Tipuri de implanturi dentare: Cum faci alegerea corectă?
Știi care este principalul motiv pentru care tot mai mulți oameni își pierd dinții? Nerespectarea controalelor regulate la stomatologie. Din păcate, multe persoane ajung pe scaunul medicului mult prea târziu, după ani în care s-au luptat cu dureri, ani în care dinții lor s-au degradat de la o zi la alta. Vestea bună este că azi există numeroase soluții și planuri de tratament pentru a-ți recăpăta zâmbetul.
Ești curios să afli cum faci alegerea corectă? Atunci, te invităm să citești acest articol până la final. Vom explora împreună principalele tipuri de implanturi dentare, iar tu vei afla care este cel mai bun implant dentar pentru cazul tău clinic.
Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este o opțiune sigură și eficientă pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Vorbim despre o structură, sub formă de șurub, confecționată din titan sau alte materiale biocompatibile, care se inserează în osul maxilar sau mandibular pentru a înlocui rădăcina naturală a dintelui. Această structură oferă o bază solidă și stabilă pentru o coroană dentară, pentru o punte ori pentru o proteză, ajutând în restabilirea funcției de masticație, dar și restabilirea stării generale de sănătate. În plus, un implant dentar premium, unul care să se potrivească nevoilor tale clinice, te va ajuta și în viața de zi cu zi, afișând cu încredere zâmbetul la care visezi de atât de mult timp.
Tipuri de implanturi dentare
Înainte de a citi în continuare, trebuie să-ți reamintim cât de important este să nu amâni întregul proces. Fie că vorbim despre implantul dentar pentru toată gura ori despre implantul care înlocuiește un singur dinte lipsă de pe arcadă, vei preveni pierderea osoasă și vei contribui la susținerea caracteristicilor faciale.
Implanturi dentare plasate în os
Acestea sunt implanturi dentare clasice și se utilizează cel mai des în domeniul stomatologiei. Se inserează direct în osul maxilarului sau al mandibulei și oferă o bază puternică pentru coroana dentară sau pentru altă lucrare protetică. Implanturile dentare plasate în os sunt cunoscute și sub numele de implanturi endoosoase.
Implanturi suberiostale
Dacă unii pacienți sunt eligibili pentru implanturile endoosoase, altora li se recomandă implanturile subperiostale. Acestea se plasează sub gingie, deasupra osului și reprezintă o variantă de tratament pentru pacienții care suferă de resorbție osoasă severă și, din diferite motive, nu se poate face augmentare osoasă. Important de menționat este și faptul că vorbim despre un tip de implant care se realizează conform particularităților fiecărui pacient.
Implanturile dentare zigomatice
Există și implanturi zigomatice. După cum le spune și numele, acestea sunt ancorate în osul zigomatic, fiind o soluție de tratament pentru pacienții care nu pot beneficia de implanturile convenționale. În general, acestea sunt recomandate în situații speciale, fiind și mult mai lungi decât cele tradiționale.
Mini implanturile dentare
Dacă te gândești de ceva timp să-ți rezolvi problemele cu dantura, sigur ai auzit și de mini implanturi dentare. Așa cum le spune și numele, acestea sunt mult mai subțiri și mai mici decât cele clasice și se inserează, de regulă, pentru a deveni o bază solidă pentru protezele inferioare. Deși vorbim despre o procedură mai puțin invazivă, aceasta este recomandată doar în anumite situații.
Implanturi dentare in aceeași zi
Poate ai auzit și despre posibilitatea de a opta pentru un implant dentar rapid. Acesta permite plasarea coroanei dentare în aceeași zi în care se inserează implantul propriu-zis. Este o alternativă mult mai rapidă, preferată mai ales de cei care nu au suficient timp la dispoziție și chiar de cei care se întorc în țară doar pentru a-și rezolva problemele cu dantura. Cu toate acestea, vorbim și aici despre anumite particularități. Trebuie să îndeplinești anumite condiții dacă vrei să optezi pentru implanturi dentare fast & fixed.
Factori de luat în considerare în alegerea implantului corect
Așa cum ai observat, există mai multe alternative de tratament, dar trebuie să știi că opțiunea potrivită cazului tău clinic îți va fi recomandată în urma consultației. Cu alte cuvinte, alegerea implantului dentar este o misiune pe care o vei duce la bun sfârșit doar cu recomandare de specialitate. Iată și care sunt factorii de luat în considerare atunci când se alege implantul corect:
Starea generală a sănătății dentare
Radiografiile și consultația au rolul de a prezenta o imagine cât mai clară despre starea de sănătate a danturii tale. Practic, vorbim despre punctul de plecare către această călătorie, un drum ce te va duce mai aproape de zâmbetul perfect, fie că optezi pentru implanturi dentare rapide sau clasice.
Cantitatea de os disponibil
Sunt pacienți care nu au suficient os disponibil pentru a trece prin această procedură și, în general, sunt supuși altor intervenii. Augmentarea osoasă este o intervenție prin care se mărește volumul și cantitatea osoasă în vederea creări unui țesut puternic, pregătit pentru a susține un implant dentar.
Bugetul disponibil
Deși tipul de implant dentar este recomand de către medic, trebuie să știi că și bugetul este unul dintre factorii decisivi. Reține și faptul că, la modul general, costul implantului dentar implică atât implantul propriu-zis, cât și coroanele dentare și alte necesități individuale. Unii pacienți sunt supuși extracțiilor înainte de implantare, alții au nevoie de o igienizare sau de diferite alte tratamente pentru dinții vecini. De aici și ideea că orice caz clinic este diferit și are nevoie de un plan de tratament personalizat, adaptat nevoilor specifice.
Așadar, dacă și tu îți dorești să zâmbești cu încredere și bucurie, poți apela oricând la ajutor de specialitate. După cum ai observat, există numeroase alternative, iar medicina dentară te întâmpină azi cu planuri personalizate de tratament.