PARODONTOZA SI BOLILE RENALE- COMBINATIE PERICULOASA

touch screen tableta

Parodontoza si bolile renale

Se stie de mult timp ca o igiena orala precara are efect de inrautatire a starii de sanatate a intregului organism, chiar agravand boli deja existente. Un studiu recent facut la Universitatea din Birmingham a scos la iveala ca pacientii care sufera de boli renale cronice si parodontoza sunt expusi unui risc mai ridicat de deces decat cei care sufera numai de boli renale cronice; in conditiile in care parodontoza este o boala cronica, netransmisibila dar, in forma ei cea mai grava, prezenta pe locul sase in topul celor mai raspandite afectiuni omenesti, afectand 11,2% din populatia globala.

Pentru acest studiu au fost analizate datele prelevate de la 13.734 de participanti din cel de-Al Treilea Sondaj National de Examinare a Sanatatii si Nutritiei desfasurat in Statele Unite, iar concluzia a fost ca pacientii care sufera si de parodontoza si de boli renale cronice se confrunta cu un risc de 41% de deces fata de 32% in cazul celor neafectati de aceasta problema de sanatate orala. Este o situatie asemanatoare cu cea a pacientilor care sufera de diabet si boli renale cronice: acestia se confrunta cu un risc de deces de 43%.

Gingiile, calea de acces a bacteriilor in fluxul sanguin

Conform cercetarilor la nivel global, 92% din adulti sufera de cel putin o boala cronica. Acesta este rezultatul unui stil de viata sedentar, al alimentatiei cu hrana prea procesata si, in general, a imbatranirii populatiei planetei. Iar toate acestea pun presiune financiara atat pe sistemele de sanatate ale tarilor, cat si pe economiile lor.

Profesorul Iain Chapple de la Universitatea din Birmingham spune ca „sanatatea orala nu se refera doar la dinti. Gura este poarta de intrare in organism, nu un organ separat, este calea de acces a bacteriilor catre circulatia sanguina prin intermediul gingiilor. O multime de persoane cu probleme gingivale nu sunt constiente de acestea, poate ca observa ca scuipa sange atunci cand se spala pe dinti, dar problemele gingivale care nu sunt vazute de un medic devin zone de risc ridicat pentru intregul organism”.

In urma acestui studiu, echipa de cercetare merge mai departe pentru a descoperi daca exista o cauzalitate intre sanatate orala precara si agravarea bolilor renale cronice si daca, prin tratarea problemelor de sanatate orala si prin pastrarea unei igiene orale corespunzatoare poate fi imbunatatita starea generala de sanatate a pacientilor cu boli renale cronice.

Data articol: 21 aprilie 2016
clinic@llldental.ro

Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2, 020898

formular de programare
contact
formular de programare

Prinde ofertele lunii martie!

Beneficiezi de reduceri semnificative pe tot parcursul lunii martie 2023. Vezi ofertele

Contacteaza-ne