Proteza dentara pe implanturi: Etape, tipuri si pret
Pierderea dinților are un impact puternic asupra calității vieții, afectând procesul de masticație, dicția, dar și încrederea în propria persoană. Pentru că trăim într-o lume în care imaginea contează enorm, medicina dentară modernă vine în întâmpinarea pacienților de orice vârstă cu soluții moderne și eficiente, gândite în așa fel încât să restabilească funcționalitatea, imaginea și confortul. Astfel, persoanele care au pierdut toți dinții de pe arcadă sau persoanele care, din diferite motive, nu mai pot salva nici ultimii dinți rămași pe poziții pot beneficia o proteză dentară pe implanturi. Vorbim, în rândurile următoare, despre o variantă îmbunătățită a protezelor clasice, cele pe care le purtau bunicii noștri.
Ce este proteza dentară pe implanturi?
Proteza pe implanturi este realizată în mod personalizat, urmărind întocmai trăsăturile și nevoile fiecărui pacient. Spre deosebire de variantele clasice, cele care se lipesc cu ajutorul adezivilor speciali, acest tip de proteze dentare se ancorează prin intermediul implanturilor dentare. La final, arată și se comportă ca dinții naturali.
Componentele protezei dentare pe implanturi
O proteză pe implant este formată din mai multe componente:
- Implanturi dentare (de regulă, 4 sau 6): Un implant dentar este, din punct de vedere medical, un dispozitiv rezistent și prietenos cu organismul uman, care înlocuiește cu succes rolul rădăcinii dintelui pierdut;
- Bonturi protetice: Cu ajutorul acestora se creează o conexiune puternică între implanturi și proteza propriu-zisă;
- Lucrare protetică: Aceasta imită aspectul dinților naturali, oferă suport în masticație, lejeritate în vorbire, dar și un aspect estetic plăcut;
- Bază acrilică: Se dorește ca aspectul final al protezei să fie unul estetic, apropiat de imaginea naturală a dinților. Astfel, deasupra dinților se aplică o bază acrilică, care imită foarte bine nuanța gingiilor sănătoase.
Cum se fixează proteza dentară pe implanturi?
De regulă, pacienții edentați optează pentru o lucrare fixă pe 6 implanturi, dar există și alte opțiuni. În definitiv, fiecare caz este unic, deci fiecare plan de tratament este personalizat. Totuși, etapele sunt aceleași:
- Consultația inițială: Prima etapă constă într-o evaluare amănunțită, care include atât consult de specialitate, cât și CT și alte investigații personalizate. În baza rezultatelor obținute, se recomandă cea mai bună opțiune pentru restaurarea danturii. Unii pacienți au nevoie de proteză doar în partea superioară, alții în partea inferioară, în timp ce alții au nevoie de implant dentar pentru toată gura;
- Inserarea implanturilor și sistemelor de prindere: Această etapă se realizează sub anestezie locală și presupune inserarea implanturilor în os. Tot în această etapă se înșurubează sistemele de prindere;
- Osteointegrarea: E nevoie de timp ca implanturile să se vindece și să fuzioneze cu osul. În toată această perioadă, pacienții poartă proteze provizorii;
- Etapa protetică: Protezarea definitivă este ultima etapă, cea care se realizează în urma amprentării. Protezele pe implanturi se realizează personalizat pentru a oferi confort și estetică superioară.
Tipuri de proteze dentare pe implanturi
Pentru că fiecare pacient este diferit, forma, dimensiunile și culoarea dinților se realizează în mod personalizat. În plus, fiecare caz este tratat conform cerințelor impuse de starea generală de sănătate a cavității orale. Astfel, există proteză fixă pe implanturi și proteza detașabilă, susținută cu ajutorul implanturilor.
Proteză dentară fixă
Proteza dentară fixă pe implanturi rămâne permanent în cavitatea orală, fără să se deplaseze în timpul masticației. Este ancorată cu ajutorul implanturilor și oferă o rezistență net superioară opțiunilor clasice. Cu toate acestea, va fi deșurubată regulat pentru igienizare, iar întreaga procedură se va realiza în cabinetul stomatologic.
De obicei, pentru a restaura toată arcada este nevoie de 4 sau 6 implanturi dentare. Pacienții cu pierderi osoase sunt îndrumați adesea către un implant dentar all on 4 sau all on 6. Concret, se inserează 4 implanturi pe arcada inferioară sau 6 implanturi pe arcada superioară, care vor deveni suport pentru lucrarea protetică. Totuși, numărul de implanturi dentare necesare pentru a susține o proteză dentară se stabilește doar în urma investigațiilor.
Proteză dentară detașabilă
Proteza dentară detașabilă poate fi privită ca o variantă de mijloc între o lucrare fixă pe 4 implanturi sau 6 (ALL ON 4/6), după caz, și o proteză mobilă. Aceasta poate fi îndepărtată pentru igienizare, dar este în continuare susținută de implanturile dentare. În cazul de față, se pot insera doar două implanturi, în partea frontală a osului, dar numărul acestora poate varia de la un pacient la altul. Capsele se înșurubează pe implanturi și, spre deosebire de variantele clasice, proteza nu are nevoie de un suport pe cerul gurii. Pe lângă proteza cu capse, există și proteză overdenture și proteză cu bare.
Candidatul ideal pentru proteza dentară pe implanturi
De cele mai multe ori, pacienții care optează pentru proteză dentară pe implanturi sunt deja purtători de proteză clasică, dar sunt nemulțumiți de disconfortul pe care aceasta îl creează și caută o variantă mult mai stabilă. De altfel, această opțiune de restaurare dentară poate fi recomandată și altor categorii de persoane:
- Cei care au pierdut o cantitate semnificativă de os și nu pot opta pentru implantul dentar tradițional;
- Cei care doresc să evite procedurile de adiție osoasă;
- Cei care, din motive financiare, nu pot opta pentru implantul dentar tradițional.
Avantajele și dezavantajele protezei pe implanturi
Înainte de a decide dacă aceasta este cea mai bună opțiune pentru înlocuirea dinților lipsă, este important să cunoști atât avantajele, cât și dezavantajele oferite.
Avantajele protezei dentare pe implanturi
Principalul avantaj este oferit de stabilitate. Nu se poate compara cu proteza clasică, fiind imposibil ca aceasta să se desprindă atunci când mănânci ori când vorbești. Alte avantaje sunt:
- Estetica îmbunătățită;
- Funcționalitatea;
- Confortul;
- Rezistența.
Dezavantajele protezei pe implanturi
Principalul dezavantaj face referire la costuri. Prețul pentru o proteză pe implanturi este mai mare comparativ cu opțiunile clasice. Putem adăuga aici și intervenția chirurgicală prin care se inserează implantul dentar, perioada de recuperare, dar și faptul că, în unele cazuri, baza protezei poate provoca reacții alergice.
Prețul protezei pe implanturi
Dacă și tu cauți o proteză dentară fixă pe implanturi cu preț corect, este indicat să programezi o primă întâlnire cu specialiștii. Doar în urma consultației poți afla dacă ai nevoie de proteză sau există și alte modalități prin care îți poți îmbunătăți considerabil zâmbetul. Costul final se calculează în funcție de prețul implantului dentar, dar și de costul lucrării dentare. Vei primi toate informațiile necesare încă de la prima întâlnire cu echipa medicală.
Îngrijirea și igienizarea protezei dentare pe implanturi
Proteza se îngrijește simplu, exact așa cum îți îngrijeai și dinții naturali, prin periaj de două ori pe zi și o igienizare profesională la fiecare 6 luni. Controalele periodice au un rol deosebit de important în menținerea sănătății orale. În cazul protezelor detașabile, pacienții trebuie să acorde o atenție zilnică sporită inclusiv bonturilor și sistemelor de prindere.
În final, nu trebuie decât să contactezi specialiștii și să faci primii pași către un zâmbet puternic și frumos.