COMPLICATII IMPLANT DENTAR

 

Scopul acestei pagini este de a va informa in legatura cu toate complicatiile ce pot aparea, cum pot fi prevenite sau tratate in mod efectiv. Noi credem ca pacientii nostri merita sa stie TOT. Pacientul informat este mai puternic pentru ca intelege si isi insuseste voluntar conduite ce sunt factori cheie in succesul procedurii. Nu ezitati sa ne intrebati despre orice aspect neclar al evolutiei tratamentului. De asemenea comunicati-ne fara ezitare toate evenimentele care apar. Veti avea la dispozitie un numar de telefon non stop la care va raspunde cineva calificat care cunoaste cazul dumneavoastra pentru a va ajuta.

 

EDEMUL SI ECHIMOZELE SUNT COMPLICATII NORMALE IN OPERATIILE DE IMPLANT DENTAR

 
Dupa inserarea implantului dentar, ridicari de sinus sau dupa grefare osoasa (in functie de amploarea interventiei) ne putem astepta in mod normal la edem (umflare) si echimoze (vanatai). Acestea nu reprezinta riscuri pentru implantul dentar si in general nu necesita tratamente speciale in afara medicatiei recomandate. Dispar in cateva zile de la operatie, cu mentiunea ca pot aparea in primele trei zile chiar daca nu s-au instalat de la inceput.
 

DUREREA- COMPLICATIE A IMPLANTULUI DENTAR

 

Durerea dupa operatie este, in cele mai multe cazuri (95%), inexistenta! Daca, si numai daca, urmati indicatiile noastre!
Managementul durerii este acelasi in toate manoperele chirurgicale, pentru a asigura controlul durerii se recomanda o combinatie de antianalgezice si antiinflamatoare, imediat dupa interventie.

 

INFECTIILE- COMPLICATII ALE IMPLANTULUI DENTAR

 

Riscul de infectii este  foarte mare in absenta protectiei antibiotice. In cazul interventiilor in zona sinusurilor e nevoie de combinarea unui antibiotic eficient cu un decongestionant nazal pentru a se evita aparitia sinuzitei. Trebuie evitata orice actiune ce produce presiune in sinusuri, este necesar sa nu se sufle nasul sau se stranute cu gura inchisa si sa nu se foloseasca paiul la bautul alimentelor.

 

DEHISCENTA PLAGII DUPA OPERATIE

 

Reprezinta o desfacere a marginilor plagii inainte de realizarea vindecarii depline. Dehiscenta nu implica esecul interventiei dar, necesita o atentie speciala prin aplicari de geluri si clatiri usoare cu solutii dezinfectante si profilaxie antibiotica. Evolutia e favorabila in 90% din cazuri. Dintre factorii sistemici care pot influenta vindecarea se evidentiaza diabetul zaharat care duce  la o perfuzare redusa a tesuturilor, micro si macro-angiopatii si raspuns imun slab. NU efectuam interventii pacientilor care isi neglijeaza tratamentul sau nu-si pot controla valoarea glicemiei.

 

FACTORI CE INFLUENTEAZA VINDECAREA PLAGII CHIRURGICALE
 

INFLAMATIA TESUTURILOR SI VINDECAREA

Vindecarea plagii chirurgicale este influentata de factori locali dar si sistemici.
Inflamatia gingiei si afectiunile ei afecteaza negativ vindecarea plagii. Aceste manopere  trebuie  realizate in absenta inflamatiei. Orice cauza inflamatorie trebuie inlaturata de catre igienist, dar si pacientul trebuie instruit pentru a pastra o igiena corecta  inainte de microchirurgie dar si dupa aceasta.
Detartrajul si indepartarea mecanica a tuturor depunerilor intraorale este obligatorie inainte de o interventie chirurgicala.
Manoperelor microchirurgicale asigura o vindecare superioara prin manevrarea atraumatica si de precizie a  tesuturilor.
Medicamentele imunosupresoare, ca citostaticele si corticosteroizii, reduc raspunsul imun al organismului si duc la o intarziere a vindecarii. Pastrarea unei igiene riguroase este absolut necesara.

VARSTA POATE INFLUENTA VINDECAREA

S-a demonstrat ca la pacientii tineri vindecarea este mai rapida si eficienta.
In general fiind implicati mai multi factori in vindecare, unii mai mult, altii mai putin, e nevoie sa se pastreze o stare generala buna, data de un mod de viata echilibrat.

VINDECAREA PLAGII CHIRURGICALE LA FUMATORI

Fumatul a fost asociat mereu cu mai multe afectiuni ale cavitatii bucale cum ar fi bolile parodontale, resorbtia osoasa, pierderea dintilor si insuccesul implantarii.
Impactul fumatului in vindecarea plagilor chirurgicale este determinat de efectele nicotinei si produsilor secundari la nivel celular si sistemic. Fumatul produce vasoconstrictie in vasele de sange din gingie, scazand aportul de sange si vindecarea si reduce aportul de oxigen la nivelul plagii.
In concluzie, fumatul prelungeste perioada de vindecare, creste riscul complicatiilor si reduce raspunsul favorabil al organismului in refacerile cantitative si calitative ale oselor maxilare.

 

COMPLICATII IMPLANT DENTAR-ESECUL IMPLANTARII

 

Cauzele respingerii implanturilor pot fi necunoscute si imposibil de precizat preoperator.
Rata de succes in clinica noastra depaseste 99%  in cazul integrarii primare, care este strict legata de factori locali si de compatibilitatea organismului receptor. Complicatia cea mai serioasa este respingerea unui implant dentar. Ea nu se datoreaza intolerantei organismului la titan ci, mai degraba  unei cauze locale (cel mai probabil) sau generale neidentificata inca. Dupa o reevaluare a tuturor factorilor posibili si luarea unor masuri adecvate se poate trece la reimplantare. Esecul implantarii initiale se transforma intr-o reusita  intarziata.

 

COMPLICATII IMPLANT DENTAR- PERIIMPLANTITA

 

Un implant dentar nu rugineste si nu se cariaza, dar  poate face periimplantita ce se traduce ca o inflamatie a gingiei sau a osului din jurul implantului dentar, care netratata corespunzator poate duce la pierdere osoasa si apoi in timp, chiar la pierderea implantului dentar. Periimplantita se poate trata! Cel mai adesea apare la marii fumatori (peste un pachet pe zi), diabeticii cu valori mari constante ale glicemiei, pacienti cu o igiena orala deficitara.

 
la inceput
 

Complicatii Implant Dentar | Bucuresti sector 2 Calea Mosilor 296