Infectie la radacina dintelui: Tratament abces dentar

Te confrunti cu dureri ascutite, pulsatile, de dinti, care iradiaza catre maxilar, gat sau ureche? Sunt acompaniate de trismus, dificultati la inghitire, febra si alte simptome neplacute? Este posibil sa ai o infectie la radacina dintelui, o problema care nu ar trebui neglijata si pentru tratarea careia este necesar sa se intervina cat mai repede. Continua sa citesti pentru a afla cum si de ce apare o astfel de infectie, dar si ce trebuie sa faci intr-o astfel de situatie. 

Ce este o infectie la radacina dintelui si cum apare 

Cel mai adesea, infectiile dentare apar ca urmare a invadarii pulpei dentare, adica a acelui tesut moale din interiorul dintelui, care contine, printre altele, nervii si vasele sangvine ce il alimenteaza, de catre bacterii. Daca nu se intervine la timp, o astfel de infectie poate ajunge la radacina dintelui, avansand pana la varful acesteia.

O infectie la radacina dintelui poate avea mai multe posibile cauze, dar cele mai frecvente sunt cariile netratate, traumatismele dentare si igiena orala deficitara. Oricare dintre ele poate oferi bacteriilor o cale de acces pana in interiorul camerei pulpare.[4]

Simptomele nu sunt intotdeauna evidente, cel putin nu in stadiul incipient al infectiei. Cand apar, ele pot include durerea de dinti, care de altfel ii determina si pe cei mai multi dintre cei afectati sa faca o vizita la stomatolog, mai ales atunci cand se manifesta si in alte parti ale fetei. Alte simptome pe care le-ai mai putea observa sunt:

  • gingii rosii si umflate; 
  • gust neplacut in gura; 
  • dificultati la inghitire; 
  • trismus (dificultati in deschiderea gurii); 
  • febra; 
  • umflarea ganglionilor limfatici; 
  • mirosul neplacut al gurii.[2][4]

Daca observi astfel de simptome, este important sa te prezinti cat mai repede la un control stomatologic. O infectie la radacina dintelui nu se va vindeca de la sine. Din contra, se poate raspandi la nivelul maxilarului, al gatului sau capului, in special daca ai un sistem imunitar slab sau ai si alte probleme de sanatate. Tocmai de aceea se insista pe necesitatea diagnosticarii si tratarii la timp a unei astfel de afectiuni.[2]

Tratamentele recomandate pentru o infectie la radacina dintelui

Tratamentul pentru o infectie la radacina dintelui poate varia in functie de severitatea acesteia. Obiectivul principal este insa, de fiecare data, indepartarea infectiei si salvarea dintelui.

Tratamentul de canal 

De cele mai multe ori, se recomanda efectuarea unui tratament endodontic sau a unui tratament de canal, cum mai este numit. Pe scurt, acesta presupune indepartarea pulpei dentare, curatarea si dezinfectarea camerei pulpare si a canalelor radiculare si obturarea acestora, adica umplerea si sigilarea lor cu ajutorul unor materiale speciale (cel mai des utilizat este gutaperca, un material asemanator cauciucului). In majoritatea cazurilor, recomandam si aplicarea unei coroane dentare, pentru a proteja dintele tratat si a restaura dantura.[3][4]

Rata de succes a tratamentelor de acest tip a crescut odata cu inceperea folosirii microscopului dentar in endodontie. Acesta permite vizualizarea celor mai fine detalii si a dus la o crestere a preciziei si a calitatii tratamentelor si retratamentelor de canal, dar si a confortului pacientilor.

Rezectia apicala 

In acele cazuri in care tratamentul si retratamentul endodontic nu au dat rezultate, iar infectia persista la nivelul varfului radacinii dintelui, se poate recurge la o rezectie apicala. Este o procedura in cursul careia se indeparteaza atat partea afectata a radacinii dintelui, cat si tesutul inflamat si infectat din jurul sau. 

Procedura in sine nu este una dureroasa pentru pacient, nefiind necesara utilizarea anesteziei generale, ci doar a celei locale. Ca in cazul oricarei proceduri chirurgicale, se poate sa apara insa un oarecare disconfort pana la vindecarea inciziei.[1]

Extractia dentara

Atunci cand s-a epuizat orice alta varianta si nu mai exista nicio modalitate de a salva dintele, singura optiune ramasa este extractia sa. In astfel de situatii, recomandam inlocuirea cat mai rapida a dintelui extras, de preferat cu un implant dentar, pentru a evita migrarea dintilor vecini si aparitia altor probleme asociate cu edentatia.[1]

Antibioticele 

Tratamentul infectiilor dentare poate include si administrarea de antibiotic, in special atunci cand acestea se extind si in alte zone ale corpului sau se doreste prevenirea complicatiilor. Atentie! Antibioticele se administreaza doar la recomandarea medicului si conform schemei de tratament stabilita de acesta.[2]

Sfaturi practice pentru prevenirea unei infectii la radacina dintelui

Mentinerea unei igiene orale adecvate si controalele stomatologice periodice pot ajuta la prevenirea unei infectii dentare, lucru valabil de altfel si in cazul multor altor probleme dentare. Spala-te pe dinti de doua ori pe zi, nu uita sa folosesti ata dentara, pentru a indeparta placa bacteriana din spatiile interdentare, si apa de gura si nu omite controale de rutina

Indicat ar fi, de asemenea, sa limitezi consumul alimentelor cu continut ridicat de zahar, care, dupa cum bine stim, favorizeaza aparitia cariilor, una dintre posibilele cauze ale infectiei la radacina dintelui.[2]

In cel mai bun caz, o infectia la radacina dintelui poate fi dureroasa si neplacuta. In cazurile mai grave, daca nu este tratata, se poate extinde si in alte zone ale corpului si poate duce la aparitia unor complicatii grave. Depistata la timp, poate fi tratata insa cu succes, de obicei prin intermediul unui tratament de canal. Nu uita insa ca ea poate fi evitata daca te prezinti la timp pentru controalele de rutina si ai o igiena orala corecta. Daca suspectezi existenta unei astfel de infectii, programeaza-te cat mai repede la un consult de specialitate. 

Bibliografie: 

  1. „Endodontic Surgery Explained” American Association of Endodontists, 29 Nov. 2017, www.aae.org/patients/root-canal-treatment/endodontic-treatment-options/endodontic-surgery/endodontic-surgery-explained/. Accessed 2 Mar. 2023.
  2. Duran, Rachel. „What Is an Abscessed Tooth?” WebMD, WebMD, 3 June 2003, www.webmd.com/oral-health/guide/abscessed-tooth. Accessed 2 Mar. 2023.
  3. „Root Canal: What Is It, Diagnosis, Treatment, Side Effects & Recovery.” Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/treatments/21759-root-canal. Accessed 2 Mar. 2023.
  4. Sanders, Justin L, and Richard C Houck. „Dental Abscess.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 23 Feb. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493149/. Accessed 2 Mar. 2023.

Data articol: 15 martie 2023
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te