Sinus lift: Ce este și cum se realizează corect?

sinus lift

Ar fi ideal să avem cu toții grijă de dantura noastră, să ne ferim de traumatisme, să ne construim o rutină de îngrijire adecvată și să ajungem la controalele regulate pentru a preîntâmpina orice problemă care se poate extinde și care poate fi mai greu de gestionat.

Cu toate acestea, există pacienți care, din diferite motive, sunt supuși extracțiilor dentare. După extracție, se recomandă un implant dentar. De ce? Pentru că, în timp, osul alveolar își poate modifica dimensiunile. Practic, dacă nu se intervine la timp, în zona edentată va începe, în mod natural, procesul de resorbție osoasă. Din fericire, există soluții pentru astfel de probleme, cea mai întâlnită poartă numele de sinus lift și face parte din etapa de pregătire a zonei în care se inserează implantul.

În rândurile următoare, vei descoperi ce este sinus lift, ce implică această procedură și cum arată perioada de recuperare.

Ce înseamnă sinus lift?

Sinus lifting este o intervenție chirurgicală prin care se reface volumul osos din zona dinților laterali superiori. În acest fel, osul va avea grosimea potrivită pentru a susține implantul dentar. Pentru a se reconstrui osul, se ridică podeaua sinusului și se plasează materialul de adiție, totul sub anestezie locală.

Când se recomandă procedura de sinus lift?

Sunt destul de multe cazuri în care pacienților li se recomandă intervenția de sinus lift, aceasta făcând parte din etapele implantului dentar. Un implant dentar nu poate fi inserat pe o suprafață cu deficit osos, mai ales că succesul planului de tratament este în strânsă legătură cu perioada de osteointegrare, cunoscută ca perioada în care dispozitivul medical care ține loc de rădăcină dentară fuzionează cu osul. Pe de altă parte, există și pacienți care, din fericire, nu au nevoie de refacerea volumului osos.

Care sunt cauzele deficitului de os?

Există mai multe circumstanțe în care această procedură este considerată absolut necesară. Iată care sunt principale cauze ale deficitului de os:

  • Extracții dentare;
  • Boli parodontale în stadiu avansat;
  • Traumatisme sau chirurgii anterioare;
  • Boli autoimune;
  • Infecții netratate la timp;
  • Vârstă înaintată.

De remarcat este și faptul că pacienții care suferă de resorbție osoasă se pot confrunta și cu anumite probleme de ordin psihologic din cauza faptul că obrajii pot avea un aspect mai lăsat, iar buzele se pot retrage ușor spre interior.

Tipuri de sinus lift

Există două tipuri de sinus lift. Care este opțiunea ideală pentru cazul tău? Ei bine, răspunsul îl vei primi în cabinet, în urma consultației și investigațiilor de specialitate.

Sinus lift intern

Această procedură se realizează atunci este necesară o adiție osoasă de până la 2 mm. Practic, se realizează sinus lift intern atunci când pacientul nu are suficient volum osos, dar stadiul de resorbție nu a ajuns la un nivel avansat. Accesul către membrană se realizează, de regulă, chiar prin locul spațiul edentat de pe arcadă, sub anestezie locală. Principalul avantaj al acestui tip de sinus lift este acela că se permite inserarea imediată a implantului dentar.

Sinus lift extern

Această procedură se realizează atunci când volumul osos este mult mai redus. Se creează o fereastră laterală în zona maxilarului și se descoperă membrana sinusală. Aceasta din urmă se ridică ușor și astfel se introduce materialul pentru reconstrucție. Operația de sinus lifting extern este considerată mult mai complexă față de cea prezentată anterior.

Trebuie specificat și faptul că se poate face adiție de os și implant dentar în aceeași zi, dar medicul este cel care va lua decizia finală, analizând îndeaproape rezultatele investigațiilor.

procedura sinus lift

Procedura de sinus lift pas cu pas

Nu toți pacienții au nevoie de o grefă de sinus, dar dacă totuși te afli în această situație, trebuie să știi că întreaga procedură se realizează în mai multe etape:

Pregătirea pentru intervenție

Aceasta este cea mai ușoară etapă pentru că implică doar investigațiile de specialitate, în vederea evaluării stării de sănătate a sinusurilor prin consult, radiografii și computer tomograf.

Anestezie locală

Așa cum menționam mai sus, intervenția se realizează sub anestezie locală. Astfel, pacientul este ferit de durere. Pe de altă parte, este normal să simți o stare de disconfort la final, odată ce efectul anestezicului dispare, aceasta fiind una dintre principalele reacții după operația de sinus lift.

Intervenția chirurgicală

Pentru a se realiza adiția osoasă, se realizează o mică incizie cu ajutorul instrumentelor speciale. Astfel se ajunge la mucoasa sinusului maxilar, care se ridică și se creează un spațiu pentru inserarea materialul de adiție, cu scopul de a realiza o bază solidă pentru susținerea implantului dentar. De regulă, intervenția nu durează mai mult de o oră.

Sigur că la final, se poate insera și implantul dentar, dar așa cum spuneam, decizia finală se va lua în funcție de complexitatea fiecărui caz.

Tipuri de materiale utilizate pentru sinus lift

Pentru a se realiza această intervenție se pot folosi mai mute tipuri de materiale, precum:

  • Osul propriu al pacientului (autogrefă), care este 100% compatibil cu organismul, dar care implică o incizie suplimentară. În general, se obține țesut osos din bărbie sau din zona maxilarului inferior;
  • Osul de la pacienți donatori (alogrefă), care se poate integra la fel de bine și care, în mod evident, nu necesită o incizie suplimentară – Acest tip de material nu se folosește la noi în clinică;
  • Osul de origine animală (xenogrefă) este, de asemenea folosit, materialul fiind disponibil sub formă de blocuri osoase sau granule provenite, de regulă, de la bovine;
  • Materiale sintetice (grefă aloplastică), realizate din fosfat de calciu.
cum se realizeaza sinus lift

Recuperarea după sinus lift. Sfaturile medicilor

Pentru o recuperare rapidă, este recomandat ca pacienții să asculte sfaturile primite în cabinet. De menționat este și faptul că, în urma intervenției, va apărea o senzație de disconfort, care poate fi ameliorată cu ajutorul medicamentelor cu efect antiinflamator. De altfel, zona se poate inflama și pot apărea mici sângerări nazale. Pentru a accelera vindecarea, se recomandă ca pacienții să se odihnească și să consume cât mai multe lichide la temperatura camerei. Lichidele și alimentele reci sau fierbinți sunt interzise în primele zile. Iată și alte recomandări:

  • Evită alimentele tari și alimentele lipicioase;
  • Evită, pentru o perioadă, obiceiurile vicioase;
  • Evită activitățile fizice intense, ciclismul sau înotul, dar plimbă-te pentru a preveni apariția cheagurilor de sânge;
  • Evită să folosești paiul atunci când bei apă sau alte lichide;
  • Evită să-ți sufli nasul în mod repetat;
  • Nu ridica greutăți;
  • Respectă rutina de igienă orală, fără să pui presiune pe zona sensibilă;
  • Îndepărtează scurgerile nazale cu o batistă din bumbac sau cu ajutorul unui șervețel catifelat;
  • Încearcă să nu dormi pe partea unde a avut loc intervenția.

Riscuri, complicații și contraindicații

Este normal ca orice intervenție să presupună și anumite riscuri și contraindicații. Despre toate acestea, vei afla încă de la prima vizită la stomatologie, atunci când se va realiza evaluarea inițială și se va propune un plan de tratament.

Complicații

Din fericire, rata de succes pentru o astfel de intervenție este foarte mare, dar există și cazuri în care pacienții se pot confrunta cu anumite complicații. Așa cum spuneam mai sus, este normal ca în primele zile să apară senzația de durere, o senzație însoțită chiar și de mici sângerări. Pe de altă parte, dacă această stare persistă și chiar se agravează, pacientul trebuie să se prezinte la clinică. Vărsăturile și febra pot fi alte semne de îngrijorare, dacă devin tot mai frecvente. În general, perioada de vindecare durează între 7 și 10 zile, timp în care durerea și celelalte simptome specifice ar trebui să se amelioreze de la o zi la alta.

E clar că putem vorbim și despre o rată de eșec sau despre un sinus lift nereușit, dar trebuie să știi că gradul de reușită nu constă doar în experiența medicului, în aparatură și materialele utilizate, ci și în respectarea indicațiilor primite în cabinet.

Contraindicații

Probabil ai auzit că există anumite contraindicații pentru implantul dentar. Același lucru se întâmplă și în cazul de față și, de cele mai multe ori, vizează persoanele care suferă de insuficiență cardiacă, boli oncologice, boli cronice, dar și de rinită alergică, sinuzită, polipi ori probleme de coagulare a sângelui. Din acest motiv, înainte de intervenția propriu-zisă se realizează o analiză amănunțită a stării generale de sănătate a pacientului. Astfel, specialiștii vor găsi soluții adaptate fiecărui caz.

Prețul pentru sinus lift

În ceea ce privește costul total, pentru intervenția de sinus lifting prețul diferă de la un caz la altul, în funcție de tipul intervenției, de materialele folosite, dar și de cantitatea osoasă de care are nevoie pacientul.

Așadar, intervenția de sinus lift se recomandă pentru a crea suficient țesut osos, în scopul de a susține viitorul implant dentar. Nu toți pacienții edentați trec prin această etapă, ci doar cei care suferă de resorbție osoasă.

Data articol: 15 decembrie 2023
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te