Fațete dentare provizorii: Rol, preț si avantaje

Pentru mulți, zâmbetul poate fi asul din mânecă în relațiile interpersonale, atât în viața privată, cât și în carieră. Astfel, fațetele dentare au devenit o opțiune tot mai populară în rândul pacienților care doresc să-și îmbunătățească aspectul fizic. Sunt realizate din materiale biocompatibile, sunt deosebit de estetice, iar cu o îngrijire riguroasă, pot fi și foarte rezistente. Totuși, până a ajunge în etapa finală, cea în care îți poți afișa zâmbetul perfect aliniat, va trebui să porți fațete dentare provizorii. Care este rolul acestora, ce avantaje îți aduc, dar și ce costuri implică? Află toate detaliile, citind acest articol până la final.

Diferența dintre fațetele dentare definitive și provizorii

Pacienții care au dinții ușor fisurați sau fracturați la nivelul coroanei, cei care se confruntă cu diferite colorații, malformații sau cei care se simt inconfortabil cu spațierile inestetice, dar au dinții sănătoși, fără carii și infecții, pot opta pentru fațete dentare. Acestea pot fi comparate cu niște învelișuri, realizate din materiale durabile, care acoperă partea vizibilă a dinților cu probleme de formă, volum, culoare etc.

Ce sunt fațetele dentare provizorii? Așa cum reiese din denumirea acestora, fațetele provizorii sau fațetele de probă se realizează pentru o perioadă determinată de timp, oferindu-i pacientului posibilitatea de a se bucura de rutina obișnuită, afișând un zâmbet frumos, alb și perfect aliniat, până în momentul în care va fi gata varianta finală. Dacă ar fi să le comparăm, cele două tipuri de fațete dentare diferă din mai multe puncte de vedere, printre care: rezistența, estetica și calitatea materialului.

Scopul fațetelor dentare provizorii

Rolul fațetelor dentare provizorii este acela de a oferi pacientului posibilitatea de a previzualiza noua imagine pe care o va afișa în societate (formă, lungime și culoare). Cum acestea se pot aplica atât pe dinții neșlefuiți, dar mai ales pe dinții șlefuiți, fațetele provizorii pot fi privite și ca o modalitate de a proteja dinții pe o perioada de timp limitată. Totuși, e important să-ți aliniezi așteptările la adevărata valoare a fațetelor provizorii. Ține cont de următoarele detalii:

 • Sunt rezistente pentru o perioadă determinată de timp, deci nu se compară cu fațetele definitive;
 • Se pot desprinde destul de ușor dacă nu le oferi suficientă atenție;
 • Fațete dentare de probă nu pot imita perfect culoarea fațetelor definitive;
 • Dinții provizorii de plastic se pigmentează în timp, deci se poartă doar în perioada recomandată de către echipa medicală.
fatete dentare provizorii

Procesul de aplicare al fațetelor dentare provizorii

Dacă visezi la dinți albi și perfect simetrici, înseamnă că vrei să știi și cum se realizează fațetele dentare provizorii. Împărțim întregul proces în 4 pași și ajungem mai aproape de rezultatul final – un zâmbet de invidiat:

 • Pasul 1: Se realizează măsurătorile, cu ajutorul unui scaner 3D;
 • Pasul 2: În baza scanării intraorale, se proiectează (digital) fațetele provizorii;
 • Pasul 3: Se realizează fațetele temporare, cu ajutorul unui material pe bază de acril printat 3D;
 • Pasul 4: Fațetele provizorii se cimentează cu ajutorul adezivilor speciali și se pot ajusta, atunci când este cazul.  

Vei afla cum se pun fațetele dentare încă de la prima consultație, atunci când vei realiza că trebuia să faci acest pas cu ceva timp înainte. Procedura nu este deloc dureroasă, iar perioada de recuperare poate fi suportată cu ușurință. Odată ce te vei privi pentru prima dată în oglindă, chiar și cu fațetele provizorii, vei descoperi cât de mult contează să ai încredere în tine și să-ți placă felul în care te prezinți.  

rolul fatetelor dentare provizorii

Avantajele fațetelor dentare provizorii

Fațetele provizorii sunt recomandate și pentru că oferă o serie de avantaje pe parcursul planului de tratament:

 • Estetică: Fațetele temporare acoperă imperfecțiunile dentare;
 • Protecție: Dinții șlefuiți devin ușor sensibili la factorii externi. Avantajul fațetelor provizorii este că le oferă protecție;
 • Reversibilitate: Fațetele provizorii se îndepărtează cu ușurință, fără a afecta structura dinților.

Îngrijirea fațetelor dentare provizorii

Deși sunt recomandate pentru o perioadă foarte scurtă de timp (de regulă, între 2 și 4 săptămâni), e bine să te ocupi de îngrijirea fațetelor dentare provizorii. Spuneam mai sus că acestea nu se pot compara cu cele definitive, ceea ce înseamnă că sunt mult mai sensibile. Ferește-te de alimentele crocante sau lipicioase cât timp porți fațete dentare provizorii și respectă regulile de igienă orală, folosind o periuță de dinți cu peri moi. De asemenea, se recomandă să eviți folosirea dinților drept ajutor pentru a deschide diferite ambalaje, iar această regulă o poți considera una generală, aplicându-se în orice context, nu doar în cazul fațetelor temporare.

Prețul fațetelor dentare provizorii

Nu trebuie să cauți fațete dentare provizorii cu preț avantajos. Acestea sunt gratuite și se aplică pe dinți în perioada în care cele definitive se realizează, cu precizie, în laborator. Nu sunt la fel de estetice, dar îți vor oferi posibilitatea de a zâmbi fără probleme pe parcursul perioadei de așteptare.

Așadar, orice pacient trebuie să înțeleagă rolul fațetelor provizorii. Deși oferă o îmbunătățire spectaculoasă dinților cu diferite defecte de formă, dimensiune, culoare sau volum, acestea nu reprezintă o alternativă de luat în calcul pe termen lung. Consideră-le doar un mic ajutor pe perioada planului de tratament!

Data articol: 20 februarie 2024
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
 • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
 • garanție pentru fiecare lucrare
 • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
 • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te