Bont protetic sau de vindecare: Tipuri și utilizari

bont protetic

Se spune că zâmbetul este cel mai frumos accesoriu pe care îl poate purta un om, indiferent de vârstă. De altfel, este și principala noastră sursă de încredere. Este tot mai firesc să ne concentrăm asupra emoțiilor transmise prin intermediul unui simplu zâmbet, dar dincolo de estetică, atunci când vine vorba despre dinți, trebuie să luăm în calcul starea generală de sănătate. O dantură sănătoasă contribuie enorm la susținerea întregului organism. Astfel, implantul dentar a devenit tot mai popular în rândul celor care fac din sănătate o prioritate.

Dacă și tu te gândești să apelezi la ajutorul specialiștilor pentru a-ți îmbunătăți estetica și sănătatea zâmbetului cu ajutorul unui implant dentar, cel mai probabil ai auzit și despre bonturi – componente cheie pe parcursul întregului proces. Citește articolul până la final dacă vrei să afli ce este bontul protetic, dar și care este rolul acestuia.

Ce este un bont protetic?

Un bont protetic este un mic dispozitiv medical care face legătura dintre implant (rădăcina artificială introdusă în osul maxilar sau mandibular) și coroana dentara.

Tipuri de bonturi protetice

De menționat este și faptul că există două tipuri de bonturi protetice: cele prefabricate și cele realizate în laborator, cu ajutorul tehnologiei moderne.

  • Bonturile prefabricate: Marile companii producătoare de implanturi dentare pun la dispoziția clinicilor și cabinetelor o serie variată de bonturi dentare. Astfel că există bonturi standard, disponibile în diferite forme și dimensiuni.
  • Bonturile realizate în laborator: Acestea se personalizează în funcție de nevoile specifice alte pacienților, realizându-se cu ajutorul tehnicilor computerizate.

De altfel, putem clasifica bonturile protetice și în funcție de angulație – unghiul sub care este direcționat bontul protetic în funcție de axul implantului dentar:

  • Bonturi angulate: Se folosesc atunci când axul implantului dentar nu coincide cu axul lucrării protetice.
  • Bonturi drepte: Se folosesc în majoritatea cazurilor.

Materialele folosite pentru realizarea bonturilor protetice

În general, majoritatea bonturilor protetice sunt realizate din titan, un material apreciat în stomatologie datorită proprietăților excelente, dar și datorită modului în care este acceptat de organismul uman. Cu toate acestea, există și alte materiale pentru bonturi protetice, iar aici ne referim la zirconiu sau alte aliaje.

Cum se aleg bonturile protetice potrivite?

Deși există mai multe tipuri de bonturi pentru implant, decizia va fi luată în urma consultației, fiind o recomandare venită din partea specialistului. La modul general, orice procedură, orice intervenție sau orice tratament de ordin stomatologic se realizează la recomandarea medicului. Principalele criterii de selecție țin de tipul lucrării protetice, de modul în care se va atașa lucrarea protetică, dar și de poziția implantului.

tipuri de bonturi protetice

Cum se fixează bonturile și coroanele dentare?

Implantul dentar este un mic șurub, în formă conică sau cilindrică, care se inserează în os pentru a înlocui rădăcina dintelui pierdut. Urmărind cu atenție etapele implantului dentar, poți observa că, mai târziu, atunci când acesta se integrează cu succes în osul maxilar sau mandibular, pacientul revine la clinică pentru etapa protetică – încărcarea implantului cu o coroană dentară. Dacă bonturile protetice se fixează pe implanturi prin înfiletare, lucrările protetice se pot atașa în diferite moduri: cimentare, înfiletare sau cu ajutorul sistemelor de ancorare.

Ce este un bont de vindecare?

După ce se inserează implantul și se suturează gingia, urmează perioada de vindecare și perioada de osteointegrare. Aceasta din urmă poate dura până la 6 luni. Fiecare pacient este informat cu privire la recuperarea după implantul dentar, ceea ce înseamnă ca va primi indicații precise despre alimentație, igienă, odihnă și medicație.

Gingia se reface cu ajutorul unui bont de vindecare. Acesta se înșurubează în implant și are rolul de a accelera întregul proces. De obicei, are formă cilindrică, iar dimensiunile sunt alese și ajustate în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

La modul general, gingia se poate vindeca într-un ritm diferit pentru fiecare caz clinic în parte. Astfel că întregul proces poate dura chiar și 3 săptămâni. În toată această perioadă este recomandat să semnalezi orice semn de îngrijorare, cum ar fi: sângerare excesivă, temperatură ridicată, durere care nu cedează la calmante etc.

ce este bontul protetic

Avantajele bontului de vindecare

Bontul de vindecare are un rol cheie în procesul de recuperare. Cele mai importante avantaje fiind:

  • Protejarea implantului;
  • Vindecarea țesuturilor din jurul implantului;
  • Vindecarea gingiei.

Care este prețul bonturilor dentare?

Prețul bontului protetic variază în funcție de material, dar și de tipologie. De exemplu, un bont din zirconiu poate fi mai scump decât unul din titan sau un bont realizat din alte aliaje. Încă de la prima consultație, atunci când se realizează planul de tratament, pacienții sunt informații despre tarifele și opțiunile pe care le au la dispoziție. La noi în clinică toate bonturile protetice sau de vindecare din titan sunt incluse în costul implantului dentar și al coroanei dentare.

Așadar, implantul dentar poate fi soluția salvatoare pentru zâmbetul tău. Fie că vorbim despre bontul protetic, despre alegerea tipului de implant ori despre materialul folosit pentru realizarea coroanei dentare, decizia se va lua în urma consultației, la prima întâlnire cu specialiștii.

Data articol: 18 decembrie 2023
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te