Sângerări gingivale: Tratament pentru sângerarea gingiilor
![tanara la dentist](https://llldental.ro/wp-content/uploads/sangerari-gingivale.jpg)
Te-ai trezit, te-ai spălat pe dinți și în momentul în care te-ai clătit, ai observat sânge în chiuvetă. Ai mușcat dintr-un măr și, pe lângă gustul dulce acrișor, ai simțit și un gust metalic. Sângerarea gingiilor pare inofensivă, dar poate să ascundă o serie de afecțiuni.
Dacă și tu te confrunți cu gingii inflamate și scuipi sânge cât te speli pe dinți, ar trebui să te adresezi echipei medicale. Cu cât ajungi mai devreme la stomatologie, cu atât tratamentul va fi mai ușor de suportat și mai puțin costisitor. E important să tratezi problemele din timp. Doar așa eviți ca acestea să se agraveze. De ce sângerează gingiile? Care este cel mai bun tratament și care sunt modalitățile de prevenție? Poți găsi toate răspunsurile dacă citești articolul nostru până la final.
Ce este sângerarea gingivală?
Sângerarea gingivală este un simptom. Acest simptom indică o problemă de sănătate orală, de regulă, în stadiu incipient. De obicei, este cauza unei inflamații. Dacă gingiile tale sângerează ușor atunci când te speli pe dinți, atunci când folosești ață dentară, duș bucal sau fără niciun motiv, înseamnă că a sosit momentul să faci o vizită la stomatologie.
Potrivit ultimelor statistici, peste jumătate din populația umană s-a confruntat cel puțin o dată cu această problemă. De menționat este și faptul că nu doar adulții se confruntă cu sângerări gingivale. Copiii pot suferi de sângerări gingivale, motivele din spatele acestei reacții fiind diverse. Reținem deci că sângerările gingivale nocturne sau diurne nu reprezintă doar un inconvenient, ci pot semnala probleme grave, cum ar fi, de exemplu, parodontoza.
Cauzele sângerării gingivale
Sângerarea gingiilor nu ar trebui să te îngrijoreze în primă fază, ci doar să te trimită la medic. Pe de altă parte, cauzele sunt diverse, de la nesemnificative și moderate până la cauze îngrijorătoare. Iată care sunt principalele motive pentru care îți pot sângerarea gingiile:
Gingivita
La capitolul sângerări gingivale cauzele acestora, gingivita ocupă primul loc. Această inflamație poate fi de două feluri – acută și cronică. Gingivita acută apare brusc și dispare destul de rapid, cauzele fiind igiena orală deficitară, infecțiile sau modificările hormonale (în cazul femeilor). Gingivita cronică persistă destul de mult și, din nefericire, poate conduce la parodontoză avansată.
Parodontoza este o boală gingivală care influențează direct țesuturile de susținere ale dinților și, nedepistată la timp, poate conduce la pierderea dinților de pe arcadă. Dacă gingiile sunt inflamate pentru mult timp apare o altă problemă – o numim simplu retracție gingivală. Pe înțelesul tuturor, gingiile se retrag ușor și expun rădăcina dinților. Odată expuse, țesuturile din interior devin vulnerabile în fața bacteriilor de la nivelul cavității bucale și, în timp, dinții capătă mobilitate.
Igiena realizată incorect
Spuneam mai sus că sângerările gingivale nu ascund neapărat o problemă. În cazul de față, gingiile pot sângera din cauza periajului agresiv ori din cauza periuței în sine. Sunt periuțe de dinți mult prea tari, mult prea aspre, care lezează țesuturile moi.
Modificările hormonale
Foarte multe femei suferă de modificări hormonale. Fie că ne referim la menstruații neregulate care ascund anumite probleme, fie ca ne referim la sarcină sau menopauză, gingiile pot deveni mult mai sensibile și predispuse la sângerare. În timpul sarcinii, de exemplu, multe femei sângerează încă din primele secunde în care pun periuța în gură. De cele mai multe ori, totul revine la normal după naștere.
Carențe de vitamine
O alimentație echilibrată îți asigură aportul de vitamine și nutrienți necesari pentru o viață sănătoasă. În acest context, lipsa de vitamina C și K contribuie la apariția sângerărilor gingivale. Când ai discutat ultima data cu un medic despre dieta zilnică?
Stresul
Știai că stresul afectează direct imunitatea? Atunci când sistemul imunitar este slăbit apar sângerările gingivale. De ce? Pentru că se acumulează mai multe bacterii în gură. Aceste bacterii produc inflamația, iar inflamația produce sângerare.
Anumite boli cronice
Gingiile sunt mult mai sensibile în cazul pacienților cu diferite boli cronice. Cei care suferă de diabet zaharat, de exemplu, acumulează mai multă placă bacteriană. Neîndepărtată corespunzător, aceasta facilitează apariția tartrului. Depunerile de tartru se îndepărtează în cabinet.
Anumite medicamente
Anticoagulantele, anticoncepționalele și antihipertensivele pot influența sănătatea gingiilor tale. Dacă urmezi un astfel de tratament, s-ar putea să fie necesar să ajungi mai des la cabinetul stomatologic.
Anumite lucrări protetice
Coroanele dentare, punțile sau protezele vechi ori incorect aplicate pot cauza sângerări gingivale. Este important ca lucrarea protetică să se potrivească exact în cavitate pentru a nu irita țesuturile din jur.
Obiceiurile vicioase
Tutunul, de exemplu, reduce fluxul de sânge de la nivelul gingiilor. Odată ce secreția de salivă este mult mai redusă, bacteriile se înmulțesc, favorizând apariția inflamației. De aici până la sângerare gingivală mai este foarte puțin.
Simptome și diagnostic ale sângerării gingivale
Simptomele sângerării gingivale sunt evidente. Totuși, pe lângă sângele de pe periuță sau din chiuvetă, pacienții pot experimenta și alte simptome, precum: inflamație, gingii umflate, gingii roșiatice, disconfort la atingere, respirație urât mirositoare și retracție gingivală. De asemenea, în cazuri complexe, se pot observa și pungile parodontale. Vorbim aici despre o problemă care a fost tratată cu indiferență o lungă perioadă.
Sigur că în confortul casei îți poți pregăti rapid un ceai pentru gingii inflamate sau te poți folosi de bicarbonatul de sodiu pentru gingii inflamate, dar nu vei face decât să ameliorezi pe moment această problemă. Sângerarea gingivală, deși evidentă, trebuie diagnosticată corect, doar de către un medic stomatolog. Amintește-ți ce spuneam mai sus – sângerările gingivale pot ascunde afecțiuni grave.
Tratamentul sângerării gingivale
Doar un specialist îți poate recomanda cel mai bun tratament pentru sângerarea gingiilor. De ce? Pentru că trebuie să tratăm cauza, nu efectele acesteia. Astfel, doar în urma unui consult se poate stabili concret planul de tratament. De cele mai multe ori, acesta presupune:
- Medicație cu antibiotice și antiinflamatoare: Dacă există o infecție gingivală, se poate prescrie o rețetă cu antibiotice și analgezice sau antiinflamatoare. Antibioticul reduce sângerarea și tratează infecția, iar analgezicul ameliorează durerea;
- Tratamentul cu laser: În cazul în care există pungi parodontale, se va recomanda tratamentul cu laser. Acesta este folosit pentru a elimina bacteriile și pentru a reface țesutul gingival;
- Chiuretaj gingival: Există și cazuri în care bacteriile afectează țesuturile mult mai profund. Acest țesut bolnav trebuie îndepărtat pentru a elimina complet infecția;
- Curățare subgingivală: Se poate recomanda și curățarea tartrului acumulat sub linia gingiilor. Cruțarea subgingivală contribuie la reducerea inflamației și previne deteriorarea țesuturilor de susținere.
Prevenirea sângerării gingivale
Mai știi care este cea mai importantă lecție primită în cabinetul stomatologic? Este mai simplu și mai puțin costisitor să prevenim decât să tratăm. În acest context, te invităm să descoperi câteva metode cu ajutorul cărora poți preveni sângerările gingivale:
Creează-ți o rutină de igienă orală
Cum poți avea dinți sănătoși dacă nu ai grijă de ei? Igiena orală înseamnă periaj zilnic, de cel puțin două ori pe zi, utilizarea aței dentare și a dușului bucal, clătirea cu apă de gură și folosirea unei periuțe care să nu agreseze tesutul gingival dar sa curete smaltul dentar. Dacă nu știi ce pastă de dinți să folosești sau care este cea mai bună tehnică de periaj, ar trebui să întrebi echipa medicală. Sigur vei găsi informațiile de care ai nevoie pentru a-ți curăța corespunzător dinții.
Vizite regulate la stomatologie
Odată ce bacteriile de la nivelul cavității bucale intră în contact cu alimentele, se creează placa bacteriană – o substanță albă și lipicioasă. În timp, placa bacteriană se transformă în tartru. Neîndepărtate periodic, depozitele de tartru facilitează apariția cariilor, infecțiilor și altor probleme complexe. Mergi la stomatologie de 2 ori pe an pentru a beneficia de detartraj și igienizare profesională!
Respectarea indicațiilor primite în cabinet
După fiecare vizită, medicul stomatolog oferă pacientului o serie de indicații. Poate fi vorba de un nou control de rutină, de o anumită medicație, despre noi sfaturi cu privire la rutina de îngrijire și exemplele pot continua. Pentru a evita problemele de ordin dentar, ar fi bine să urmezi indicațiile primite în cabinet.
Schimbarea stilului de viață
Un stil de viață haotic, cu mese neregulate, cu stres și agitație va facilita apariția problemelor de ordin dentar și nu numai. Încearcă să optezi pentru o dietă echilibrată, să dormi mai mult, să consumi cu moderație alcool și să găsești noi tehnici de a renunța la fumat. De asemenea, tehnicile de relaxare, te pot ajuta mult aici.
În cele din urmă, sângerările gingivale nu ar trebui să treacă neobservate. Programează o întâlnire cu specialiștii și vezi ce poți face pentru a remedia această problemă! Sângerarea gingivală poate ascunde afecțiuni serioase, deci trebuie tratată cu responsabilitate.