Fumatul după implantul dentar: Riscuri si complicații

fumatul dupa implantul dentar

Atunci când lipsa dinților de pe arcadă începe să-ți afecteze rutina zilnică, dar și starea psihică și emoțională, înseamnă că trebuie să faci o schimbare. Un zâmbet frumos, sănătos și complet funcțional poate fi un vis devenit realitate.

Implantul dentar reprezintă astăzi una dintre cele mai apreciate și sigure soluții de restaurare dentară, însă succesul unui tratament complet ține și de reducerea obiceiurilor vicioase. Află, citind acest articol, care sunt efectele fumatului asupra implantului dentar.

Procesul de vindecare după implantul dentar

Implantul dentar se inserează în os, în locul dintelui pierdut, având rolul unei rădăcini artificiale. Dacă întreaga procedură se poate realiza chiar și într-o singură zi, perioada de recuperare poate dura între 3 și 6 luni. Deși țesuturile moi se vindecă în câteva zile, succesul intervenției este garantat doar de succesul perioadei de osteointegrare (modul în care implantul dentar se integrează în os). De regulă, recuperarea după implantul dentar este marcată de o perioadă în care pacientul trebuie să respecte câteva sfaturi și recomandări, precum:

  • Controlul durerii cu ajutorul antiinflamatoarelor prescrise;
  • Evitarea exercițiilor fizice intense;
  • Igienă orală adecvată – pentru început cu o periuță de dinți moale;
  • Alimentație corespunzătoare – pentru câteva zile cu alimente moi și lichide;
  • Evitarea obiceiurilor vicioase – alcool, cofeină în exces și tutun.
riscuri fumat implant dentar

Riscuri asociate fumatului după implantul dentar

Fumatul după implant dentar este una dintre principalele discuții pe care orice medic le are cu pacienții săi. Din păcate, nicotina are un efect puternic asupra implantului și, în unele cazuri, poate conduce spre respingerea implantului dentar. Iată care sunt principalele riscuri asociate fumatului după implantul dentar:

  • Substanțele toxice reduc fluxul de sânge de la nivelul țesuturilor moi, afectând astfel răspunsul normal al sistemului imunitar. Practic, se încetinește procesul de vindecare și, în unele cazuri, implantul nu reușește să fuzioneze cu osul. În plus, dacă pacienții fumează excesiv în perioada de recuperare, rănile deschise se vor vindeca mult mai greu, iar activitatea sistemului imunitar va fi mult mai redusă, pierzând lupta cu infecțiile;
  • Din cauza nicotinei, nivelul de salivă este unul scăzut, ceea ce conduce la un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor;
  • Substanțele toxice pot pune în pericol și tratamentul cu grefe osoase, indicat atunci când pacientul are nevoie de susținere pentru implantul dentar.

Consecințele fumatului asupra sănătății dentare

Pe termen lung, fumatul poate conduce la o serie de probleme, iar aici nu ne referim doar la complicațiile pulmonare, ci și la sănătatea cavității bucale. Cele mai frecvente consecințe asociate cu tunul sunt:

  • Periimplantita – o afecțiune care contribuie la pierderea progresivă a țesutului osos din jurul implantului;
  • Tartru și placă bacteriană;
  • Afecțiuni gingivale;
  • Pierderea dinților;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Apariția colorațiilor inestetice.

Pentru a elimina toate aceste consecințe, este important ca pacienții să se programeze la stomatologie la un interval de 3 – 6 luni. Controalele regulate cresc durata de viață a unui implant dentar, indiferent că ești sau nu fumător. Pe lângă o evaluare corectă și amănunțită a stării de sănătate a implanturilor dentare, se face detartraj sau periaj profesional pentru a îmbunătăți aspectul estetic și, mai ales pentru a împiedica apariția complicațiilor.

complicatii implant dentar

Recomandări și sfaturi după implantul dentar

Fumatul se regăsește pe lista cu contraindicații după implantul dentar, dar se cunoaște și faptul că nu oricine poate renunța definitiv la acest viciu. Acesta este motivul pentru care se recomandă reducerea treptată a tutunului cu 3 luni de zile înainte de intervenția propriu-zisă. Ar fi ideal ca în primele săptămâni, în perioada de recuperare, să se renunțe la acest obicei. Organismul va putea astfel să se adapteze mult mai ușor și să se vindece. Și hidratarea are un rol esențial aici. Încearcă să bei cât mai multă apă pentru a stimula saliva. Aceasta are un rol esențial în lupta organismului cu bacteriile și factorii de risc.

Sfaturi pentru igiena după implantul dentar

Pentru a preveni orice infecție la implantul dentar, igiena orală trebuie să se realizeze corespunzător, exact așa cum îți vom explica în cabinet. Igiena corectă după implantul dentar presupune o atenție deosebită asupra gingiilor. Astfel, periajul se va realiza cu o periuță moale, prin mișcări lente. Pentru că are rol antiseptic, apa de gură trebuie să fie nelipsită din rutina zilnică de îngrijire. În plus, cu ajutorul dușului bucal, dar și cu ajutorul aței dentare se pot elimina ușor resturile alimentare prinse între spațiile interdentare. Atenție însă, dușul bucal și ața dentară nu sunt recomandate în primele zile după intervenție, atunci când gingiile sunt sensibile. Rutina zilnică de îngrijire trebuie să aibă loc atât dimineața, cât și seara.

Prin urmare, obiceiurile vicioase îți pot pune în pericol sănătatea orală, fie că ne referim la dinții naturali sau la implanturile dentare. De cele mai multe ori, e dificil să renunți la fumat, dar pentru a te bucura de un zâmbet frumos și sănătos e suficient să reduci moderat consumul zilnic de tutun, mai ales în perioada de recuperare. Alte complicații ale implantului dentar pot apărea și pe fondul consumul excesiv de alcool. Ai grijă de sănătatea ta!

Data articol: 9 februarie 2024
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te