Tehnica de sinus lifting se realizeaza prin plasarea unei grefe osoase in sinus fara a altera functionarea cavitatii nazale. De la inceputuri si pana acum am realizat multe astfel de interventii perfectionand manopera.
Rezultatele constant favorabile, predictibile se datoreaza si selectionarii biomaterialelor folosite (numai cele ce au dovedit rezultate bune in timp in experienta noastra si in studiile internationale INDEPENDENTE), alegerii tehnicii chirurgicale (microchirurgia), dar si tehnologiilor pe care le folosim (piezochirurgia).
TOMOGRAFIILE COMPUTERIZATE-IN SINUS LIFTING
Imaginile tomografiei computerizate ne ofera informatiile necesare despre sinusuri, starea membranei, grosimea crestei osoase, morfologia podelei sinusului si grosimea peretilor vestibular si palatinal ai sinusului. Ea ne permite sa adaptam tehnicile chirurgicale in functie de particularitatile anatomice ale zonei (vase de sange, nervi). Membrana sinusala tapeteaza peretii sinusali si este extrem de subtire.
Scopul acestei interventii il reprezinta plasarea intre osul alveolar si membrana sinusala a materialelor de aditie osoasa fara perforarea membranei.
Folosim tehnici piezochirurgicale care nu afecteza tesuturile moi, lasand membrana intacta si instrumentele speciale pentru ridicarea acesteia in siguranta. Studierea amanuntita a anatomiei sinusale si protocolul chirurgical strict determina rata de succes a liftingului de sinus peste 99% .
APLICATIILE PIEZOCHIRURGIEI IN SINUS LIFTING
Cu ajutorul piezochirurgiei (Vario Surgery) medicul realizeaza o fereastra in peretele vestibular al sinusului prin care se poate obtine acces catre membrana sinusala. Aceasta este separata de interiorul cavitatii osoase cu ajutorul capetelor fine atasate tot la aparatul de piezochirurgie. Se elimina tensiunea din membrana si poate fi ridicata mai usor. Ridicarea membranei se realizeaza manual. In acel moment ea este detensionata si detasata de pe os. Dupa desprindere se poate observa ca aceasta se misca odata cu respiratia pacientului.
Grefa osoasa este in general obtinuta prin amestecarea de biomateriale granulate (os artificial) cu os propriu. Este introdusa prin fereastra intre membrana sinusala si planseul sinusal. Urmeaza aplicarea unor membrane de colagen (biomaterial resorbabil) ce inchid fereastra impiedicand proliferarea tesuturilor moi. Membranele dirijeaza vindecarea in sensul dorit. Sutura va inchide plaga si va proteja grefa de factorii externi.
INDICATII SI TRATAMENT DUPA OPERATIA DE SINUS LIFTING
La terminarea interventiei pacientului ii recomandam tratament cu medicamente antiinflamatoare, antibiotice, antialgice, comprese reci si evitarea efortului.
Trebuie evitate orice manevre care implica presiune in zona sinusurilor si a cavitatilor nazale pentru a nu mobiliza sau compromite grefa de os si a evita complicatiile.
Daca se respecta aceste recomandari, vindecarea primara se realizeaza rapid. Comunicarea cu echipa medicala este necesara pe parcursul recuperarii.
Sunt necesare controale dupa interventie pentru a verifica vindecarea si a suprima firele de sutura.
In general vindecarea completa soldata cu ingrosarea podelei sinusale prin obtinerea de os nou se realizeza intre 8 luni-1 an. Este nevoie de aceasta perioada de timp pentru a se stabiliza grefa osoasa, si a se realiza mineralizarea completa a osului nou format.
AVANTAJELE TEHNICII DE SINUS LIFTING
- Precizie datorită accesului vizual direct.
- Se pretează tuturor cazurilor, nefiind limitată de dimensiunile osului iniţial.
- Predictibilitate.
DEZAVANTAJELE TEHNICII DE SINUS LIFTING
- Necesită aparatură şi competenţă de vârf (noi realizam această procedură în mod curent, cu rezultate excelente)
- Amploarea intervenţiei.
SINUS LIFTING INTERN- VARIANTA TEHNICA
Accesul în sinus se face chiar prin preparaţia necesară montării implantului.
Este mai puţin invazivă, dar are indicaţii limitate de necesitatea existenţei a cel puţin 6 mm de os.