Obtine zambetul mult dorit cu ajutorul fatetelor dentare

consultatie fatete dentare

Zambetul ne poate face sa fim mai atragatori pentru ceilalti si chiar mai competenti, are influenta asupra starii de spirit, imbunatateste imunitatea, ne stimuleaza mecanismul de gratificare intr-un fel in care nici macar ciocolata nu o poate face. Cercetatorii britanici au descoperit ca un singur zambet poate genera acelasi nivel de stimulare cerebrala precum 2000 de tablete de ciocolata. Si cu mai putine calorii… suntem singura specie care zambeste de la nastere. De ce insa ne surprindem atat de rar zambind? Poate nu consideram ca avem un zambet suficient de atragator?

Preocuparea pentru estetica dentara a crescut in ultimul timp, in special ca urmare a influentei media. Factorii care influenteaza notiunea de estetica dentara pot varia cu timpul. Daca in trecut diastema (spatiul dintre incisivii centrali superiori) era considerat un simbol al frumusetii, astazi se apeleaza la tratamentele cosmetice dentare pentru a inchide acest spatiu. Cel mai important factor care influenteaza perceptia de „dinti frumosi” in momentul de fata este culoarea dintilor, naturaletea lor, numarul de dinti expusi si gradul de simetrie. Toate acestea reprezinta aspecte ce, daca este necesar, pot fi corectate cu ajutorul fatetelor dentare. 

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt foite foarte fine care se aplica pe partea exterioara a dintilor pentru a modifica forma, culoarea si dimensiunea acestora si a le imbunatati aspectul.  Din punct de vedere al materialelor din care sunt realizate, se poate opta pentru fatete de portelan, din compozit sau din zirconiu. In general, fatetele din portelan ofera rezultate mai naturale decat cele din compozit, imitand mai bine proprietatile de reflectare a luminii ale dintilor naturali.

In laboratorul de tehnica dentara LLL Dental, pentru realizarea fatetelor dentare folosim ceramica Emax si Zirconiu, care se remarca atat prin estetica deosebita, cat si prin rezistenta.

Dupa tipul de preparatie, fatetele se pot imparti in doua categorii principale: fatete traditionale, care necesita slefuirea prealabila a dintilor pe care vor fi aplicate, si fatete „no prep”, care nu necesita slefuirea dintilor.

In ceea ce priveste numarul de fatete care se pot utiliza, acesta depinde de particularitatile fiecarui caz. In functie de nevoile pacientului, poate fi necesara aplicarea fatetelor dentare doar pe unul sau doi dinti ori pe toti dintii din zona frontala a gurii.[1][2]

Fatetele dentare, ca orice manopera medicala, prezinta indicatii si contraindicatii, avantaje si dezavantaje pe care este bine sa le cunoasteti inainte de a recurge la aceasta procedura, iar in continuare va vom spune care sunt acestea.

Ce avantaje au fatetele dentare?

Daca dintii prezinta fisuri, modificari de culoare sau pozitie fata de dintii simetrici, obturatii fotocompozite (plombe) de dimensiuni mari sau inestetice ori spatii intre dinti, este indicat sa apelam la aplicarea unor fatete deoarece prin indepartarea minima de tesuturi dure dentare se pot obtine rezultate uimitoare.

Lista avantajelor fatetelor dentare este lunga. In primul rand, aplicarea fatetelor nu presupune devitalizarea dintelui/dintilor (scoaterea nervului), deci este o manopera extrem de conservativa, se efectueaza sub anestezie locala pentru a asigura un confort sporit, confera un aspect foarte natural ca urmare a grosimii reduse si a unei adaptari si integrari foarte bune la nivel gingival.

De asemenea, nu isi schimba culoarea in timp, pot acoperi o gama extrem de variata de imperfectiuni, sunt durabile si reprezinta o alternativa aproape imediata de a modifica forma si culoarea dintilor. Pot fi aplicate si pe dintii de culoare foarte inchisa in ciuda faptului ca sunt foarte subtiri si pot fi intretinute foarte usor. Totodata, in functie de caracteristicile de forma, culoare, transparenta si transluciditate pot inlocui aspectul nenatural al anumitor lucrari.

Ce dezavantaje pot avea fatetele dentare?

Exista si cateva dezavantaje pe care este indicat sa le cunoasteti inainte de opta pentru un tratament cu fatete dentare.

Ceea ce trebuie luat in considerare in primul rand, in cazul in care va ganditi sa apelati la aceasta procedura cosmetica, este faptul ca este ireversibila, adica un strat foarte subtire de smalt va fi indepartat pentru a asigura spatiul necesar fatetei, dar, chiar si asa, este una dintre manoperele stomatologice protetice cele mai conservative cu putinta.

In lipsa unei ingrijiri corespunzatoare, se pot fisura, decimenta sau crapa, deci trebuie sa aveti grija sa va prezentati la controale periodice pentru ca medicul dumneavostra sa deceleze eventuale probleme din timp.

Dupa prepararea dintilor, exista riscul ca acestia sa prezinte o sensibilitate tranzitorie, de obicei la persoanele cu o sensibilitate mai crescuta sau in cazul in care smaltul este foarte subtire. 

Daca per ansamblu nu sunteti multumit de culoarea dintilor, este bine sa discutati cu medicul despre posibilitatea de a apela la manopera de albire dentara inainte de a va aplica fatete dentare.

Pentru cine sunt recomandate fatetele dentare?

Oricine isi doreste sa isi imbunateasca aspectul dintilor si sa aiba un zambet mai frumos isi poate atinge obiectivul printr-un tratament cu fatete dentare. Din punct de vedere al indicatiilor acestora, ele pot fi folosite, de exemplu, pentru acoperirea dintilor cu coloratii nedorite, asupra carora procedurile de albire dentara nu au avut efectul dorit, precum si a celor fisurati sau fracturati ori tociti.

Aplicarea fatetelor dentare mai poate fi recomandata pacientilor cu malpozitii usoare (dinti spatiati sau inghesuiti), dinti strambi ori prea mici, cu obturatii mari, inestetice, sau cu malformatii congenitale.

Contraindicatiile fatetelor dentare privesc mai degraba starea de sanatate a dintilor si gingiilor pacientului care ar dori sa apeleze la o astfel de procedura. Aceasta optiune este disponibila doar pentru persoanele care nu au carii, boli gingivale sau alte afectiuni. Cu alte cuvinte, fatetele se pot aplica doar pe dintii sanatosi sau dupa tratarea prealabila a eventualelor probleme dentare.[1][2]

Fatetele dentare iti pot modifica drastic aspectul zambetului (in stomatologie, sunt considerate una dintre cele mai rapide modalitati de a face acest lucru). Pot fi folosite pentru a corecta diverse defecte inestetice, de la petele aparute din diferite cauze pe suprafata dintilor pana la inghesuielile sau spatierile dentare. Rezultatele sunt excelente si se pot obtine intr-un timp destul de scurt. In plus, nu trebuie sa va faceti griji ca acestea ar putea necesita o ingrijire speciala

Mentinerea unei bune igiene orale, renuntarea la obiceiurile vicioase care pot afecta atat lucrarile dentare, cat si dintii naturali (ex: scrasnitul din dinti, folosirea dintilor pentru a deschise diverse pachete, rosul obiectelor dure etc.) si controalele stomatologice periodice sunt suficiente pentru a va bucura de efectele fatetelor dentare un timp cat mai indelungat.[2]

Dr. Manuela Lupascu, Manager medical, Medic coordonator, Medic stomatolog specialist in: stomatologie generala, implantologie, estetica dentara

Bibliografie: 

  1. „Dental Veneers” WebMD, www.webmd.com/oral-health/guide/veneers##1. Accessed 14 Feb. 2023.
  2. „Veneers: What Are Dental Veneers? Cost, Procedure & Advantages” Cleveland Clinic, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23522-dental-veneers. Accessed 14 Feb. 2023.

Dr. Claudiu Lupascu medic specialist in Implantologie, Parodontologie, Stomatologie Generala, Radiodiagnostic Dentar,
Data articol: 10 martie 2016
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te