Gutiera dentara: Tipuri, utilizare si importanta

În zilele noastre, tot mai mulți oameni realizează cât de important este să ai o dantură sănătoasă. Dacă ai înțeles deja că dinții îngrijiți îți oferă mai mult decât un zâmbet frumos, înseamnă că te numeri printre pacienții care fac din sănătatea orală o prioritate. În acest context, gutierele dentare au devenit tot mai populare în rândul celor care au nevoie de anumite corecții. Descoperă, citind articolul nostru, cum te poate ajuta o gutieră dar și cât de important este să ceri ajutorul medicilor.

Ce este gutiera dentară?

O gutieră dentară este un dispozitiv medical, realizat cu precizie în laborator, din diferite materiale, de regulă acrilat sau plastic calibrat. De cele mai multe ori, este transparentă, tocmai pentru a fi purtată cu ușurință, fără să afecteze aspectul estetic al pacientului. Totuși, în cazul copiilor se pot realiza și gutiere în culori vesele. Materialele din care se confecționează sunt prietenoase cu organismul uman, oferind lejeritate în purtare. Deși unii pacienți simt o ușoară senzație de disconfort în primele zile, ajung să se obișnuiască, fără să aibă probleme. Nu uita că se realizează în mod personalizat, urmărind mulajul danturii pacientului și, în funcție de scopul pe care îl îndeplinește, se poate purta pe timp de zi ori pe timp de noapte.

Când se recomandă gutiera dentară?

Gutiera dentară poate fi recomandată în mai multe situații și, până să le amintim pe toate, trebuie să subliniem un aspect deosebit de important: doar un medic stomatolog îți poate spune dacă ai nevoie să porți un astfel de dispozitiv. Tot în urma consultației de specialitate, vei afla și cât timp se poartă gutiera. Fiecare pacient are propriile nevoi. Raportându-ne la acestea, enumerăm acum câteva situații în care se utilizează gutierele:

  • În cazul procedurilor de albire dentară;
  • În cazul pacienților care scrâșnesc din dinți;
  • În cazul celor care au nevoie de tratamente ortodontice;
  • În cazul celor care au nevoie de protecție, în timpul sporturilor de contact.

Tipuri de gutiere dentare  

Așa cum ai observat, gutiera pentru dinți poate fi recomandată în diferite situații. Astfel, există și o clasificare pentru tipurile de gutiere dentare.

Gutieră pentru bruxism

Cum în societatea modernă, stresul este la ordinea zilei, tot mai mulți pacienți ajung la stomatologie cu probleme dentare cauzate de bruxism. Pe termen lung, scrâșnitul din dinți poate avea efecte devastatoare, conducând, în cele din urmă, la pierderea dinților. Pentru a evita aceste probleme, se recomandă purtarea gutierei pe timp de noapte. Aceasta se realizează în laborator din materiale plastice și flexibile.

Gutierele pentru bruxism se folosesc seara, după ce se realizează rutina de îngrijire orală. Se aplică pe o singură arcadă, de regulă cea superioară. Dimineața, se îndepărtează, se igienizează și se depozitează într-un recipient special, ferit de temperaturi extreme. Printre principalele avantaje, putem enumera următoarele:

  • Previne încordarea maxilarului;
  • Previne deteriorarea dinților;
  • Previne durerile de cap și de maxilar, asociate cu încleștarea mușchilor.

Gutieră pentru contenție

Gutiera de contenție este cunoscută mai mult în rândul pacienților care poartă aparat dentar. După îndepărtarea acestuia, se recomandă purtarea gutierei pentru o anumită perioadă. De cele mai multe ori, se poartă ziua și noaptea timp de două luni, urmând să se folosească doar noaptea și, în mod treptat, să se renunțe definitiv la aceasta. În ceea ce privește avantajele, putem spune că:

  • Menține alinierea dinților, obținută cu ajutorul aparatului dentar;
  • Împiedică dezvoltarea malocluziei;
  • Protejează arcadele dentare.

Gutieră ortodontică

Gutiera ortodontică, de repoziționare sau gutiera ocluzală se recomandă pacienților care au nevoie de o corecție a poziției mandibulei, corectând astfel mușcătura. Spre deosebire de gutiera folosită după îndepărtarea aparatului dentar, aceasta funcționează activ, repoziționând arcada de jos la o distanță normală de arcada de sus. Și aceasta se realizează din plastic flexibil și se poartă pe arcada superioară ori pe arcada inferioară. Cele mai importante două avantaje sunt:

  • Corectarea ocluziei;
  • Prevenirea uzurii dinților.

Gutieră pentru îndreptarea dinților (,,alignere”)

Pentru cei care preferă să poarte un dispozitiv transparent, dar și pentru cei care, din diferite motive, nu pot ajunge des la control, există posibilitatea de a purta o serie de gutiere ca aparat dentar.  Există mai multe modele de gutiere dentare pentru îndreptat dinții, toate având ca scop corectarea problemelor de aglomerare dentară și probleme de ocluzie. Gutierele sunt transparente și se schimbă acasă, la fiecare 7 – 14 zile, în funcție de indicațiile primite în cabinet. Pentru pacienții care au dinți strâmbi, acestea prezintă o serie de avantaje:

  • Se îndepărtează la nevoie;
  • Sunt ușor de purtat și igienizat;
  • Vizitele la stomatologie devin mai rare comparativ cu metoda clasică de îndreptare a dinților.

Gutieră pentru albirea dinților

Există și gutiere pentru albirea dinților. Acestea se pot folosi acasă, conform recomandărilor primite în cabinet. Se aplică o pastă specială sau un gel de albire pe toată suprafața acesteia și se poartă conform unor instrucțiuni clare. Pentru că există foarte multe firme care comercializează astfel de gutiere, trebuie subliniat faptul că doar un specialist îți poate spune dacă ai sau nu nevoie de albire dentară, dar și care este cea mai bună modalitate prin care poți ajunge la nuanța de alb dorită. Printre avantajele oferite de gutiera pentru albire, se numără:

  • Ușurință în utilizare;
  • Rezultate semnificative;
  • Cost redus.

Gutieră pentru implanturi dentare

Pentru unii pacienți, cei care au trecut printr-o intervenție de implant dentar, se poate recomanda o gutieră specială pentru protecție. De asemenea, aceasta poate fi folosită și în cazul altor lucrări dentare, doar la îndrumarea specialiștilor. În privința avantajelor, amintim:

  • Protejarea implantului;
  • Confort;
  • Stabilitate.

Gutieră pentru protecție

Acest tip de gutieră dentară este folosită de persoanele care practică sporturi de contact, având ca scop prevenirea leziunilor și fracturilor la nivelul dinților. De regulă, acestea sunt universale și se poartă fie pe o singură arcadă, fie pe ambele. Aici, principalele avantaje țin de:

  • Protejarea dinților și obrajilor;
  • Menținerea poziției corecte a maxilarului;
  • Reducerea riscului asociat cu fracturile și alte leziuni ale țesuturilor moi.

Gutiere dentare: beneficii și importanță

În funcție de rolul pe care îl îndeplinesc, gutierele dentare oferă o serie de beneficii pacienților: de la prevenirea sensibilităților dentare și reducerea tensiunii care apasă pe oasele maxilare până la corectarea ocluziei sau înghesuirilor dentare. Gutierele dentare oferă protecție, suport în tratamentele ortodontice, dar și sprijin în obținerea unui zâmbet strălucitor. Pentru că vorbim despre sănătate, beneficii și importanță, îți reamintim că respectarea instrucțiunilor cu privire la durata de purtare a acestora este esențială în obținerea unor rezultate favorabile și de lungă durată.

Prețul gutierelor dentare

E firesc să cauți gutiere dentare cu preț avantajos, iar oferta din piață este una diversificată. În tot acest amalgam de promoții și pachete care îți fac cu ochiul, îți reamintim că cele mai bune indicații le primești în cabinet. Prețul pentru gutiere diferă în funcție de scopul pe care acestea le îndeplinesc.

Îngrijirea gutierelor dentare

Gutiera dentară are nevoie de o îngrijire specială. Aceasta se îndepărtează pe parcursul mesei și se curăță cu apă de gură înainte și după utilizare. Se depozitează în recipientul special, ferită de umiditate sau temperaturi extreme. Se analizează cu atenție, pentru a depista eventualele semne de deteriorare.

În funcție de nevoile tale specifice, vei primi o serie de recomandări în cabinet. Pentru o bună sănătate orală, este indicat să respecți întocmai aceste indicații și să ceri detalii suplimentare, în cazul în care apar nelămuriri.

Așadar, gutiera dentară este un dispozitiv medical ce poate îndeplini diferite funcții, având atât rol activ, cât și pasiv. Se realizează din materiale flexibile, are un design simplu și poate fi purtată cu ușurință la orice vârstă.

Data articol: 5 aprilie 2024
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te