Fațete și coroane din Emax sau zirconiu?

fatete emax sau zirconiu

Fațetele și coroanele dentare au devenit tot mai populare în rândul pacienților care visează la un zâmbet perfect, unul demn de covorul roșu. Aceste lucrări protetice au o importanță semnificativă în stomatologie, oferind o serie largă de beneficii, precum: restaurarea funcției de masticație, protejarea dinților slăbiți sau deteriorați, îmbunătățirea aspectului fizic și restabilirea încrederii celor care se confruntă cu dificultăți în relațiile sociale.

Dacă ți-ai propus să faci o schimbare în ceea ce privește zâmbetul pe care îl afișezi zilnic în societate, înseamnă că ai auzit deja că ai la dispoziție numeroase alternative, unele dintre acestea fiind: fațete din Emax sau coroane dentare din același material și fațete din zirconiu sau coroane din același material. Dar cum faci alegerea potrivită cazului tău clinic, atunci când în piață există o ofertă atât de bogată? Află răspunsul în rândurile următoare.

Ce sunt fațetele și coroanele dentare?

Înainte de a discuta despre fiecare tip de material, trebuie să știi care este diferența dintre fațete și coroane dentare. Ambele sunt lucrări protetice folosite intens în stomatologie, dar sunt recomandate în diferite situații. Iată care sunt acestea:

  • Fațetele dentare au rolul de a îmbunătăți aspectul estetic al dinților, aplicându-se pe suprafața exterioară din diferite motive: pentru a acoperi dinții fisurați, strâmbi, tociți sau cu colorații inestetice, pentru a acoperi spațiile interdentare mari și inestetice etc;
  • Dacă fațetele dentare sunt folosite mai mult din punct de vedere estetic, coroanele dentare sunt folosite cu precădere pentru a îmbrăca un dinte după ce a fost tratat. În general, sunt recomandate pentru a proteja dinții în urma tratamentelor de canal, pentru a îmbrăca un implant dentar, dar și pentru a ancora o punte dentară.

Fațete și coroane din Emax

Pentru a face o alegere corectă este important să cunoști cât mai multe detalii despre materialele din care sunt realizate lucrările protetice. Hai să analizăm, pentru început, avantajele și dezavantajele fațetelor din Emax. În general, se recomandă coroane dentare Emax atunci când pacientul nu este mulțumit cu aspectul dinților din zona frontală sau atunci când are nevoie de un implant în partea din față a danturii.

Atunci când alegem Emax, fie că ne referim la coroane ori la fațete, ne gândim la calitatea materialului – principalul aspect care diferențiază Emax de alte tipuri de material. Vorbim aici despre ceramică presată. În plus, dacă ar fi să ne referim strict la coroanele din Emax, trebuie să precizăm și faptul că acesta nu au nevoie de un suport metalic, așa cum se întâmplă în cazul altor lucrări protetice de acest gen. Un punct în plus pentru estetică.

Atât coroanele, cât și fațetele realizate din acest material au un aspect natural, integrându-se ușor printre dinții care nu au nevoie de tratamente sau alte îmbunătățiri. Pe de altă parte, trebuie să ai în vedere și prețul care poate fi mai mare față de alte variante disponibile.

coroane emax sau zirconiu

Fațete și coroane din zirconiu

Trecem de la Emax la un alt material apreciat în stomatologie și vom analiza în rândurile următoare avantajele si dezavantajele fațetelor din zirconiu. Având o culoare plăcută, dar și o rezistență bună la presiune, coroanele dentare din zirconiu pot fi folosite și pentru realizarea unor punți de dimensiuni extinse, comparativ cu cele menționate mai sus.

Atunci când alegem zirconiu, ne gândim la estetică îmbunătățită, biocompatibilitate și risc scăzut în ceea ce privește dezvoltarea plăcii bacteriene. De altfel, zirconiul este și un bun izolator termic – o veste excelentă pentru situațiile în care se dorește menținerea vitalității dintelui.

Transparența mai redusă față de Emax ar putea fi un dezavantaj în ceea ce privește coroanele din zirconiu, dar și prețul care poate fi mai mare spre deosebire de alte materiale.

tipuri de fatete dentare

Cum să alegi între Emax și Zirconiu?

Pentru că știm cât de important este să iei decizii bine documentate, dar mai ales potrivite pentru cazul tău clinic, trebuie să știi că evaluarea inițială joacă un rol esențial în acest sens. Zirconiul este un material care rezistă inclusiv în zonele cu sarcini mari. Și Emax este un material rezistent, dar nu se compară cu prima opțiune. Pe de altă parte, Emax este cunoscut pentru caracterul estetic, în timp ce zirconiul este ceva mai opac, însă cel din urmă este mai rezistent.

Astfel, alegerea dintre cele două se face doar în prezența specialistului. Fie că vorbim despre fațetele Emax vs zirconiu, fie că facem referire strict la coroanele Emax vs zirconiu, trebuie subliniat faptul că fiecare caz este particular, iar rolul stomatologului este acela de a-i furniza pacientului cea mai potrivită opțiune pentru problema cu care se confruntă. Reține și faptul că, în ambele cazuri, vorbim despre materiale care se realizează prin tehnici performante, în așa fel încât rezultatele finale să se adapteze perfect nevoilor particulare ale fiecărui pacient, oferind o combinație optimă între estetică, durabilitate și confort.

Așadar, atât Emax, cât și zirconiu sunt materiale utilizate adesea în estetica dentară, fiind apreciate pentru nenumăratele avantaje pe care le pot oferi zâmbetului. Programează acum o primă consultație și vezi care este opțiunea ideală pentru tine!

Data articol: 10 noiembrie 2023
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te