ESTE RECOMANDAT IMPLANTUL DENTAR IARNA?

unstensile dentist si implanturi dentare

               Da, este recomandat si iarna! Ba mai mult de atat este mai des folosit deoarece in sezonul rece sunt mai multe  cazuri de pierdere traumatica a dintilor din cauza accidentelor asociate cu sporturile de iarna, cazaturilor (alunecari pe gheata) sau accidentelor auto.

Acest proces poate dura mai mult iarna decat vara? (Acelasi caz, daca ar fi tratat in ambele sezoane)- sfaturi de ingrijire pt pacientii care au nevoie de implant iarna (pregatirea pt implant).

Nu dureaza mai mult iarna dar, sunt necesare anumite precautii:

 • Iarna este nevoie de un aport suplimentar de vitamina D deoarece sinteza naturala este redusa fiind dependenta de expunerea la soare. Rolul vitaminei D este esential in functionarea metabolismul osos si implicit in osteointegrarea implanturilor dentare;
 • Sursele pot fi alimentare: somonul, macroul, tonul, sardinele, (uleiul de peste), galbenusul de ou, ficatul de vita, cerealele, nucile, merele, lactatele etc;
 • Sau din suplimentele alimentarece contin vitamina D2-(acelaşi tip care se gaseste si in alimente) si D3–(forma obtinuta prin expunerea la soare);
 • Iarna trebuie ales cu grija momentul interventiilor chirurgicale implantologice deoarece suprapunerea unor afectiuni generale poate ingreuna vindecarea.
 • Un exemplu elocvent sunt racelile si gripa insotite de fenomene sinuzale ce pot crea probleme in integrarea grefelor de os in cazul operatiilor de sinus lifting. Daca imbolnavirea are loc imediat dupa operatie aceste afectiuni trebuie tratate cu multa seriozitate ca sa nu puna in pericol rezultatul. Profilaxia antibiotica este esentiala in operatiile de inserare a implanturilor dentare si in procedurile de grefare osoasa reprezentand un factor cheie in obtinerea  succesului.  Se incepe administrarea antibioticelor inainte de interventie.
 • In cazul interventiilor in zona sinusuriloreste nevoie de combinarea unui antibiotic eficient cu un decongestionant nazal, sub forma de picaturi nu spray, pentru a se evita aparitia sinuzitei. Trebuie evitata orice actiune care produce presiune la nivelul sinusurilor.

Astfel este necesar sa nu se sufle nasul doar sa se tamponeze, sa nu se stranute cu gura inchisa, aerul trebuie sa iasa cat mai usor fara presiune.

sfaturi de stil de viata dupa implant iarna (ies/nu ies in frig, evita unele alimente/bauturi reci sau fierbinti etc.)

 • Imediat dupa operatiile de montare a implanturilor dentare este bine sa nu iesiti afara in zilele geroase fara sa aveti acoperite gura si nasul cu un fular. Actiunea directa a frigului asupra zonei operate poate produce durere si complicatii
 • De asemenea evitati temperaturile extreme ale bauturilor si mancarurilor. Nici cele foarte reci (racoritoare la gheata) nici cele fierbinti (ceai, vin fiert etc.) nu fac bine.

RECUPERAREA DUPA IMPLANT IARNA vs. RECUPERAREA VARA

RECUPERAREA, vindecarea si reusita in peste 99% din cazuri, nu depind de anotimpuri ci de aplicarea consecventa si inteligenta a urmatoarelor tehnologii de varf:

 1. Tomografia computerizata pentru analiza exacta a situatiei parodontale de la care pornim;
 2. Chirurgia laser a tesuturilor moi ne permite precizie in operatie si usureaza vindecarea;
 3. Piezochirurgia tesuturilor osoase actioneaza selectiv doar asupra zonelor tinta, reducand posibilele complicatii;
 4. Sudura ultrasonica (Sonic weld) a unor matrici resorbabile pentru crearea unor constructii tridimensionale de refacere a osului  alveolar;
 5. Dirijarea vindecarii prin concentrarea factorilor de vindecare din sangele pacientului si bandajarea plagilor cu membranele A-PRF astfel obtinute.
 6. Vindecarea asistata de sedinte de tratament laser este mai rapida prin imbunatatirea metabolismului celular, reducerea durerii, reducerea inflamatiei, reducerea edemului,
 7. Lucrarile ceramice finale ce se sprijina pe suportul implantar trebuie integrate functional si biologic dar si estetic e-max sistemul ceramic pe care il folosim este varful de lance in estetica dentara.

Urmareste interviul pe youtube

Dr. Claudiu Lupascu medic specialist in Implantologie, Parodontologie, Stomatologie Generala, Radiodiagnostic Dentar,
Data articol: 19 ianuarie 2015
clinic@llldental.ro

Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2, 020898

formular de programare
contact
formular de programare

Oferta

15% discount pentru planurile de tratament stabilite și achitate integral, în avans în perioada 08.07 - 31.08.2022

Contacteaza-ne