Gingivita: Cauze simptome si tratament

Aveti gingiile inflamate si rosii si ati observat ca sangereaza atunci cand va spalati pe dinti? Este posibil sa suferiti de gingivita. Aceasta este o afectiune des intalnita, ce trece insa adesea neobservata. Este insa o problema ce nu ar trebui ignorata. Netratata, poate duce la afectiuni mult mai grave, ce va pot afecta starea generala de sanatate.

ustensile medic stomatolog

de 3 generatii, cream zambete sanatoase

cele mai noi tehnologii si proceduri

garantie pentru fiecare lucrare

vezi toate beneficiile

Ce este gingivita?

Gingivita este o inflamatie a tesuturilor moi din jurul dintilor, a gingiilor, si reprezinta o forma usoara de imbolnavire parodontala, reversibila. In functie de aspectul clinic, durata infectiei, severitatea si etiologie, exista mai multe tipuri de gingivita. Cea mai comuna dintre acestea este considerata a fi gingivita cronica.

Daca este tratata corespunzator si la timp, simptomele gingivitei vor disparea, iar riscul aparitiei unor afectiuni mai grave va fi eliminat. Principalul scop al tratamentului il reprezinta reducerea inflamatiei gingiei.[2]

Tratamentul gingivitelor consta in indepartatea factorului etiologic principal – placa bacteriana si a tartrului prin detartraj, periaj profesional si air flow cu pulbere de bicarbonat de sodiu.

Acest tratament va fi completat de dumneavoastra printr-o igiena mai buna, utilizarea atei dentare si a periutelor interdentare. Controalele regulate la medicul stomatolog si igienist sunt esentiale.

Cauzele gingivitei

Cauzele gingivitei

Gingivita poate avea mai multe cauze, dar cea mai comuna dintre acestea este acumularea in exces a placii bacteriene din cauza igienei orale precare. Aceasta placa se acumuleaza intre gingii si dinti, pe plombe, langa proteze partiale, punti dentare sau aparate ortodontice care nu au fost curatate corect. Cand placa bacteriana nu este indepartata corespunzator, se intareste si se transforma in tartru, care poate fi inlaturat doar prin detartraj, de catre medicul stomatolog. Cu cat mai mult timp ramane tartrul pe suprafata dentara, cu atat mai mult va irita gingiile, care se vor inflama.

 

Pe langa igiena orala precara, factorii ce pot contribui la aparitia gingivitelor sunt fumatul, bolile sistemice (diabetul), alimentatia (bogata in saruri minerale si saraca in fructe), stresul, unele medicamente si diversi factori hormonali (ex: gingivita de sarcina). 

In cazuri rare, gingivita poate fi cauzata de: 

 

  • Infectii virale (ex: gingivostomatita herpetica – o infectie a cavitatii bucale, printre ale carei simptome se numara, pe langa durerile de gingii, veziculele si ulceratiile);
  • Infectii fungice (ex: candidoza bucala); 
  • Dinti impactati.

Complicatiile gingivitei

Daca nu este tratata la timp, gingivita poate duce la aparitia unor probleme de sanatate orala mai grave, parodontita si parodontoza, si la pierderea dintilor. De asemenea, inflamatia cronica a gingiilor a mai fost asociata cu afectiuni precum bolilele respiratorii, boala coronariana, artrita reumatoida si accidentul vascular celebral. Unele studii mai sugereaza si bacteriile responsabile pentru parodontita pot patrunde in fluxul sanguin prin gingii si afecta alte parti ale corpului.[1] De exemplu, un studiu din 2016[3] a aratat ca pacientii care sufera de boli renale cronice si parodontoza sunt expusi unui risc mai ridicat de deces decat cei care sufera numai de boli renale cronice.

Parodontopatiile

Acestea reprezinta urmatorul stadiu al gingivitei netratate in mod corespunzator. Placa bacteriana lasata pe suprafetele dentare se raspandeste si creste in volum de-a lungul liniei gingivale, transformandu-se in tartru (piatra). Toxinele produse de bacteriile din placa bacteriana devin un factor iritativ permanent si au drept urmare afectarea si distrugerea tesuturilor moi si a celui osos din jurul dintilor. Astfel gingia si osul se departeaza de dinte, formandu-se pungile parodontale. Acest proces, de obicei, este lent si asimptomatic, putand fi depistat doar la un control stomatologic de specialitate. In cazurile avansate ale bolii, gingia se retrage, iar dintii incep sa se miste, procesul culminand cu pierderea acestora

Tratamentul parodontozei

Sanatatea parodontala ar trebui redobandita pe cat este posibil prin tehnici minimim invazive, non-chirurgicale SRP (scaling root planing) sau chiuretajul in camp inchis, ce presupune o curatare atenta a suprafetei radiculare expuse, indepartand tartrul si placa bacteriana de la nivelul pungilor parodontale, netezind aceste suprafete si indepartand toxinele de la acest nivel. Un indicator al vindecarii este  sangerarea gingiilor. 

Se pot utiliza si terapii adjuvante, in functie de fiecare caz clinic. De multe ori, dupa SRP, unii pacienti nu mai au nevoie de un alt tratament chirurgical. Chiar daca se opreste sangerarea gingiilor, este recomandat sa urmati un program de intretinere a sanatatii parodontale si o igiena personala adecvata.

Simptomele gingivitei

barbat isi ferifica gingiile

Afectarea parodontala in stadiu incipient (gingivita), poate determina un usor disconfort sau simptomatologia poate fi complet absenta. Atunci cand apar, simptomele gingivitei sunt:

 

  • Culoarea  rosie si o marire in volum a gingiilor.
  • Sangerarea gingiilor la atingere, in timpul periajului zilnic, atunci cand folosim ata dentara. In anumite situatii, chiar masticatia normala poate produce micro-traumatisme ce duc la mici sangerari gingivale. Acestea sunt normale, dar trebuie observate si, daca se repeta constant, zilnic, atunci trebuie actionat.

TRATAMENT PARODONTAL LASER (LLL)

Este alternativa blanda, fara incizii, a chirurgiei parodontale cu lambou. Energia emisa de laser  vaporizeaza in mod selectiv doar bacteriile si tesuturile afectate de boala  din santul gingival si pungile parodontale. Laserul folosit de noi are o lungime de unda de 940 nm, fiind cel mai bine absorbit de hemoglobina si oxigemoglobina. Aceste caracteristici explica actiunea selectiva doar asupra tesuturilor afectate si bacteriilor cauzatoare de boala care atrag energia laserului si sunt distruse de aceasta. La acelasi nivel de putere tesuturile sanatoase nu sunt afectate.

Chirurgia parodontala

Tratamentul non-chirurgical are limitele sale si atunci cand acesta nu este suficient se poate apela la tehnici chirurgicale regenerative. Acestea au ca scop reducerea adancimii pungilor parodontale si repararea pe cat este posibil a distrugerilor cauzate de boala parodontala. In timpul interventiei, gingia este distantata de dinti, iar medicul indeparteaza tot tartrul si toate reziduurile bacteriene toxice de la nivelul radacinilor si pungilor parodontale. Astfel, manopera se poate face cu acces vizual direct. In functie de caz, se folosesc aditii de os, membrane si alte materiale ce ajuta organismul sa regenereze in mod ghidat tesutul osos si gingival. Ca urmare a unei astfel de interventii, corelata cu o igiena orala zilnica adecvata si cu un program de intretinere profesional al sanatatii bucale, sansele de a va pastra dintii un timp cat mai lung sunt crescute.

Cum previi aparitia gingivitei?

 

barbat isi spala dintii

Igiena orala corespunzatoare este un element cheie in prevenirea infectiilor gingivale si a altor afectiuni dentare. Tocmai de aceea se recomanda: 

  • Periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi (dimineata si seara), timp de 2 minute si folosirea zilnica a atei dentare; daca este posibil, este indicat sa va spalati pe dinti dupa fiecare masa si gustare; folositi o periuta de dinti cu peri moi si nu uitati sa o schimbati dupa 3-4 luni.  
  • Folosirea apei de gura; aceasta ajuta la reducerea placii bacteriene din spatiile interdentare
  • Renuntarea la fumat; 
  • Vizitele regulate la medicul stomatolog, pentru verificarea starii sanatatii dintilor si a gingiilor si curatari profesionale ale danturii; de obicei, aceste vizite se recomanda sa aiba loc la intervale de 6 pana la 12 luni; 
  • Adoptarea unei diete sanatoase.

Sanatatea gingiilor va poate influenta starea generala de sanatate. Igiena orala corecta si controalele stomatologice regulate sunt esentiale pentru evitarea aparitiei gingivitei si a altor probleme dentare. Daca aveti simptome precum cele mentionate mai sus si vreti sa aflati de ce se umfla gingia sau de ce sangereaza, faceti-va o programare la LLL Dental cat mai curand. Lista serviciilor si tarifelor noastre poate fi consultata aici.

clinic@llldental.ro

Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2, 020898

formular de programare
contact
formular de programare