Cât durează un implant dentar: Intervenție și durata de viață

durata implant dentar

Ce poate fi mai plăcut decât să zâmbești cu drag, fără să te simți stânjenit, să zâmbești încrezător, împăcat cu imaginea pe care o vezi zilnic în oglindă? Pierderea unuia sau mai multor dinți nu doar că îngreunează întregul proces de masticație, conducând treptat la probleme digestive, ci îți poate schimba total părerea despre propria persoană. Din fericire, cu ajutorul implantului dentar, îți poți completa dantura, într-un mod cât mai natural, estetic și sănătos. Dacă și tu ai nevoie de ajutorul specialiștilor, atunci acest articol îți va oferi răspunsuri pentru cele mai importante întrebări: „cât durează intervenția pentru implantul dentar?” și „cât de rezistent este un implant dentar?”.

Etapele implantului dentar

Înainte de a descoperi mai multe detalii despre procedura și etapele implantului dentar, trebuie să știi că acesta este un mic șurub realizat din materiale rezistente, dar și compatibile cu organismul uman. Acesta se introduce în os pentru a înlocui rădăcina dintelui pierdut. Concret, implantul reprezintă soluția completă, practică, dar și eficientă pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă.

Pentru că știi ce este implantul dentar, cel mai probabil te întrebi cât durează întreaga procedură și cum se realizează. Mai jos, vei descoperi ce presupune fiecare etapă în parte, dar și cât durează.

Evaluarea inițială

Ai nevoie de un implant dentar? Atunci, trebuie să programezi o consultație inițială. În această etapă se evaluează starea de sănătate și se caută cele mai bune soluții pentru zâmbetul tău. De altfel, se discută și despre beneficiile implantului dentar, avantaje precum: confort, durabilitate, longevitate, estetică îmbunătățită etc.

Inserarea implantului dentar

Dacă te întrebi cât durează inserarea unui implant dentar, trebuie să știi că întreaga intervenție poate varia de la un pacient la altul, în funcție de complexitate. Concret, dacă în cazul unui singur implant vorbim de aproximativ 20 – 30 de minute, în cazul restaurărilor complexe, putem vorbi de câteva ore. În plus, unii pacienți trec și prin alte etape, precum adiții osoase sau extracții. De aici și costul implantului dentar poate varia de la un pacient la altul, fiecare persoană având propriile probleme și nevoi. În orice caz, fie că vorbim despre un singur implant sau despre înlocuirea mai multor dinți lipsă, fie că vorbim despre o procedură simplă sau despre alte etape suplimentare, inserarea implantului dentar se realizează doar sub anestezie. Cu alte cuvinte, nu trebuie să-ți faci griji în privința durerii.

Perioada de vindecare

După plasarea implantului dentar, dintele este îmbrăcat cu o coroană provizorie, iar pacientul trebuie să aștepte ca implantul să se integreze în os. Întregul proces se numește osteointegrare și durează câteva luni. Vorbim despre o perioadă esențială pentru succesul procedurii.

Etapa protetică

După ce osul s-a vindecat, implantul dentar va fi îmbrăcat cu o nouă coroană dentară. Vorbim despre o lucrare protetică definitivă, realizată din diferite materiale, menită să ofere noului dinte funcționalitate, dar și aspect plăcut. Aici, ai la dispoziție mai multe opțiuni, precum: coroane dentare integral ceramice, coroane dentare metalo-ceramice sau coroane dentare din zirconiu. Important de menționat este că atât implantul dentar, cât și coroanele potrivite zâmbetului tău se aleg la recomandarea medicului.

Implant dentar într-o singură zi

Unii pacienți optează și pentru variata unul implant dentar rapid. Fie că ai pierdut unul, mai mulți sau chiar toți dinții de pe arcadă, această decizie se va lua doar în urma controlului de specialitate. Odată ce sunt identificate problemele, pacientului i se vor prezenta toate opțiunile pe care le are la îndemână, inclusiv variantele cu încărcare imediată.

Durata de viață a implantului dentar

Ești curios cât rezistă un implant dentar? Află că te poți bucura de noul tău zâmbet cât mai mult timp și chiar pentru tot restul vieții. Nu te gândi că totul se va întâmpla ca prin magie și nu va trebui să faci nimic în acest sens. Cu cât ești mai responsabil, cu atât de vei bucura mai mult de noii tăi dinți.

durata interventie implant dentar

Îngrijirea și igiena orală

Durata de viața a unui implant dentar depinde foarte mult de igiena orală. Îngrijește-ți noii dinți așa cum procedezi și cu cei naturali: periază-i de două ori pe zi, folosește apă de gură și ață dentară pentru a îndepărta resturile de mâncare rămase în spațiile interdentare. Curățarea atentă a dinților previne infecțiile gingivale, contribuind la prelungirea duratei de viață a acestora.

Monitorizare și control periodic

Chiar dacă ești mulțumit de ceea ce vezi în oglindă, nu trebuie să amâni controlul periodic. De multe ori, pacienții ajung pe scaunul medicului stomatolog fără să știe că se confruntă cu mici probleme. De ce? Pentru că, în unele cazuri, problemele aflate în stadii incipiente sunt greu de depistat acasă, cu ochiul liber.

Starea de sănătate

În ceea ce privește durata de viață a implantului dentar, este important de menționat și faptul că starea ta generală de sănătate are un rol esențial în acest sens. Concret, implanturile dentare pot fi afectate de anumite boli cronice, în special decompensate. Aici, un bun exemplu poate fi diabetul. De aceea, este esențial ca fiecare pacient să comunice deschis despre problemele cu care se confruntă și să respecte recomandările și planurile de tratament.

Obiceiurile vicioase

Important de menționat este și faptul că obiceiurile vicioase au un impact negativ asupra duratei de viață a implantului dentar. Fumătorii, de exemplu, sunt mult mai supuși riscului de a dezvolta infecții orale, care pot pune în pericol sănătatea și longevitatea implantului. Consumul excesiv de alcool este, de altfel, un viciu dăunător pentru sănătatea orală și nu numai. Prin urmare, renunțarea la aceste obiceiuri sau ponderarea lor contribuie la creșterea duratei de viață a implantului dentar, dar și la menținerea sănătății orale optime.

Așadar, implantul dentar poate fi soluția ideală pentru a-ți recupera zâmbetul, dar durata de viața a acestuia depinde și de modul în care decizi să ai grijă de noii tăi dinți.

Întrebări frecvente

Cât durează durerea după intervenția pentru implant dentar?

Intervenția se realizează sub anestezie, ceea ce înseamnă că nu vei simți durere. Pe de altă parte, după câteva ore vei simți un disconfort – o reacție normală a organismului. În general, acest disconfort poate dura câteva zile, iar intensitatea poate varia de la un pacient la altul.

Cum se poate reduce durerea după intervenția pentru implant dentar?

Pentru a ameliora durerea sau disconfortul, vei primi medicamente cu efect antiinflamator. Atenție însă, aceste medicamente se administrează doar la recomandarea medicilor.

Cât durează perioada de recuperare după implantul dentar?

Dacă durerea va dispărea în aproximativ 3 zile, perioada de recuperare va dura câteva luni. Succesul intervenției are la bază procesul de osteointegrare, un proces prin care se formează țesut osos în jurul implantului. În general, vorbim despre o perioadă care poate varia de la 3 la 6 luni, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

Data articol: 5 septembrie 2023
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te