Clinica nu are program intre 21 decembrie - 7 ianuarie 2025

Simptome respingere implant dentar: Riscuri si indicatii

macheta implant dentar

Exista respingerea implantului dentar?… Cade?… Il primeste organismul?… Se integreaza?… Acestea sunt primele ganduri atunci cand realizam ca putem fi beneficiarii unui tratament de reabilitare orala cu ajutorul implanturilor dentare.  Toti am auzit de respingerea implantului dentar… deci, clar exista! Bine, dar hai sa ridicam niste voaluri ce impiedica o perceptie mai clara a situatiei!

Cum se produce osteointegrarea si cat dureaza?

La baza succesului tratamentului cu implanturi dentare sta osteointegrarea. Acest termen a fost introdus de Per-Ingvar Branemark, un cercetator suedez considerat „parintele implantologiei dentare moderne”, si, pe scurt, se refera la procesul de fuziune a osului cu suprafata implantului dentar. Procesul in sine este unul destul de complex, dar care poate fi subdivizat in trei etape: 

  • etapa de incorporare a implantului in os;
  • etapa de adaptare a masei osoase la sarcina; 
  • etapa de remodelarea osoasa la sarcina.

Exista mai multi factori care pot contribui la succesul sau esecul osteointegrarii si, in consecinta, al tratamentului cu implanturi dentare, inclusiv caracteristicile implantului sau cantitatea si calitatea osului in care este implantat.[4]

Acest proces poate dura cateva luni.[1] Cum putem verifica daca procesul de osteointegrare a implantului decurge asa cum ar trebui? Simplu, prin intermediul radiografiei dentare si masurare directa  ISQ  (Implant Stability Quotient) 

Simptome respingere implant dentar 

  • durere sau disconfort; 
  • umflarea zonei; 
  • inflamatia gingiilor sau retractia gingivala; 
  • mobilitatea implantului dentar.[2]

Durere severa 

Este firesc sa existe un anumit grad de durere si disconfort dupa inserarea implantului dentar, dar acestea sunt perfect controlabile cu medicatie antiinflamatorie si analgezica obisnuita, Daca durerea este severa sau persista mai mult de 10 zile, ar putea reprezenta un semn de implantare nereusita.[2]

Umflarea zonei

Tumefactia dupa operatia de implant este si ea o reactie normala, dar care nu ar trebui sa persiste un timp indelungat. In caz contrar, poate reprezenta un semn al respingerii implantului dentar ca urmare a dezvoltarii unei infectii la radacina dintelui.[2]

Inflamatia gingiilor  

Inflamatia si sangerarea gingiilor este un alt posibil semn al esecului implantarii. Exista si cazuri in care apare retractia gingivala, ceea ce poate cauza multe alte probleme, inclusiv expunerea bontului.[2]

 Mobilitatea implantului dentar 

Daca apare senzatia ca implantul sau lucrarea dentara montata pe acesta se misca sau se rasuceste, poate fi un semn ca elementele acestuia nu sunt fixate corespunzator.[2] Este necesara o vizita urgenta la medic pentru a stabili daca intr-adevar este asa si luarea masurilor necesare.

Cauzele respingerii implantului dentar

In primul rand, trebuie sa precizez ca, in acest articol, ma voi referi doar la pacienti pentru care implantul dentar NU este contraindicat si respecta strict normele de igiena, precum si indicatiile medicului.

Ce spun producatorii seriosi de implanturi si biomateriale? Toti au produse sensibil mai bune (biocompatibile) de la an la an. Este adevarat. Ce spune statistica? Procentul esecurilor in implantologie creste. Tot de la an la an. Tot adevarat. Pare paradoxal, nu-i  asa? De fapt, totul are o explicatie.

In ultimii ani, asistam la mai multe fenomene care, combinate, duc la acest aparent paradox. Voi aminti mai jos cateva explicatii despre  care se vorbeste prea putin!

Lipsa de experienta/pregatire a medicului care realizeaza procedura

„Democratizarea implantologiei” reprezinta starea de fapt actuala, in care medicii dentisti nu au nevoie de niciun fel de pregatire speciala (rezidentiat, specializare, obtinere competenta, cursuri de acreditare etc.) pentru a practica implantologia.

Aceasta situatie are ca efect o crestere semnificativa a recomandarilor tratamentelor prin implant dentar, a numarului de implanturi inserate, dar, din pacate, si o crestere spectaculoasa a complicatiilor si a implanturilor „respinse de organismul pacientului”!

Incarcarea prematura a implanturilor dentare 

Presiunea concurentei, presiunea pacientilor cu asteptari exagerate datorate unei mediatizari simpliste si, nu in ultimul rand, orgoliile din lumea medicala, au provocat in randurile specialistilor o tendinta de adoptare a unor metode care tind sa reduca timpul de asteptare pana la realizarea lucrarilor finale pe implanturi („implantare imediata”, „incarcare imediata”, „dinti intr-o zi”). 

Alte tehnici tind sa urmareasca reducerea costurilor prin folosirea mai putinor implanturi sau prin evitarea refacerii osoase („all on four”, „all on six”). Functioneaza aceste metode? Da, functioneaza! Dar cu un cost… Creste rata implanturilor „respinse de organismul pacientului”!

Folosirea unor implanturi de slaba calitate

China a intrat in forta pe piata implanturilor! Au copiat toate modelele de implanturi dentare ale firmelor de prestigiu. Au copiat tot, mai putin calitatea! Si acesta este un motiv pentru care creste rata implanturilor „respinse de organismul pacientului”!

Daca eliminam cauze precum cele de mai sus si altele asemanatoare, raman cele legate de sanatatea generala (nu fac obiectul temei acestui articol) sau strict locale (infectii ale osului netratate sau neobservate), erori tehnice (freze tocite care pot provoca incalzirea osului etc.), solicitari mecanice prea mari etc. 

Alte doua exemple de cauze ale esecului tratamentului cu implanturi dentare sunt periimplantita si alergia la materialul din care este realizat implantul.

Periimplantita 

Periimplantita este o afectiune inflamatorie care afecteaza tesuturile din jurul unui implant osteointegrat, ducand la pierderea osului de sustinere si la esecul implantului. Se poate dezvolta imediat dupa plasarea implantului sau chiar cativa ani mai tarziu si se manifesta prin sangerare, supuratie, mobilitatea implantului si pierderea osoasa radiografica.[5]

Alergia la materialul din care este realizat implantul

Rar, se poata intampla sa apara si o reactie alergica la titan, materialul din care sunt realizate de obicei implanturile dentare. Posibile indicatii in acest sens sunt urticaria, edemul, roseata si mancarimea. Sansele ca o astfel de reactie alergica sa apara sunt insa extrem de mici.[2] 

Corect din partea mea este sa spun ca literatura de specialitate mentioneaza si defineste „respingerea esentiala”. Aceasta reprezinta respingerea implantului dentar de catre organismul pacientului fara sa se poata identifica o cauza.

Ce masuri se iau in caz de respingere a implantului? 

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de particularitatile fiecarui caz, de simptomatologia prezenta.In cazul respingerii implantului dentar acesta trebuie indepartat, refacut osul prin aditia de os si reimplantarea dupa ce osul se vindeca. Aceasta procedura va asigura implantului o sustinere mai buna si este indicata atunci cand osul din jurul unui implant nu se vindeca bine sau nu este suficient de puternic sau suficient cantitativ.

Ce este de facut va vom putea spune numai dupa o consultatie amanuntita si efectuarea investigatiilor necesare. Important este sa va prezentati cat mai repede medic daca observati simptome ingrijoratoare, fie ca este vorba de un abces, de durere sau edem persistente ori orice alt simptom nou aparut sau care s-a agravat. 

La LLL Dental, reusim integrarea cu succes pentru mai mult de 99% din implanturi. Pentru celelalte, analizam, reanalizam si reluam procesul de la capat. Reusim sa obtinem, a doua oara, un implant perfect integrat. Transformam un esec intr-un ”succes intarziat”!

Care este prognosticul pentru respingerea implantului dentar? 

Trebuie spus clar despre respingerea implantului dentar, in cazul pacientilor care nu au contraindicat acest tratament, ca este un fenomen real, dar rar. Literatura de specialitate mentioneaza procente de succes ce variaza, in general, intre 85% si 98% pentru implanturile dentare.

Implant dentar: riscuri

Rata ridicata de succes a implantului dentar nu inseamna automat ca acest tip de tratament dentar nu comporta anumite riscuri. Despre riscul respingerii implantului sau al dezvoltarii unei infectii in zona in care a fost introdus acesta am vorbit deja. Alte riscuri asociate cu tratamentul cu implanturi dentare ar fi esecul osteointegrarii, lezarea nervilor sau a tesuturilor moi si afectarea sinusurilor.[3]

Exista respingerea implantului de catre organism? Da! Dar…eu cred ca se manifesta doar in asociere cu alte cauze si nu reprezinta o intoleranta esentiala a organismului la implant. Ea poate fi depasita, de cele mai multe ori, daca situatia este manageriata corect. Sper ca acest articol sa va puna pe ganduri in legatura cu “respingerea organismului…”. 

Va doresc sanatate!

Dr. Claudiu Lupascu, medic specialist in Implantologie, Parodontologie, Stomatologie Generala, Radiodiagnostic Dentar

Bibliografie: 

  1. „Dental Implant Surgery” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/tests-procedures/dental-implant-surgery/about/pac-20384622. Accessed 26 Apr. 2023.
  2. „An Overview of the Major Causes of Dental Implant Failure”, Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/dental-implant-failure-5217573. Accessed 26 Apr. 2023.
  3. Kara Mayer Robinson. „Risks Associated with Dental Implants”, WebMD, 2 May 2022, www.webmd.com/oral-health/risks-dental-implants. Accessed 26 Apr. 2023.
  4. Pandey, Chandrashekhar, et al. „Contemporary Concepts in Osseointegration of Dental Implants: A Review”, BioMed Research International, vol. 2022, 14 June 2022, pp. 1–11, www.hindawi.com/journals/bmri/2022/6170452/, https://doi.org/10.1155/2022/6170452. Accessed 26 Apr. 2023.
  5. Shubha Ranjan Dutta, et al. „Risks and Complications Associated with Dental Implant Failure: Critical Update”, National Journal of Maxillofacial Surgery, vol. 11, no. 1, 1 Jan. 2020, pp. 14–14, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7518499/, https://doi.org/10.4103/njms.njms_75_16. Accessed 26 Apr. 2023.

Dr. Claudiu Lupascu medic specialist in Implantologie, Parodontologie, Stomatologie Generala, Radiodiagnostic Dentar,
Data articol: 14 martie 2016
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te