Poți face adiție de os și implant în aceeași zi?

implant dentar si aditie de os in aceeasi zi

Implantul dentar este astăzi soluția ideală pentru a-ți recăpăta zâmbetul și sănătatea orală. Din acest motiv, tot mai mulți pacienți, de vârste diferite, apelează cu încredere la ajutorul implantologiei. Rata de succes este una foarte mare, iar rezultatele chiar pot depăși așteptările.

Cu toate acestea, trebuie să știi că există diferențe majore de la un caz clinic la altul. Din acest motiv există planuri de tratament personalizate. De exemplu, unii pacienți trec și prin etapa de adiție osoasa – o altă procedură întâlnită adesea în stomatologie. S-ar putea să ai și tu nevoie de o reconstrucție a osului maxilar? Dacă răspunsul este „da”, înseamnă că te întrebi dacă se poate face adiție de os și implant în aceeași zi. În acest articol vom discuta, pe larg, despre posibilitatea de a efectua ambele proceduri într-o singură ședință chirurgicală.

Implantul dentar

Înainte de a discuta despre procesul de augmentare osoasă, trebuie să știi că un implant dentar se ancorează în osul maxilar sau mandibular. Calitatea și cantitatea osoasă vor influența succesul procedurii.

Ce reprezintă implantul dentar?

Fie că vorbim despre un implant dentar rapid ori despre unul clasic, trebuie să știi că, la bază, acesta este un mic șurub – un dispozitiv medical care se integrează în os, înlocuind rădăcina dintelui pierdut. Acesta va oferi sprijin coroanei dentare.

Procesul de implantare

implant dentar si aditie de os

Privit în sens larg, procesul de implantare începe cu o consultație inițială și continuă cu planificarea tratamentului. Atunci când are loc intervenția chirurgicală, pacientul va fi anesteziat. După incizia gingiei, osul este descoperit pentru a pregăti inserarea implantului. După ce acesta a fost introdus în os, gingia se suturează. Urmează, mai apoi, perioada de vindecare, timp în care pacientul va purta coroane provizorii, atunci când este posibil, pentru a menține funcționalitatea, dar și estetica dentară. După ce procesul de osteointegrare a fost finalizat, urmează etapa în care se aplică o coroană dentară pe implant, o lucrare protetică definitivă.

Adiția de os

După cum se poate observa din rândurile de mai sus, durata intervenției de inserare a implantului dentar poate varia de la un pacient la altul. Chiar și etapele implantului dentar pot fi diferite în funcție de cazul clinic al fiecărui pacient. Concret, înainte de inserarea propriu-zisă a implantului, se pot face extracții, igienizări, tratament de canal pentru dinții vecini, adiție de os etc.

Pacientul are nevoie de adiție de os atunci când nu mai are suficient os natural. În caz contrar, implantul dentar nu poate fi susținut corespunzător. Practic, această intervenție chirurgicală are ca scop refacerea structurii osoase. Dacă osul nu își pierde din volum, intervenția nu este necesară.

Implantul dentar si adiția de os in aceeași zi

Există pacienți care optează pentru adiție de os și implant in aceeași zi, dar aici se încadrează o anumită categorie de cazuri. Altfel spus, în urma consultului de specialitate, vei afla dacă în cazul tău, există posibilitatea ca cele două intervenții să se realizeze într-o singură etapă. Reține două aspecte importante: niciun caz clinic nu seamănă cu altul și decizia finală îi aparține medicului specialist. De altfel, chiar și recuperarea după implantul dentar este o etapă resimțită diferit de fiecare pacient.

Avantajele adiției de os și inserării implantului dentar în aceeași zi

aditia de os

Înainte de a discuta despre avantajele realizării ambelor proceduri într-o singură zi, trebuie specificat și faptul că durata intervenției de adiție de os, cât și durata integrării implantului dentar poate varia de la o persoană la alta. În ceea ce privește beneficiile, putem enumera următoarele:

  • Reducerea timpului de tratament, deci mai puține vizite la stomatologie;
  • Reducerea numărului de intervenții chirurgicale;
  • Reducerea timpului de vindecare.

Adiția de os și implantul dentar. Procedură pas cu pas

În general adiția osoasă este o procedură sigură, dar există și cazuri în care pot apărea complicații, precum: respingerea grefei, sângerări abundente, infectarea plăgilor. Astfel pacienții sunt sfătuiți încă de la prima consultație să semnaleze simptomele cu care se confruntă. În acest fel se poate interveni rapid, mai ales dacă vorbim despre respingerea grefei. Iată și cum arată, la modul general, o procedură de adiție osoasă și implant dentar:

  • Pasul 1 – Evaluarea inițială în baza radiografiei și rezultatului CT;
  • Pasul 2 – Extracții sau tratarea infecțiilor;
  • Pasul 3 – Anestezie;
  • Pasul 4 – Adiția de os;
  • Pasul 5 – Inserarea implantului.

Pentru că implantul susține o coroană dentară provizorie, după ce se realizează procesul de osteointegrare, pacientul revine în cabinet pentru coroana definitivă – o lucrare protetică estetică și rezistentă.

Așadar, există posibilitatea de a face adiție de os și implant într-o singură zi, însă decizia se va lua doar în urma consultului de specialitate. Reține și faptul că nu orice implant are nevoie de augmentare osoasă, această procedură fiind necesară doar în anumite situații.

Data articol: 6 noiembrie 2023
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te