Parodontoza: Cauze, simptome, tratament

Parodontoza sau boala parodontala este una dintre cele mai grave afectiuni stomatologice. Desi exista credinta eronata ca parodontoza nu se vindeca, este insa o boala reversibila, daca este diagnosticata la timp si se urmeaza tratamentul si sfaturile medicului stomatolog. Netratata, aceasta poate duce la caderea progresiva a dintilor. De asemenea, studiile au aratat ca poate fi asociata cu numeroase alte afectiuni, inclusiv boala arteriala coronariana, bolile renale, artrita reumatoida si bolile respiratorii.

Parodontoza - boala parodontala
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.

Ce este parodontoza – boala parodontala?

Parodontoza reprezinta o afectiune grava a tesuturilor care sustin si fixeaza dintii, cunoscuta sub denumirea de boala parodontala. In faza incipenta a pardontozei, denumita gingivita, sunt afectectate doar gingiile, manifestandu-se prin umflaturi, inrosire si sangerare. Acestea se umfla, se inrosesc si incep sa sangereze. In acest stadiu, boala este reversibila si poate fi tratata cu usurinta. Daca simptomele sunt ignorate si gingivita nu este tratata corespunzator, apar parodontopatiile – o forma avansata de imbolnavire. Gingiile se departeaza de dinte, tesutul osos este distrus, iar dintii incep sa se miste si, in cele din urma, sa cada. In functie de stadiul in care se afla, se stabileste cum se trateaza parodontoza.

Cauzele parodontozei

Cauzele parodontozei

Parodontoza sau boala parodontala are ca principala cauza lipsa igienei orale corecte si regulate, similar multor alte afectiuni dentare. Pe suprafata dintilor nostri se formeaza in mod constant o pelicula compusa din bacterii si alte particule numita placa bacteriana. Atunci cand aceasta placa nu este indepartata zilnic, se intareste si se transforma in tartru, ce poate fi inlaturat doar de catre un medic stomatolog. Aceasta acumulare de placa dentara si tartru poate duce la aparitia gingivitei. Exista o serie de factori de risc pentru boala parodontala, inclusiv fumatul, diabetul si alte afectiuni, modificarile hormonale, anumite medicamente care cauzeaza uscarea gurii, consumul de droguri recreationale, alimentatia inadecvata, obezitatea si mostenirea genetica.

4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

vedere din față a conceptului de proteză dentară completă

Simptomele parodontozei

Boala parodontala este printre cele mai intalnite afectiuni infectioase. Continua sa descoperi primele semne si simptome care necesita o vizita imediata la medic:

 

  • Halitoza (respiratia urat mirositoare); 
  • Gingii rosii sau umflate, sensibile sau care sangereaza; 
  • Dinti slabiti; 
  • Sensibilitate dentara; 
  • Durere la mestecat; 
  • Retragerea gingiilor.

 

Prevenire si tratament parodontoza

Parodontoza imbraca multiple aspecte si adesea are un debut insidios si un final incert. Inflamatiile gingiei, sangerarile trecatoare, disconfortul gingival pot fi trecute usor cu vederea. Se ajunge astfel la aparitia depunerilor de tartru, acumularea de resturi alimentare pe dinti care duc la un stadiu avansat de afectare al parodontiului (tesutul de sustinere al dintelui), la aparitia mobilitatii dintilor si pungilor parodontale. Vizitele regulate la medicul stomatolog ne ajuta sa depistam aceste probleme intr-un stadiu incipient. Parodontoza se poate opri din evolutie prin instituirea tratamentului, prin invatarea, exersarea si practicarea unei igiene riguroase.

Pentru a va mentine sanatatea dintilor si gingiilor:

  • Spalati-va pe dinti de cel putin 2 ori pe zi; 
  • Folositi ata dentara pentru a indeparta placa bacteriana ce se acumuleaza in spatiile dintre dinti; 
  • Daca fumati, renuntati la acest obicei.

Tratamentul in parodontoza este complex, in functie de fazele bolii, de la un simplu detartraj pentru indepartarea factorului favorizant nr.1, respectiv tartrul, pana la interventii chirurgicale de aditie osoasa si reconstructie a tesuturilor afectate.

Atunci cand detartrajul nu este suficient, se elimina continutul pungilor parodontale cu instrumentar special conceput (chiuretele Gracy). Chiuretajul pana la tesutul parodontal sanatos si conditionarea suprafetelor radiculare creeaza conditiile reatasarii parodontiului de dinte.

In arsenalul terapeutic pentru cazurile de parodontoza mai intra si ultrasunetele cu aplicare parodontala, irigatii cu substante antiseptice, pansamente parodontale, infiltratii de produse biostimulatoare etc.

Chiuretajul parodontal

Chiuretajul parodontal

In cazurile avansate se efectueaza chiuretajul in camp deschis, cu acces direct, in conditii chirurgicale. In functie de caz, dupa chiuretaj, se poate efectua aditie de os artificial (regenerare tisulara ghidata). Tot prin chirurgia parodontala se pot rezolva retractiile gingivale inestetice.

 

O alternativa pentru chirurgia parodontala cu lambou o reprezinta tratamentul Parodontal Laser (LLL). Este o procedura minim invaziva ce stimuleaza regenerarea tesuturilor parodontale prin activarea celulelor proprii organismului si reatasarea gingiei de dinti. Laserul folosit de noi are o lungime de unda de 940 nm, fiind cel mai bine absorbit de hemoglobina si oxigemoglobina. Asta inseamna ca energia emisa de laser vaporizeaza doar bacteriile si tesuturile afectate de boala, care atrag energia laserului si sunt distruse, fara a fi afectate si tesuturile sanatoase. Gingia si osul pierdut au conditii sa se refaca in timp. In cateva luni, putem astepta o reducere semnificativa a pungilor parodontale!

 

Pentru obtinerea unor rezultate favorabile pe termen mediu si lung, este necesara instituirea unui tratament de mentinere si consolidare, individualizat pentru fiecare pacient, precum si monitorizarea pacientului de patru ori pe an.

Gingivita – primul pas spre parodontoza

Gingivita – primul pas spre parodontoza

Gingivita este una dintre cele mai comune probleme dentare, fiind cauzata de acumularea placii bacteriene. In urma procesului de masticatie, pe dinti se formeaza un strat subtire care contine bacterii si resturi alimentare. Neindepartat la timp, prin periaj si ata dentara, acest strat faciliteaza aparitia tartrului. De aici si pana la inflamarea gingiilor mai este un singur pas: ignorarea semnalelor de alarma. Principalele simptome ale gingivitei sunt: gingii rosii si inflamate, care sangereaza in timpul periajului. In cazul de fata exista si o veste buna. Spre deosebire de afectiunile parodontale mai grave, gingivita sau parodontoza in faza incipienta se poate trata mult mai usor. 

Complicatiile parodontozei

Din pacate, boala parodontala poate avea consecinte grave. Din cauza infectiei, gingiile se retrag, facilitand activitatea bacteriana la nivelul radacinilor. Netratata corespunzator, acesta afectiune poate conduce in timp la mobilitatea si chiar la pierderea dintilor. Nu e deloc placut sa-ti pierzi dintii si sa fii expus la alte complicatii, mai ales ca exista si alte probleme asociate cu parodontoza. Iata cateva dintre acestea:

  • Infectii in corp: Odata ce tesutul gingival este afectat, bacteriile pot patrunde in fluxul sangvin, facilitand aparitia infectiilor in alte zone ale corpului;
  • Diabet si boli cardiovasculare: Infectia tesuturilor gingivale poate avea efecte periculoase asupra celor care au un istoric medical pe partea de diabet sau boli cardiovasculare. Controlul glicemiei, de exemplu, joaca un rol esential in mentinerea unui echilibru, mai ales la persoanele care au depistat deja primele semne ale bolii parodontale;
  • Nastere prematura: In cazul femeilor insarcinate, exista si riscul ca parodontoza avansata sa conduca la diferite probleme, precum: nastere prematura sau greutate mica la nastere;
  • Putem adauga pe lista si alte complicatii precum: probleme digestive, complicatii ale rinichilor, slabirea sistemului imunitar.

Factori de risc in parodontoza

Exista  o serie de cauze pentru parodontoza. Principalii factori de risc tin atat de sanatatea cavitatii bucale, cat si de starea generala a organismului si modul in care acesta functioneaza.

Factori locali

Factorii locali sunt cei care vizeaza doar starea generala a cavitatii bucale. Printre acestia, cei mai importanti sunt:

  • Igiena orala deficitara: Neindepartate la timp, depozitele de tartru declanseaza inflamatia gingivala;
  • Leziuni gingivale: Acestea pot fi provocate de coroane prea largi, de bracketii ortodontici sau de plombele realizate necorespunzator;  
  • Bruxismul: Din cauza deteriorarii tesuturilor de sustinere, scrasnitul din dinti faciliteaza aparitia bolii parodontale;
  • Malpozitie dentara: Problemele cu muscatura conduc la suprasolicitarea dintilor.

Factori generali

Factorii generali tin de stilul de viata, dar si de predispozitiile genetice. Detaliem mai jos:

  • Alimentatia: O dieta saraca in vitamine si nutrienti poate favoriza aparitia multor probleme, inclusiv parodontoza;
  • Stresul cronic: Stresul are o influenta negativa asupra sistemului imunitar. Astfel, pe fond de stres pot aparea si probleme de ordin dentar;
  • Obiceiuri vicioase: Consumul excesiv de alcool si tutun faciliteaza dezvoltarea bacteriilor pe suprafata dintilor;
  • Medicamente: Existe cateva medicamente care, administrate pe termen lung, pot sensibiliza tesuturile moi. Facem referire aici atat la anticonceptionale si steroizi, cat si la anumite tratamente pentru inima, antidepresive etc;
  • Dereglari hormonale: In cazul femeilor, dereglarile hormonale, aparute inclusiv in sarcina, pot favoriza inflamarea tesuturilor gingivale;
  • Predispozitie genetica: Din pacate, parodontoza poate aparea si pe fond genetic. In acest caz, pacientii trebuie sa fie responsabili si sa preintampine aparitia complicatiilor.

Diagnosticul parodontozei

Pentru a evita riscul complicatiilor, pacientii trebuie sa ajunga la clinica inca de la primele simptome de parodontoza. Un diagnostic corect se pune doar in cabinet, in urma consultatiei de specialitate, realizata etapizat:

  • Identificarea factorilor de risc: Pentru inceput se analizeaza istoricul medical;
  • Examen clinic: Se analizeaza cavitatea bucala, cu focus pe depozitele de tartru si inflamatia gingivala;
  • Masurarea pungilor parodontale: Daca acestea depasesc 4 mm in adancime, se vor efectua investigatii suplimentare;Radiografia dentara: Pungile gingivale pot favoriza pierderea osoasa. E nevoie de o radiografie pentru a identifica severitatea cazului.

 

Parodontoza – optiuni de tratament

Exista tratament pentru parodontoza, iar cei care inca se afla in stadii incipiente pot stopa evolutia bolii, pastrandu-si toti dintii de pe arcada. In functie de particularitatile fiecarui caz, exista doua optiuni: tratament chirurgical si tratament nechirurgical. Fiecare metoda vine cu avantaje semnificative pentru starea generala de sanatate, dar si cu indicatii specifice. Alegerea potrivita depinde de stadiul bolii si de necesitatile individuale ale pacientului.

Tratament nechirurgical

In stadii incipiente, se recomanda tratamentul nechirurgical. Acesta presupune proceduri mai putin invazive, precum: detartraj si igienizare, netezirea radacinilor dentare, tratamente cu antibiotic etc. Iata cum poate arata un plan de tratament:

  • Igienizare: Se realizeaza detartraj supragingival si subgingival, urmat de airflow si periaj profesional. Se folosesc atat instrumente de mana, cat si instrumente ultrasonice;
  • Eliminarea tesutului afectat: De cele mai multe ori, pentru a elimina tesutul afectat, se recomanda un tratament cu laser pentru parodontoza. Fibra laserului ajunge la suprafata pungilor parodontale si elimina tot tesutul bolnav;
  • Netezirea radiculara: Radacinile dintilor sunt netezite pentru a reduce aparitia depunerilor de tartru;  
  • Biostimularea tesuturilor moi: Pentru a accelera vindecarea gingiilor, se adauga un produs biologic in pungile parodontale curatate cu laserul;
  • Injectii cu plasma: Se pot face si injectii cu plasma (provenita din sangele pacientului) pentru a stimula refacerea tesuturilor;
  • Tratament cu antibiotice: In functie de complexitatea cazului, se pot prescrie geluri cu antibiotic sau medicamente cu efect antiinflamator.

Tratament chirurgical

In stadii avansate se impune tratamentul chirurgical. In functie de complexitatea cazului, acesta poate presupune mai multe etape:

  • Operatia cu lambou: Se ridica tesutul gingival pentru a curata in profunzime radacinile dintilor afectati. Exista si cazuri in care parodontoza a facilitat resorbtia osoasa, ceea ce inseamna ca, inainte de a sutura gingia, se poate recomanda si reconstructia osului;
  • Grefa de tesut moale: Retractia gingivala se numara printre principalele semne ale parodontozei. In cazul in care gingia s-a retras semnificativ, se impune inlocuirea tesutului deteriorat. De regula, se foloseste tesut prelevat din cerul gurii;
  • Imobilizarea dintilor: Exista si situatii in care se impune mobilizarea dintilor cu benzi din fibra de sticla sau cu ajutorul puntilor dentare. 

Mai multe depre Parodontologie

Parodontoza este o afectiune grava si poate duce inclusiv la pierderea dintilor. Poate fi insa oprita din evolutie daca se intervine la timp. O buna igiena orala si vizitele periodice la stomatolog pentru detartraj si periaj profesional pot ajuta la prevenirea bolii parodontale si la mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor, precum si la depistarea primelor semne ale acestei afectiuni, atunci cand este cazul. Nu neglijati simptome precum sangerea sau umflarea gingiilor, oricat de trecatoare ar fi. Programati-va la o consultatie pentru a primi un diagnostic corect si a beneficia de tratamentul necesar.

programează-te