Bruxism (scrâșnitul din dinți): Cauze și tratament

bruxism

Dacă termenul de „bruxism” nu îți sună cunoscut, sigur știi pe cineva care, conștient sau inconștient își scrâșnește dinții. Oricât de inofensiv ar părea acest obicei, în realitate poate conduce la o serie de probleme, precum carii, sensibilitate dentară și multe altele. E important să poți recunoaște primele semne pentru a interveni cât mai rapid, dar și cât mai corect. În acest articol, vei descoperi care sunt cauzele bruxismului, când trebuie să ceri ajutor, dar și care sunt opțiunile de tratament.

Ce este bruxismul?

Bruxismul este o afecțiune care, conștient sau inconștient, conduce la frecarea dinților de pe arcada de sus cu cei de pe arcada de jos. Pentru că, de cele mai multe ori, pacienții nu realizează că se confruntă cu o astfel de problemă, în lipsa unui control stomatologic periodic, bruxismul sau scrâșnitul din dinți afectează smalțul și conduce, mai târziu către alte probleme și chiar către o serie de complicații.

Tipuri de bruxism

Așa cum ai înțeles, există pacienți care își scrâșnesc dinții în mod conștient, iar alții care se confruntă cu această problemă în mod inconștient. Astfel, putem clasifica bruxismul în două mari categorii:

  • Bruxism diurn: Pe timp de zi, bruxismul se produce în mod conștient, fiind un fel de mecanism de apărare al creierului în lupta cu factorii din jur (situații stresante la locul de muncă, stări de anxietate, perioade derutante etc). Partea bună aici ține de diagnostic. Pacienții conștientizează că se confruntă cu o problemă și pot solicita ajutor.
  • Bruxism nocturn: Pe de altă parte, bruxismul nocturn e destul de greu de depistat acasă. De cele mai multe ori, pacienții ajung la clinică doar după ce i-au atenționat membrii familiei. În momentul în care dinții de pe arcada de sus intră în contact cu dinții de pe arcada de jos, se produce un sunet specific, de regulă și deranjant. Pe de altă parte, îți poți da seama că te confrunți cu această afecțiune dacă te dor maxilarele atunci când te trezești sau dacă simți o ușoară tensiune la nivelul mușchilor feței.

Simptomele bruxismului

Pentru cei care se confruntă cu scrâșnitul din dinți în somn, există și alte semne care pot conduce către un diagnostic clar: dinți tociți sau ciobiți, dinți sensibili la rece sau cald, durere de dinți, gingii inflamate, durere la nivelul mușchilor feței, dureri de cap, tulburări de somn, smalț deteriorat, oboseală musculară dimineața și maxilar rigid.

Spuneam că este destul de ușor să depistezi această afecțiune dacă se produce pe timp de zi, în mod conștient. Pe timp de noapte e mult mai dificil, dar poți avea în vedere simptomele prezentate mai sus.

Cauzele bruxismului

În ceea ce privește bruxismul și cauzele asociate, se consideră că acestea sunt, de regulă, de ordin psihologic, iar aici vorbim despre:

  • Stări de agitație;
  • Stres;
  • Furie;
  • Anxietate;
  • Oboseală cronică.

Diagnostic și tratament pentru bruxism

Se recomandă ca pacienții să facă un control de rutină la fiecare 6 luni și să solicite ajutor de specialitate încă de la primele semne asociate bruxismului. Diagnosticul se pune în cabinet, în urma evaluării dinților, gingiilor și maxilarelor, prin control și CT. Vorbind despre bruxism și tratamentul acestuia, cazurile pot fi diferite de la un pacient la altul, în funcție de propriile particularități, de alte boli asociate, dar și în funcție stadiul de evoluție asociat afecțiunii.

Gutierele pentru bruxism

De regulă, în urma controlului, pacienții sunt sfătuiți să poarte gutiere pentru bruxism pe timp de noapte. În funcție de particularitățile fiecărui caz, acestea pot fi recomandate și pe timp de zi. Gutierele sunt realizate din plastic, adaptându-se exact pe cele două arcade. Purtate zilnic, în momentul în care dinții intră în contact, smalțul este protejat, eliminându-se orice factor de risc.

Corectarea ocluziei dentare

De multe ori, pacienții care suferă de bruxism nu au o mușcătură corectă. Dacă dinții tăi nu sunt corect aliniați, există posibilitatea de a purta un aparat dentar fix sau mobil și chiar de a purta gutiere speciale care corectează poziția dinților și, în același timp, îi protejează.

Coroane dentare

Fără un diagnostic rapid, bruxismul poate conduce la complicații. Dacă dinții sunt tociți, ciobiți și au devenit sensibili, se recomandă restaurarea acestora cu ajutorul unor coroane dentare. Așa se restabilește forma și funcționalitatea dinților.

Încrustații dentare

E clar că, pe termen lung, această afecțiune poate conduce la complicații, dar există o rezolvare pentru orice problemă. Atunci când dintele a fost puternic afectat și nu mai poate fi reparat cu o mică plombă, există posibilitatea de a-și recăpăta forma și funcționalitatea cu ajutorul unor incrustații dentare – restaurări asemănătoare coroanelor dentare, dar care nu acoperă dintele în totalitate, ci doar unul sau doi pereți.

În urma controlului, se poate recomanda și administrarea unor medicamente cu efect antiinflamator. Rolul acestora nu este de a trata sau preveni burxismul, ci pentru a reduce starea de disconfort creată. În plus, se recomandă și controlul stresului și anxietății, dar și rezolvarea tulburărilor de somn, atunci când toate acestea sunt considerate cauze asociate scrâșnitului din dinți. E important să se elimine factorii de stres, cei care conduc la acest obicei.

Pe termen lung, bruxismul poate fi principala cauză a anomalilor dentare și poate conduce către alte complicații, la nivelul mandibulei. Cariile dentare, sensibilitatea dentară și durerile de cap sunt alte complicații care pot apărea în timp.

Bruxismul la copii și bebeluși

Din păcate, acestă afecțiune este întâlnită și în rândul celor mici. Bruxismul la copii poate fi asociat cu factorii de stres (competiție școlară, probleme în familie etc), dar și cu alte probleme specifice perioadei de creștere:

  • Apariția dinților;
  • Paraziți intestinali;
  • Malocluzie.

Pentru că cei mici petrec destul de mult timp dormind, e mult mai ușor să observăm primele simptome asociate acestei afecțiuni. În acest caz, recomandarea noastră este să se intervină cât mai rapid și să se identifice, atunci când este cazul și când se poate, care sunt factorii de stres.

Prevenția

Pentru a evita momentele în care te întrebi „de ce scrâșnesc din dinți noaptea?”, e important să faci o serie de schimbări în viața ta de zi cu zi. Iată despre ce este vorba:

  • Odihnește-te corespunzător;
  • Nu lua medicamente fără prescripție medicală;
  • Programează regulat o vizită la clinică (de preferat, la 3-6 luni);
  • Evită obiceiurile vicioase (alcool, tutun, cafea în exces);
  • Controlează situațiile stresante;
  • Tratează-ți la timp anxietatea.

Așadar, bruxismul este o problemă cu care se poate confrunta oricine, conștient sau, mai rău, inconștient. Din păcate, fără un diagnostic corect, această afecțiune poate provoca numeroase probleme și îți poate pune în pericol sănătatea. Fie că vorbim despre cauzele psihologice ori despre vicii sau alte obiceiuri și boli care facilitează apariția bruxismului, e indicat să ceri ajutor încă de la primele semne. Vizitele regulate la stomatologie te țin departe de complicații.

Data articol: 12 februarie 2024
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te