Digital Smile Design (DSD): Ce este si care sunt avantajele

zambet feminin frumos

Dorinta de a avea un zambet perfect, atat din punct de vedere estetic, cat si functional, este una pe care o intalnim la toti pacientii nostri, indiferent de varsta sau sexul acestora. In trecut, lipsa de control asupra designului zambetului si incertitudinea privind rezultatele tratamentului de estetica dentara ii faceau pe unii dintre ei sa ezite sa apeleze la procedurile necesare pentru a-si imbunatati aspectul zambetului. Astazi, aceste doua posibile impedimente nu mai sunt de actualitate, iar motivul este simplu – Digital Smile Design sau DSD, un instrument digital foarte valoros in stomatologia moderna.

Ce este DSD?

Digital Smile Design (DSD) este un concept inovator in planificarea si previzualizarea unui tratament dentar estetic. DSD foloseste principii de estetica faciala, corelate cu reguli de estetica dentara, ale zambetului si gingiilor in functie de fizionomia fiecarui pacient. 

Care este scopul procedurii de Digital Smile Design? 

Procedura de Digital Smile Design are un dublu scop: ne ajuta sa cream si sa proiectam un design de zambet perfect adaptat fizionomiei si asteptarilor pacientului inainte de a incepe tratamentul dentar propriu-zis si, acelasi timp, sa imbunatatim nivelul de incredere si comunicare intre pacient si echipa medicala, prin implicarea celui dintai in procesul de proiectare a noului sau zambet.[2] Numai lucrand impreuna putem crea „THE perfect smile design”!

Care sunt pasii de proiectare pentru dental design in format digital?

Aceasta tehnica presupune doua etape principale – etapa de culegere de informatii necesare pentru conceperea DSD-ului si etapa de laborator. 

Pasul 1  

DSD-ul incepe cu o sedinta in care sunt efectuate fotografii tehnice si este luata o amprenta dentara de catre medicul stomatolog. Cu aceste date (fotografii si amprenta dentara), echipa care va lucra la acel caz studiaza in detaliu cazul, gasind design-ul perfect al zambetului dumneavoastra, mai intai virtual, materializandu-l ulterior intr-o macheta de ceara.

Se studiaza forma dintilor si a gingiei, culoarea, marimea si pozitionarea dintilor, precum si modul in care radeti, vorbiti sau zambiti. Toate acestea vor ajuta la completarea tabloul zambetului dumneavoastra perfect.

Timpul petrecut adunand date si analizandu-le este rapid recuperat, comunicarea cu pacientul si cu tehnicianul dentar fiind mult usurata, fiind, de asemenea, scutite sedinte de tratament inutile pe parcursul tratamentului dentar.

Pasul 2 

Dupa aceasta prima etapa, urmeaza ca medicul, tehnicianul dentar si, nu in ultimul rand, dumneavoastra, pacientul, sa alegeti solutia cea mai buna, care va fi pusa in practica si care combina rigorile unei lucrari dentare de calitate cu fizionomia dorita de dumneavoastra. Astfel, la urmatoarea sedinta vom aplica peste dintii dumneavoastra o macheta din material compozit care arata noul design al zambetului.

De ce criterii se tine cont in proiectarea digitala a zambetului? 

In principiu, criteriile de care se tine cont in procesul de proiectare digitala a zambetului pot fi impartite in doua categorii: caracteristici faciale si caracteristici dentare. Din prima categoria fac parte, de exemplu, linia interpupilara si raportul acesteia cu planul ocluzal, anumite dimensiuni ale fetei si buzelor, dar si forma si simetria fetei. In cea de-a doua categorie sunt inclusi factori precum dimensiunile dintilor, pozitia lor si spatiul dintre acestia, forma gingiei si sanatatea sa.[1] 

Toti acesti parametri sunt foarte importanti in crearea noului design al zambetului dumneavoastra si vor influenta detalii precum forma, nuanta sau dimensiunea fatetelor dentare ori ale altor lucrari dentare ce vor fi folosite pentru restaurarea danturii sau imbunatatirea aspectului acesteia. Atentia la detalii este esentiala in fiecare etapa a procesului de proiectare digitala a zambetului si ne ajuta sa obtinem rezultate care depasesc chiar si asteptarile dumneavoastra. 

Cat dureaza procesul de proiectare pentru smile design?  

Toate informatiile necesare pentru proiectarea digitala a zambetului vor fi obtinute intr-o singura sedinta, care poate dura pana la cateva zeci de minute. In urmatoarea sedinta veti putea „testa” efectiv viitorul dumneavoastra zambet (acum este momentul perfect sa ne anuntati daca doriti sa se faca anumite modificari). Cat timp va trece intre aceste doua sedinte poate varia de la un caz la altul. Acelasi lucru este valabil si daca ne referim la durata totala a tratamentului, de la consultatia initiala pentru conceperea DSD-ului si pana la finalizarea procedurii necesare transpunerii rezultatelor anticipate digital in practica. 

Care sunt avantajele serviciilor de DSD – Digital Smile Design? 

Rezultatul estetic al tehnicii DSD este ca veti putea vorbi, zambi  fara sa apara vreo modificare la nivelul dintilor dumneavoastra. Veti pleca din cabinet cu dintii intacti si cu o prezentare foto si video a noului zambet, putand previzualiza in felul acesta rezultatul final al lucrarii dentare estetice.

Astfel, veti sti dinainte cum va arata viitoarea dumneavoastra lucrare si veti putea incepe lucrul la ea cu gandul la rezultatul final, stiind ca merita toata asteptarea. Cu alte cuvinte, aveti posibilitatea sa va modificati viitorul zambet inainte ca lucrarile dentare sa fie facute! 

Faptul ca stiti la ce rezultate va puteti astepta va face ca tratamentul sa para ca decurge mult mai rapid, chiar si atunci cand sunt necesare mai multe sedinte sau un timp de asteptare mai lung. In plus, un pacient multumit de rezultatele obtinute si de aspectul zambetului sau va fi mai motivat in viitor sa faca tot ceea ce este necesar pentru a se bucura de ele cat mai mult, de la mentinerea unei bune igiene orale pana la controale stomatologice de rutina

Pe langa cresterea predictibilitatii tratamentului si a motivatiei pacientilor, lista avantajelor DSD mai include imbunatatirea comunicarii dintre medic si pacient, precum si a celei dintre medic si laboratorul dentar.[2]

Digital Smile Design – pret 

Exista mai multi factori ce vor influenta costul final al unui tratament cu Digital Smile Design, de la experienta medicului care il va efectua pana la tipul procedurilor necesare si materialele utilizate. Daca ne referim strict la DSD, nu orice stomatolog poate utiliza acest program, ci doar unul care are pregatirea necesara. Nu uitati ca, atunci cand vine vorba de sanatatea dentara si aspectul zambetului, pretul nu trebuie sa reprezinte principalul criteriu dupa care va ghidati. De multe ori, un pret mai mic poate fi asociat cu calitate mai slaba a serviciilor sau materialelor. 

Digital Smile Design reprezinta un instrument foarte valoros atat pentru medici, cat si pentru pacienti. Noua ne permite sa ne asiguram ca noul design al zambetului corespunde nevoilor, asteptarilor si dorintelor pacientilor. Dumneavoastra va ofera ocazia de a ne fi alaturi pe parcursul acestui proces de smile design, de a afla inca de la inceput la ce fel de rezultate va puteti astepta si de a ne oferi feedbackul necesar pentru a va ajuta sa obtine zambetul perfect pe care il doriti. 

Desenati-va chiar acum zambetul perfect la LLL Dental!

Bibliografie: 

  1. Asmussen, Natalie. „Digital Smile Design Dentistry: Cost, Centers, and Eligibility”, Dentaly.org, 26 Feb. 2023, www.dentaly.org/us/cosmetic-dentistry/smile-design/. Accessed 2 May 2023.
  2. Jafri, Zeba, et al. „Digital Smile Design-an Innovative Tool in Aesthetic Dentistry”, Journal of Oral Biology and Craniofacial Research, vol. 10, no. 2, 1 Apr. 2020, pp. 194–198, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7193250/, https://doi.org/10.1016/j.jobcr.2020.04.010. Accessed 2 May 2023.

Manager medical, Medic coordonator, Medic stomatolog specialist in: - stomatologie generala - implantologie - estetica dentara
Data articol: 16 aprilie 2014
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te