RESPINGEREA IMPLANTULUI DENTAR ?…
Exista respingerea implantului dentar?…
Cade?… Il primeste organismul?… Se integreaza?…
Acestea sunt primele ganduri atunci cand realizam ca putem fi beneficiarii unui tratament de reabilitare orala cu ajutorul implanturilor dentare.
Toti am auzit de respingerea implantului dentar… deci, clar exista! Bine, dar hai sa ridicam niste voaluri ce impiedica o perceptie mai clara a situatiei!
In primul rand trebuie sa precizez ca, in acest articol, ma voi referi doar la pacienti pentru care implantul dentar NU este contraindicat si respecta strict normele de igiena precum si indicatiile medicului.
Ce spun producatorii seriosi de implanturi si biomateriale? Toti au produse sensibil mai bune (biocompatibile) de la an la an. Este adevarat.
Ce spune statistica? Procentul esecurilor in implantologie creste. Tot de la an la an. Tot adevarat. Pare paradoxal, nu-i asa? De fapt, totul are o explicatie.
In ultimii ani asistam la mai multe fenomene care, combinate, duc la acest aparent paradox. Voi aminti mai jos cateva explicatii despre care se vorbeste prea putin!
“Democratizarea implantologiei” reprezinta starea de fapt actuala, in care medicii dentisti nu au nevoie de nici un fel de pregatire speciala (rezidentiat, specializare, obtinere competenta , cursuri de acreditare e.t.c.) pentru a practica implantologia. Aceasta situatie are ca efect o crestere semnificativa a recomandarilor tratamentelor prin implant dentar, a numarului de implanturi inserate dar, din pacate, si o crestere spectaculoasa a complicatiilor si a implanturilor “ respinse de organismul pacientului ” !
Presiunea concurentei, presiunea pacientilor cu asteptari exagerate datorate unei mediatizari simpliste si, nu in ultimul rand, orgoliile din lumea medicala, au provocat in randurile specialistilor o tendinta de adoptare a unor metode care tind sa reduca timpul de asteptare pana la realizarea lucrarilor finale pe implanturi (“implantare imediata”, “incarcare imediata”, ”dinti intr-o zi”). Alte tehnici tind sa reduca costurile folosind mai putine implanturi sau prin evitarea refacerii osoase (“all on four”, ”all on six”). Functioneaza aceste metode? Da, functioneaza! Dar cu un cost… Creste rata implanturilor “respinse de organismul pacientului” !
Si nu in ultimul rand, China a intrat in forta pe piata implanturilor! Au copiat toate modelele de implanturi dentare ale firmelor de prestigiu. Au copiat tot…mai putin calitatea! Si acesta este un motiv pentru care creste rata implanturilor “ respinse de organismul pacientului ”!
Trebuie spus clar despre respingerea implantului dentar, in cazul pacientiilor care nu au contraindicat acest tratament, ca este un fenomen real, dar rar. Literatura de specialitate mentioneaza procente de succes ce variaza in general intre 85 % si 98% pentru implanturile dentare.
Daca eliminam cauze precum cele de mai sus si altele asemanatoare raman cauze legate de sanatatea generala (nu fac obiectul temei acestui articol) sau strict locale (infectii ale osului netratate sau neobservate), erori tehnice ( freze tocite care pot provoca incalzirea osului etc.), solicitari mecanice prea mari etc. Corect din partea mea este sa spun ca literatura de specialitate mentioneaza si defineste “respingerea esentiala”. Aceasta reprezinta respingerea implantului dentar de catre organismul pacientului fara sa se poata identifica cauza.
Sper ca acest articol sa va puna pe ganduri in legatura cu “respingerea organismului…”.
In clinica in care lucrez (LLL Dental) reusim integrarea cu succes pentru mai mult de 99% din implanturi. Pentru celelalte analizam, reanalizam si reluam procesul de la capat. Reusim sa obtinem, a doua oara, un implant perfect integrat. Transformam un esec intr-un ”succes intarziat”!
Deci, exista respingerea implantului de catre organism. Da! Dar…eu cred ca se manifesta doar in asociere cu alte cauze si nu reprezinta o intoleranta esentiala a organismului la implant. Ea poate fi depasita, de cele mai multe ori, daca situatia este manageriata corect.
Va doresc sanatate!
Dr. Claudiu Lupascu