Despre implantologie putem spune ca este o ramura care a revolutionat medicina dentara. Datorita implantologiei, putem pastra integritatea dintilor ce marginesc bresa edentata, fara a face sacrificiu de tesut dentar sanatos, prin slefuire. Desi primele implanturi dentare moderne au fost inserate acum mai bine de 50 de ani, doar ultimele doua decenii au adus implantologiei predictibilitate.
Implantologia este o specialitate chirurgicala, care are rolul de a inlocui dintii pierduti sau grav deteriorati prin inserarea de implanturi dentare in conditii de siguranta. Acestea devin suportul unor lucrari ceramice estetice.
Facand o mica gluma implantologia este stiinta care se ocupa de suruburile din titan. Osteointegrarea este procesul prin care se realizeaza conexiunea directa structurala si functionala dintre tesutul osos si suprafata unui implant artificial. Un implant dentar de calitate are suprafata tratata special pentru o mai buna proliferare si aderare a celulelor osoase. Inserarea implantului trebuie realizata intr-un os rezistent care sa-l poata sustine. Daca nu exista suficient tesut osos va fi nevoie de adaugarea unor grefe prin proceduri de augmentare chirurgicala.
Implantologia nu este doar stiinta osteointegrarii ci este si arta esteticii dentare, arta manipularii tesuturilor, a camuflajului, a iluziilor optice. Pe parcursul vietii ajungem sa pierdem unul sau mai multi dinti din cauza accidentelor, cariilor, inaintarii in varsta sau a bolilor parodontale. Obiectivul implantologiei este imitarea cat mai fidela a esteticului natural care poate fi realizat cu multa indemanare de mana unui bun chirurg. Deci… indeletnicirea bazata pe munca manuala, deprinderea practica de a efectua un lucru cu indemanare inseamna un mestesug.
Prin urmare putem spune ca implantologia este o stiinta ce se ocupa de osteointegrarea implanturilor, dar este o adevarata arta sa faci cu acest mestesug oameni fericiti.