Riscuri Implant Dentar
Alergiile pot avea manifestari usoare dar si extreme, ce pot pune in pericol chiar viata in lipsa unui tratament de urgenta adecvat. De aceea este foarte important sa ne semnalati orice alergie cunoscuta. In cazul in care nu ati mai folosit anestezicul ce urmeaza sa-l utilizam este indicat un test IDR.
RISCURI GENERALE LEGATE DE ANESTEZIE SI OPERATIE
-
RISCURI IMPLANT DENTAR- BOLI CARDIO- VASCULARE (in cazul utilizarii anestezicilor cu adrenalina)
Pacientilor cu risc cardio vascular le administram anestezice fara vasoconstrictor adecvate gradului de risc.Folosim in mod curent cinci tipuri de anestezice locale din care cu siguranta putem gasi unul potrivit dumneavoastra.
-
RISCURI IMPLANT DENTAR- HEMORAGIILE
Hemoragiile pot aparea in special la pacientii cu tulburari de coagulare, cu tratamente anticoagulante etc. Pot fi usoare sau insemnate dar toate pot fi controlate cu tratamente adecvate. Cel mai adesea apar atunci cand indicatiile postoperatorii nu sunt urmate cu atentie.
Hemoragia poate fi prevenita prin aplicarea de comprese sterile imbibate cu ser fizilogic steril peste sutura si mentinerea lor aproximativ o ora, iar peste obraz sau maxilar se mentin comprese reci. Trebuie evitate substantele vasoactive cum sunt cafeaua si alcoolul. Pacientul trebuie atentionat sa protejeze firele de sutura si zona pentru a nu se produce o prematura departare a marginilor inciziei.
-
RISCURI IMPLANT DENTAR- INFECTII
Toate interventiile sunt efectuate in conditii de sterilizare absoluta a aparaturii, instrumentarului, campurilor operatorii etc. si sub protectie antibiotica, dar nu trebuie uitata septicitatea mediului bucal. Igienizarea cavitatii bucale prin detartraj, clatiri repetate cu solutii antiseptice (apa de gura) si aplicarea de geluri antiseptice (Elugel) si cicatrizante (Gengigel), este obligatorie inainte si dupa operatii.
RISCURI SPECIFICE IN URMA OPERATIEI IMPLANTULUI DENTAR
-
RESPINGEREA IMPLANTURILOR SI A GREFELOR OSOASE
Cauzele respingerii implanturilor pot fi necunoscute si imposibil de precizat preoperator.
Rata de succes in clinica noastra depaseste 99 % (!) in cazul integrarii primare, care este strict legata de factori locali si de compatibilitatea organismului receptor.
-
LEZAREA FORMATIUNILOR ANATOMICE INVECINATE
In timpul forarii neoalveolei si inserarii implantului dintii vecini pot fi afectati in cazul atingerii radacinii sau a pachetului vasculo-nervos (poate necesita devitalizare-scoaterea nervului).
Osul alveolar poate suferi fisuri sau fracturi care sunt vindecabile.
Se poate interesa si sinusul maxilar.
Acestea sunt complicatii nedorite dar, fara gravitate in evolutia tratamentului si fara rasunet asupra reusitei lui.
-
PENTRU OPERATIILE MAXILARULUI INFERIOR LEZAREA NERVUL ALVEOLAR INFERIOR
In cazul lezarii acestuia pot sa apara furnicaturi, anestezia permanenta aunor zone ale buzei, barbiei, limbii sau obrazului. Nu li se poate determina durata, in cazuri extreme putand fi ireversibile.
NECESITATEA RADIOGRAFIILOR SI TOMGRAFIILOR IN INTERVENTIA DE IMPLANT DENTAR
Riscul de lezare a formatiunilor anatomice invecinate poate fi minimizat prin masuratori cat mai exacte ale osului disponibil si prin radiografiile facute intraoperator. Planificarea amanuntita a operatiilor cu ajutorul tomografiilor computerizate ct realizate obligatoriu inaintea operatiilor chiar la noi in clinica si studierea dimensiunilor si calitatii osului permit operatii sigure si eficientizeaza timpul operator.
RISCURI IMPLANT DENTAR- PERIOADA POSTOPERATORIE
Dupa operatii ne putem astepta in mod normal la edem si echimoze. Acestea nu reprezinta riscuri sau complicatii pentru implantul dentar si in general nu necesita tratamente speciale in afara medicatiei recomandate. Altele sunt cauzele care pot intarzia vindecarea sau duc la esecul interventiei.
RISCURI IMPLANT DENTAR- DE CE FUMATUL ESTE INTERZIS
Exista si factori care pot favoriza anumite complicatii. Fumatul, care influenteaza negativ circulatia sangelui, oxigenarea tesuturilor, ingreuneaza vindecarea, poate complica pastrarea implanturilor sau grefelor si produce depuneri de nicotina si gudron pe formatiuni sensibile intraorale, crescand riscurile operatiei de inserare a implantului dentar.
RISCURI IMPLANT DENTAR- DUREREA
Controlul Durerii dupa interventia chirurgicala, pentru a asigura controlul durerii se recomanda o combinatie de antialergice si antiinflamatoare imediat dupa interventie.