Clinica nu are program intre 21 decembrie - 7 ianuarie 2025

Nevralgia dentară: Cauze, simptome și tratament

nevralgie dentara

Ai observat că atunci când te simți bine, toate sarcinile din timpul zilei par mult mai ușor de realizat? Starea ta de bine se reflectă în activitățile zilnice, iar nevralgia dentară te poate încetini. Vorbim despre o afecțiune comună în rândul pacienților de orice vârstă, o afecțiune care îți poate afecta semnificativ calitatea vieții. Descoperă, mai jos, ce este nevralgia dentară, cum se instalează, cum se tratează, dar și cum se poate preveni.

Definirea nevralgiei dentare

Să ne familiarizăm, pentru început, cu termenul de „nevralgie dentară”.  Probabil că ți-ai dat seama încă din titlu că aceasta face referire la o durere. Cum există mai multe tipuri de dureri de dinți, e important să înțelegi că nevralgia este o durere intensă, provocată de inflamația nervilor dentari și poate crea o senzație de disconfort accentuat. De obicei, această senzație neplăcută se extinde și la nivelul gâtului și capului. De subliniat este și faptul că, o astfel de afecțiune poate fi diagnosticată doar în cabinet. Astfel, se recomandă să apelezi imediat la ajutorul specialiștilor. Vom detalia și acest subiect pe parcursul articolului.

Tipuri de nevralgii dentare

Există mai multe tipuri de nevralgie dentară, diferențiate de intensitatea durerii, dar și de localizarea acesteia. Vorbim, în continuare despre nevralgii dentare secundare, esențiale și trigeminale.

Nevralgie dentară esențială

În această situație, durerea este una de tip intermitent. Debutează brusc și se sfârșește în aceeași manieră, manifestându-se în crize de intensitate diferită. Uneori, durerea este apăsătoare, uneori este mai ușoară și alteori dispare complet. Nu există o localizarea clară, ușor de depistat.

Nevralgie secundară

Aici, situația se schimbă complet. În primul rând, cauza poate fi depistată mult mai ușor, prin prisma faptului că există un substrat ce poate fi localizat. În plus, persistența și intensitatea durerii sunt cu mult diferite fața de primul exemplu. Atunci când vorbim despre nevralgia secundară, durerea este una persistentă și greu de suportat.

Nevralgie trigeminală

Acest tip de nevralgie dentară se resimte ca o durere ascuțită, o durere ce poate fi comparată cu un șoc electric, care apare în zona mandibulei, în zona maxilarului și se poate extinde inclusiv în jurul nasului, până deasupra ochilor. Factorul declanșator este iritația nervului trigemen.

nevralgia dentara

Simptomele nevralgiei dentare

Cum fiecare organism este unic, nevralgia dentară se poate manifesta diferit de la un pacient la altul. Totuși, există câteva simptome comune, asociate cu această afecțiune. Vorbim, în primul rând, despre durerea intensă sau durea pulsatilă, care se poate resimți în jurul dinților, dar poate ajunge și în zona maxilarului și, mai târziu, spre gât și cap. Durerea este, de obicei bruscă, iar intensitatea poate varia, de la o formă ușoară până la o formă accentuată. Din păcate, atunci când senzația de disconfort este puternică, pacienții sunt nevoiți să-și pună pe pauză activitățile din timpul zilei.

Tot pe lista cu simptome se regăsește și sensibilitatea dentară. Pacienții cu nevralgie dentară pot simți o senzație neplăcută atunci când consumă lichide sau alimente la temperaturi extreme, atunci când mănâncă dulciuri sau când intră în contact cu produsele acidulate. Există și situații în care sensibilitatea dentară poate apărea și în lipsa acestor stimuli. Alte simptome ale nevralgiei dentare sunt:

  • Senzație de amorțeală sau furnicături în zona maxilarului;
  • Durere în procesul de masticație;
  • Rigiditate în zona maxilarului;
  • Leziuni în zona infectată;
  • Sângerare și inflamație.

Fie că te confrunți cu o durere intensă sau cu una moderată și chiar ușoară, e important să ceri ajutorul specialiștilor. Un control stomatologic periodic te poate ține departe de complicații, oferindu-ți posibilitatea de a te bucura de fiecare zi, fără durere sau senzație de disconfort.

Cauzele nevralgiei dentare

De regulă, cauzele nevralgiei dentare pornesc de la o igienă dentară precară, dar există și alte motive pentru care pacienții ajung la clinică, acuzând dureri de intensitate majoră sau moderată:

  • Infecții dentare: O carie neîndepărtată la timp poate provoca o infecție. Din păcate, aceasta din urmă poate afecta inclusiv nervul și țesuturile înconjurătoare. Treptat, se instalează și nevralgia. Nici abcesul dentar nu trebuie neglijat. Acesta fiind, de fapt, tot o infecție care se instalează la rădăcina dintelui;
  • Leziuni și traumatisme: Loviturile în zona feței sau maxilarului sunt periculoase. O astfel de traumă poate afecta serios nervii dentari, provocând o senzație de durere permanentă;
  • Scrâșnitul din dinți: Persoanele care suferă de bruxisum pot experimenta frecvent astfel de senzații, iar motivul este cât se poate de simplu: presiunea excesivă care se pune pe dinți provoacă durere la nivelul întregii cavități bucale. În majoritatea cazurilor, persoanele care suferă de bruxism nocturn se trezesc cu maxilarul încleștat;
  • Stres: Stresul a devenit o cauză serioasă pentru multe probleme, nu doar pentru cele de ordin dentar. Referitor la nevralgie, stresul și anxietatea acționează ca factori declanșatori, contribuind la o sensibilitate crescută la durere.
nevralgia dentara cauze

Prevenție și tratament

Așa cum spuneam mai sus, nevralgia dentară trebuie luată în serios deoarece există o serie de riscuri și complicații. Imediat ce se instalează durerea, pacientul trebuie să ajungă de urgență la stomatologie. Se analizează cavitatea bucală cu atenție și  se fac investigații imagistice pentru a depista cauza. Vezi, în continuare, care sunt principalii factori de risc, cum se realiază un plan de tratament, dar și ce trebuie să faci pentru a preveni această afecțiune.

Factori de risc asociați nevralgiei dentare

Printre pricipalii factori de risc, se numără: lipsa controalelor stomatologice regulate, igiena dentară deficitară, consumul excesiv de alcool sau tutun, dieta bogată în zahăr, alimente și băuturi acidulate, stres, boli parodontale, infecții netratate și traumatisme.

Tratamentul nevralgiei dentare

Doar un medic poate furniza un plan de tratament pentru nevralgie dentară, ceea ce înseamnă că este contraindicat să apelezi la remedii naturale sau la medicamente administrate fără prescripție medicală. Sigur că tratamentul poate fi diferit de la o persoană la alta și poate conține: detartraj, curățarea cariilor, tratamente de canal, extracții și alte proceduri specifice cauzei care declanșează senzația de disconfort. În ceea ce privește tratamentul medicamentos, se pot administra analgezice și, de multe ori, antibiotice, dar doar la recomandarea specialiștilor.

Prevenția nevralgiei dentare

Prevenirea nevralgiei dentare ține în primul rând de o igienă corespunzătoare, la care se adaugă un control stomatologic la fiecare 6 luni. De asemenea, este recomandat să ceri ajutor de specialitate imediat ce apare o problemă. Nevralgia poate fi un semn că te confrunți cu o infecție dentară gravă sau cu alte probleme care se pot complica odată cu trecerea timpului. Punem pe listă și alimentația, controlul stresului și protecția dinților:

  • Dieta echilibrată: Consumul excesiv de zahăr și băuturi acidulate poate conduce treptat la formarea plăcii bacteriene. Cu timpul, pot apărea cariile, dar și infecțiile asociate cu reîndepărtarea acestora;
  • Controlul stresului: Tehnicile de relaxare trebuie să reprezinte o prioritate pentru persoanele care lucrează într-un mediu stresant. Pe termen lung, cei care suferă de stres si anxietate se pot confrunta cu episoade în care scrâșnesc din dinți, ceea ce conduce la deteriorare dinților și apariția durerii;
  • Protejarea dinților: Se recomandă ca pacienții să evite traumatismele dentare de orice fel, inclusiv desfacerea ambalajelor cu dinții sau rosul creioanelor pe parcursul procesul de creație. Sportivii, de exemplu, poartă un protector bucal pe parcursul competițiilor de contact.

Prin urmare, nevralgia dentară poate apărea la orice pacient, indiferent de vârstă și poate ascunde cauze complexe. În acest sens, e important să te prezinți de urgență la clinică. Nu aștepta ca durerea să devină tot mai greu de suportat!

Data articol: 5 martie 2024
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te