmbrăcați în zirconiu, motivele fiind diferite de la un caz clinic la altul. Iată pentru ce este folosit acest material în stomatologie:

  • Pentru a îmbrăca un implant dentar;
  • Pentru a îmbrăca un dinte, în urma tratamentului de îndepărtare a cariilor dentare profunde. Vorbim aici despre situațiile în care o simplă plombă nu este suficientă pentru a reconstrui aspectul inițial al dintelui;
  • În cazul în care dinții au fost fracturați sau ciobiți ori au o formă inestetică, pacienții pot opta și pentru coroane dentare din zirconiu;
  • Pentru a îmbunătăți zâmbetul in cazurile complexe de estetica dentara.

Coroane din zirconiu sau din ceramică?

Aminteam mai sus despre comparația dintre zirconiu și ceramică. Mulți pacienți ajung în cabinet indeciși, neștiind ce să aleagă între zirconiu și ceramică. Este clar că ambele materiale se folosesc cu succes pentru realizarea coroanelor dentare, fie că vorbim despre dinții afectați de carii, pătați sau ciobiți. De altfel, ambele materiale sunt cunoscute pentru faptul că feresc pacienții de acea linie gri gingivală, fiind apreciate pentru estetica ridicată. Sigur că cele din ceramică au o transluciditate mai mare, dar cele din zirconiu sunt mult mai rezistente. Astfel, decizia finală se va lua în cabinet, în urma consultației.

coroane din zirconiu

Cum se întrețin dinții din zirconiu?

Mulți pacienți se întreabă dacă procesul de întreținere al dinților din zirconiu este diferit față de celelalte opțiuni disponibile. Ei bine, coroanele dentare din zirconiu se îngrijesc așa cum se îngrijesc și celelalte coroane dentare, dar și dinții naturali. Este important să respecți o igienă orală corespunzătoare, care să conțină: periaj de cel puțin 2 ori pe zi (folosind o periuță care să nu îți agreseze gingiile), apă de gură și ață dentară. Poți introduce în rutina de seară și dușul bucal pentru a te asigura că toate resturile alimentare sunt eliminate chiar și din spațiile interdentare.

De altfel, este important să ajungi la control la fiecare 6 luni. Odată ce depistăm cariile sau alte probleme în stadiu incipient, vom putea găsi o soluție mult mai rapidă, dar și mai puțin costisitoare pentru zâmbetul tău.

Așadar, dinții din zirconiu sunt apreciați atât de pacienți, cât și de medicii stomatologi de pretutindeni datorită avantajelor oferite. Pe de altă parte, îți reamintim faptul că fiecare plan de tratament este personalizat, ceea ce înseamnă că pacienților li se recomandă tipul de coroană care li se potrivește. Sigur că se va analiza îndeaproape și bugetul, în așa fel încât să optezi pentru un plan de tratament care te avantajează din toate punctele de vedere.

Întrebări frecvente

Este dureroasă aplicarea coroanelor din zirconiu?

Nu putem vorbi despre o procedura care îți poate crea durere sau disconfort deoarece se realizează sub anestezie locală. Odată ce efectul acesteia va dispărea, este posibil să te confrunți cu o stare de disconfort sau chiar și cu durere, în funcție de complexitatea procedurilor inițiale. La nevoie, se recomandă analgezice.

Cât de rezistenți sunt dinții din zirconiu?

Dinții din zirconiu sunt estetici și rezistenți, trecând cu brio testul timpului, dar pentru a le prelungi durata de viață trebuie să te asiguri că respecți o rutină de îngrijire adecvată și nu amâni vizitele la stomatologie.

Există recomandări după procedura de aplicare a coroanelor din zirconiu?

Nu trebuie să faci mari schimbări în stilul tău de viață dacă optezi pentru dinții din zirconiu. Sigur că va trebui să nu mănânci în prima ora după ce ieși din cabinet, dar mai târziu te poți întoarce la rutina ta de zi cu zi, punând accent pe igiena orală. Nu uita că poți prelungi durata de viața a coroanelor dentare dacă te ferești de vicii și refuzi să desfaci ambalajele cu dinții.

Data articol: 29 septembrie 2023
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te