Recuperare după implantul dentar: Indicații importante

Lipsa unuia sau mai multor dinți îți poate afecta rutina zilnică, dar și viața profesională. Într-o lume în care aspectul fizic începe să conteze din ce în ce mai mult, evoluția din domeniul stomatologic vine ca o gură de aer proaspăt pentru toți pacienții care au nevoie de ajutor specializat. Ai nevoie de un implant dentar pentru a-ți recupera zâmbetul de altădată? Atunci, înseamnă că te interesează în cât timp se vindecă gingia după implant, dar și ce presupune întregul proces de recuperare.
Ce este un implant dentar?
Înainte de a discuta pe larg despre perioada de recuperare după implant dentar, trebuie să știi în ce constă procedura în sine. Astfel, implantul dentar se montează în os pentru a înlocui rădăcina dintelui care lipsește. Pentru că implantul este un mic șurub in os, acesta susține o coroană dentară. Coroana va imita forma dintelui natural și va oferi un aspect plăcut zâmbetului tău.
Care este procedura de inserare a implantului dentar?
Procedura de inserare a implantului dentar se realizează în etape atent calculate pentru a ajunge la un rezultat optim – un zâmbet frumos și sănătos, un zâmbet pe care te poți baza. Principalii pași sunt:
- Consultația și planificarea: Se evaluează starea pacientului, se fac radiografii și se realizează un plan personalizat de tratament;
- Inserarea implantului: Se face anestezie, apoi se inserează implantul în os. Gingia se suturează, urmând ca implantul să fuzioneze cu osul în decurs de câteva luni (proces numit osteointegrare);
- Montarea bontului protetic: După ce se finalizează această etapă (osteointegrarea) se montează bontul protetic, care va susține coroana dentară;
- Aplicarea coroanei dentare: Se fixează o coroană dentară definitivă – estetică și funcțională.
Simptome după implantul dentar
Fie că optezi pentru implantul dentar pentru toată gura, fie că trebuie să înlocuiești un singur dinte pierdut, există anumite reacții după implantul dentar, reacții cu care te vei confrunta imediat după ce dispare efectul anesteziei și care sunt absolut normale:
- Inflamație;
- Febră ușoară;
- Dureri care pot fi resimțite mai intens de la o persoană la alta;
- Mici sângerări.
Reține că perioada de recuperare poate fi diferită de la un pacient la altul. Organismul se va reface în mod treptat, iar inflamația ar trebui să dispară complet în câteva zile. Pe de altă parte, trebuie să știi că perioada totală de recuperare are la bază procesul de osteointegrare (modul în care noul dinte se integrează în os), ceea ce înseamnă că se poate întinde pe o perioadă care poate varia între 3 și 6 luni.
Dacă respecți recomandările postoperatorii, vei scăpa rapid de inflamații și dureri, dar vei fi total recuperat doar după ce se realizează procesul de osteointegrare. De menționat este și că unii pacienți trec și prin procesul de adiție de os – procesul prin care se mărește volumul osos în zona în care urmează să se insereze implantul. Din acest motiv, putem vorbi și despre procesul de recuperare după adiție de os, un proces în care trebuie să respecți același sfaturi și recomandări.
Simptomele respingerii implantului dentar
Dacă pacientul respectă toate recomandările, nu ar trebui să existe probleme. Pe de altă parte, trebuie să știi că există și pacienți care se confruntă cu respingerea implantului dentar. Principalele motive ar fi: starea generala de sănătate, lipsa de experiență a medicului, încărcarea prematură a implantului, folosirea implanturilor slab calitative, periimplantita sau reacțiile alergice. Toate aceste informații nu ar trebui să te sperie. Vom investiga îndeaproape problema cu care te confrunți și vom găsi împreună cea mai bună alternativă pentru zâmbetul tău.
Recuperare și recomandări după implantul dentar
Pentru a te bucura de rezultatele mult dorite, este indicat să urmezi anumite recomandări după implant dentar – sfaturi care îți vor fi de folos pentru a controla durerea, dar și pentru a evita anumite situații neplăcute, cum ar fi, de exemplu un hematom după operație. De altfel, dacă te întrebi cât durează un implant dentar, trebuie să știi că acesta poate depăși chiar și 30 de ani dacă mergi regulat la control și îți îngrijești dinții corespunzător. Pe de altă parte, trebuie să ai în vedere și faptul că această perioadă poate scădea în cazul pacienților care suferă de anumite boli cronice, cum ar fi, de exemplu, diabetul. Chiar și obiceiurile vicioase pot impacta durata de viața a implanturilor, iar în acest caz, un bun exemplu ar fi fumatul.
Cât durează recuperarea după intervenția cu implant dentar?
După intervenția cu implant dentar, țesuturile moi se vindecă în aproximativ 3 săptămâni, dar trebuie să menționăm că majoritatea pacienților se simt mult mai bine după 3-7 zile. Datorită tehnicilor moderne și materialelor folosite, perioada de recuperare după implant dentar este scurtă și ușor de gestionat. Atenție, procesul de osteointegrare continuă după cele 3 săptămâni. Este nevoie de timp ca implantul să fuzioneze cu osul.
Complicații în procesul de recuperare după implant dentar: Când sa apelezi la medic?
Perioada de recuperare trebuie tratată cu responsabilitate. De ce crezi că echipa medicală îți furnizează o întreagă listă cu recomandări după implantul dentar? Recuperarea este importantă, mai ales că pot apărea complicații. Sunt puține aceste cazuri, dar ele există și trebuie să fii conștient de acestea:
- Durere persistentă: Durerea trebuie să se amelioreze treptat. Așa este firesc. Dacă, după intervenție, durerea devine mai intensă și este în creștere, s-ar putea să fie un prim semn de infecție;
- Umflături persistente: Umflăturile sunt, de asemenea, firești. Totuși, acestea ar trebui să se reducă treptat. Dacă observi umflături după 3-4 zile de la intervenție, ar trebui să-ți pui un prim semn de întrebare;
- Febră sau frison: Stările febrile și frisonul indică clar o infecție în organism;
- Secreții purulente: Un alt semn de infecție este puroiul. Nu trebuie să existe lichid urât mirositor în zona implantului;
- Instabilitate: Implantul trebuie să fie puternic ancorat în os. Un implant instabil, care se mișcă, ar trebui să te îngrijoreze;
- Sângerare prelungită: Este normal ca pacienții să sângereze în primele ore după intervenție. Ce nu este normal? Sângerarea abundentă și prelungită;
- Amorțeală și furnicături: Dacă aceste două simptome persistă mai mult de câteva zile, ar putea exista anumite leziuni nervoase;
Orice disconfort neobișnuit și persistent ar trebui să te pună pe gânduri și să contactezi de urgență echipa medicală.
Controlul durerii și inflamației după implantul dentar
Durerea și inflamația sunt absolut normale după o astfel de intervenție. În plus, poți trece mult mai ușor peste această perioadă cu ajutorul analgezicelor. Atenție! Nu se recomandă orice tip de medicamente, astfel că vei primi o prescripție medicală. De altfel, este foarte posibil să îți apară și o ușoară umflatura după implantul dentar. Aplică gheață sau o compresă cu apă rece!
Igiena orala după intervenție
Fie că optezi pentru implantul dentar rapid sau preferi varianta clasică, este absolut firesc să nu poți folosi periuța de dinți în primele ore după intervenție. Poți relua rutina de îngrijire orală chiar din a doua zi, folosind o periuța de dinți moale. De altfel, se recomandă și apa de gura după implant dentar. Pacienții sunt curioși și dacă întregul proces de îngrijire se va schimba odată cu implanturile dentare. În acest sens, trebuie să știi că implanturile se îngrijesc exact așa cum îți îngrijești dinții naturali. Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosește ață dentară, apă de gură și poți lua în calcul și dușul bucal pentru a îndepărta resturile rămase în spațiile interdentare.
Alimentația după implantul dentar
Știi deja că nu este indicat să mănânci până nu trece efectul anesteziei. De altfel, în primele zile este recomandat ca alimentația să se bazeze doar pe alimente moi și lichide. Nu trebuie să-ți fac griji, nu așa vor arăta mesele tale pentru totdeauna. Vorbim doar despre câteva zile, timp în care este recomandat să eviți băuturile reci sau fierbinți, alimentele dure, uscate, lipicioase sau acide.
Respectarea controalelor regulate
De reținut este și faptul că orice problemă dentară poate fi rezolvată cu ușurință dacă se află în stadiu incipient. Respectă controalele regulate și vei observa că și bugetul tău îți va mulțumi. Controalele periodice nu sunt deloc costisitoare, comparativ cu tratarea problemelor complexe.
Interdicții după implantul dentar
Te întrebi dacă există anumite contraindicații după implantul dentar? Află că nu trebuie să renunți la obiceiurile tale zilnice. Pe de altă parte, în primele zile după intervenție este recomandat să ții cont de câteva sfaturi pentru o recuperare mai ușoară:
- Evită efortul fizic excesiv;
- Evită fumatul după implantul dentar în perioada de recuperare;
- Evită consumul de alcool.
Scoaterea firelor după operația de implant dentar
Înainte de încheiere, trebui să știi că scoaterea firelor va avea loc la aproximativ 10 zile distanță, dar procesul de osteointegrare și recuperare va continua timp de câteva luni. Îngrijirea operației după scoaterea firelor va urmări aceiași pași pe care i-am detaliat mai sus. Nu uita că este recomandat ca zona să fie îngrijită cu blândețe.
Așadar, recuperarea după implantul dentar poate fi o perioadă ușor de suportat dacă asculți sfaturile și recomandările specialiștilor.
Întrebări frecvente
Cât timp trebuie alocat repausului după implantul dentar?
Pacientul își poate relua activitatea zilnică obișnuită imediat și, evident, să evite efortul fizic intens în primele 7 zile. Repausul este esențial în perioada de recuperare.
Ce alimente se pot consuma în perioada de recuperare după implantul dentar?
În primele zile se recomandă alimentele moi (supe, piureuri, iaurturi și smoothie-uri). Apoi, pacienții pot reveni treptat la dieta obișnuită, cu accent pe vitamine și minerale.
Se poate folosi paiul pentru a consuma lichide în perioada de recuperare după implantul dentar?
Nu. Paiul poate crea o presiune care să afecteze procesul de vindecare. Consumă lichide normal, așa cum o făceai înainte de intervenție.
Pot fi prevenite infecțiile în perioada de recuperare după implantul dentar?
Da, prin menținerea igienei și prin respectarea recomandărilor primite în cabinet
Ce se întâmplă dacă suturile se desprind mult mai devreme?
Pentru a evita complicațiile, se recomandă ca pacienții să consulte echipa medicală. Orice situație neobișnuită poate deveni o complicație, afectând perioada de recuperare.