Etape implant dentar: Procedura pas cu pas
Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este soluția eficientă, dar și durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă. Dacă și tu te confrunți cu o astfel de problemă, trebuie să știi că nu vorbim doar despre o soluție estetică, ci și despre o opțiune ideală pentru a-ți îmbunătății starea de sănătate și confortul psihic. Odată ce ai pierdut unul sau mai mulți dinți, funcția de masticație va fi afectată și, în mod treptat, te vei confrunta și cu alte situații neplăcute.
A sosit momentul să-ți redobândești zâmbetul de altădată? Atunci, te invităm să citești acest articol până la final. Vei afla că un implant dentar îți poate schimba total aspectul, contribuind la redobândirea încrederii în propria persoană. Ce implică întreaga procedură și care sunt etapele implantului dentar, poți descoperi în rândurile următoare.
Procedură implant dentar – Soluția eficientă pentru zâmbetul tău
Înainte de a afla mai multe detalii despre procedura cu implant dentar, trebuie să știi că acesta este o rădăcină artificială, realizată din titan sau alte materiale compatibile cu organismul uman, care se inserează în osul maxilar sau mandibular. La final, este acoperit cu o coroană dentară care îi oferă protecție, funcționalitate și estetică plăcută. Vei observa că există mai multe opțiuni, dar alegerea celei potrivite pentru nevoile tale se va face doar în urma consultației. Poate un implant dentar Keystone ți se potrivește perfect sau poate că ai nevoie de alte tipuri de implant, cum ar fi: Bredent, Megagen, Straumann etc.
Etapele implantului dentar
Pentru a înțelege cât mai bine ce presupune întreaga procedură, am realizat un ghid în care vei descoperi toate etapele prin care vei trece pentru a-ți reîntregi zâmbetul.
Consultația inițială și planul de tratament
Primul pas spre dantura mult visată se face chiar în cabinet. În cadrul consultației se verifică radiografia și analizele de sânge, se stabilește un plan de tratament personalizat, în funcție de propriile nevoi și dorințe și se alege cea mai bună opțiune în ceea ce privește implantul dentar. Pentru că fiecare pacient are propriile nevoi, doar în urma consultației se poate stabili costul implantului dentar. De ce? Pentru că un unele persoane au nevoie și de extracții sau de diferite alte proceduri, cum ar fi adiția de os. De altfel, costul poate varia și în funcție de tipul de implant dentar ales.
Pregătirea pentru inserarea implantului dentar
Înainte de inserarea implantului, cavitatea bucală este igienizată, iar mai apoi se realizează anestezia locală. În unele cazuri, se poate opta și pentru anestezie generală, însă aici vorbim despre cazuri foarte rare, în situații medicale care impun acest pas. De regulă, anestezia locală creează tot confortul necesar, în așa fel încât să nu simți durere pe parcursul intervenției.
Inserarea implantului dentar
Așa cum spuneam încă de la început, există mai multe tipuri de implanturi. Poți opta pentru un implant dentar Straumann sau pentru alt tip de implant disponibil în cadrul clinicii. De subliniat este și faptul că varianta ideală pentru tine se va stabili doar după evaluarea de specialitate.
Odată ajuns pe scaun, pacientul este anesteziat și pregătit pentru inserarea implantului. Vorbim despre o perioadă ce poate varia de la 15 minute până la câteva ore, în funcție de complexitatea procedurii și numărul implanturilor care urmează să fie inserate. Mulți pacienți optează pentru extracții în aceeași zi, ceea ce înseamnă că timpul petrecut pe scaun se poate prelungi.
Concret, în această etapă se efectuează o incizie în gingie pentru a ajuns la nivelul osos. Se realizează un lăcaș în os cu ajutorul frezelor speciale, se inserează implantul și incizia se suturează.
Etapa de osteointegrare a implantului dentar
Conceptul pe care se bazează domeniul implantologiei se numește osteointegrare – vindecare osului în jurul implantului. Dacă te întrebi cât ține un implant dentar, trebuie să știi că la baza determinării duratei de viață stă osteointegrarea.
De altfel, este foarte posibil să fi auzit și despre bonturile de vindecare. În cazul implanturilor care se inserează prin metoda clasică, bonturile se instalează la sfârșitul perioadei de integrare, adică după câteva luni. În schimb, pentru tratamentul cu încărcare rapidă, bonturile sunt plasate imediat după introducerea implantului.
Scoaterea firelor după inserarea implantului dentar
Deși nu vorbim despre o intervenție complicată, implantul dentar se realizează cu ajutorul inciziilor, ceea ce înseamnă că la final se suturează. Din acest motiv, s-ar putea să te întrebi când se scot firele după implantul dentar. Ei bine, această etapă se va realiza la aproximativ 10-20 zile, fără durere, dar procesul de osteointegrare va continua chiar și până la 6 luni. Alte curiozități legate de perioada de recuperare pun în prim-plan controlul durerii. Este normal să simți un disconfort, dar vei primi o rețetă cu analgezice, medicamente care îți vor ușura întreaga perioadă de recuperare. Ești curios să afli în cât timp se vindecă gingia după implant? Dacă respecți recomandările, în câteva zile ar trebui să te simți excelent.
Etapa protetică
Vrei să știi la cat timp după extracție se poate pune coroana dentară? Află că, pentru început, vei purta o coroană dentară provizorie, iar mai apoi, după ce implantul s-a integrat în os, vei putea alege o coroană dentară definitivă. Vorbim despre o lucrare definitiva pe implanturi, realizată din ceramică, zirconiu sau alte materiale prietenoase cu organismul uman. Aceasta are rolul de a întregi aspectul estetic al danturii, contribuind, în mod evident, la funcția masticatorie. Se montează în general după ce procesul de osteointegrare a fost finalizat, adică la o perioada ce poate varia între 3 și 6 luni.
Durata de viață a implantului dentar
Pentru că ai aflat la cat timp după extracție se poate pune proteza sau coroana dentară, trebuie să știi și care este durata de viață a implantului dentar. Odată ce acesta a fost inserat cu succes, nu îți rămâne decât să respecți controalele periodice și să păstrezi o igienă orală adecvată. În acest fel, te poți bucura de noul tău zâmbet chiar și pentru tot restul vieții. Sigur că există și persoane care se confruntă cu respingerea implantului, dar acest aspect nu ar trebui să te pună pe gânduri, mai ales că în prima etapă, atunci când are loc consultația și se verifică analizeze, se va discuta și despre simptomele respingerii implantului dentar.
Intervenții suplimentare și indicații după implantul dentar
Așa cum spuneam mai sus, costul și durata procedurilor poate varia de la un caz la altul. De exemplu, unii pacienți au nevoie de intervenții suplimentare, precum sinus lifting sau adițe de os. Ce înseamnă mai exact? Uneori, se întâmplă ca mucoasa sinusului să coboare foarte aproape de locul dintelui lipsă. Prin ridicarea acesteia, dar și prin adiția de os (mărirea volumetrică a osului) se asigură ancorarea optimă pentru implant.
În ceea ce privește indicațiile postoperatorii, este interesant că și acestea pot diferi de la caz la caz. Se pot recomandă medicamente cu efect antiinflamator, comprese cu apă rece și chiar antibiotice în unele cazuri. În general, până când se vindecă gingia, este recomandat să se evite alimentele și băuturile mult prea reci sau fierbinți. Igiena orală este foarte importantă în această perioadă, dar și respectarea tuturor recomandărilor primite în cabinet.
Așadar, implanturile dentare pot înlocui cu succes dinții naturali. Procedura nu este una dureroasă, ținând cont că se realizează sub anestezie dentară, iar perioada de recuperare nu ar trebui să-ți ridice probleme, mai ales dacă respecți toate indicațiile primite în cadrul consultației.