Durere de măsea: Ce să faci când te doare măseaua

femeie care acuza durere de masea

A apărut fix când aveai treabă – chiar atunci când urma să participi la un eveniment important, când te pregăteai de concediu sau pentru prezentarea aceea importantă. Pe lângă faptul că te-a luat pe nepregătite, durerea de măsea este chinuitoare, apăsătoare și un mare factor de stres. Parcă te încetinește, te trage înapoi și te împiedică să-ți duci sarcinile la bun sfârșit.

În general, e normal să simți durere atunci când măseaua de minte erupe și străpunge gingia. Totuși, nu este normal să te doară alte măsele sau chiar măseaua de minte care a erupt deja. De ce? Pe lângă disconfortul creat, o banală durere de măsea poate ascunde probleme serioase. Descoperă, parcurgând acest articol până la final, ce să faci dacă te doare măseaua.

Tipuri de durere de masele

Te confrunți și tu cu dureri de măsele chinuitoare? Să știi că durerea nu se manifestă la fel la toată lumea. Astfel, există mai multe tipuri de dureri de măsea. Bifăm caracteristicile fiecărui tip, iar tu tragi concluziile la final, stabilind unde te încadrezi:

  • Durere reversibilă: Este o formă ușoară pentru că nu implică inflamație, febră sau respirație urât mirositoare. Pulpa dintelui nu este puternic afectată;
  • Durere ireversibilă: De multe ori, disconfortul se resimte inclusiv în zona înconjurătoare. Se instalează febra, moleșeala și respirația urât mirositoare;
  • Durere acută: Este o durere intensă, care apare pe perioade scurte de timp. Durerea este însoțită de febră, inflamație și respirație urât mirositoare;
  • Durere cronică: Durerea nu este puternică, dar persistă mult, până la câteva luni. Pot apărea și stări febrile.

Cauzele frecvente ale durerii de măsea

Ar trebui să uiți de expresia „mă trage curentul”.  Așa cum ai observat, există mai multe tipuri de dureri de dinți, dar nu sunt asociate cu aceste cuvinte. Altfel spus, durerea de măsea are alte cauze. Iată care sunt acestea:

  • Bruxism: Scrâșnitul din dinți deteriorează smalțul și se instalează durerile locale;
  • Tartru: Resturile alimentare și bacteriile de la nivelul cavității bucale formează placa bacteriană. Neîndepărtată zilnic, prin periaj plus metode alternative, placa bacteriană se transformă în tartru. Tartrul se îndepărtează doar în cabinet. În caz contrat, această formațiune poate irita gingia;
  • Fracturi dentare: Măselele se pot fractura în urma traumatismelor (ex: accidentări, folosirea dinților pentru a desface ambalaje dure). Din păcate, în astfel de cazuri se poate impune extracția;
  • Carii dentare: Durerea cauzată de carie este ascuțită, pulsează și se intensifică în urma contactului cu alimente/lichide reci sau fierbinți;
  • Pulpita dentară: Este o inflamație care afectează interiorul măselei și care, în mod evident, doare;
  • Abcesul dentar: Abcesul apare ca rezultat al dezvoltării unei infecții. Dacă te doare măseaua la contactul cu alimente/lichide reci sau fierbinți, s-ar putea să ai un abces dentar;
  • Retracție gingivală: Apare odată cu vârsta, mai ales în cazul celor care poartă lucrări dentare. Pe lângă durere, pacientul se confruntă și cu partea estetică – deloc plăcută în acest caz;
  • Parodontita: În cazul parodontitei, durerea se instalează pe parcursul procesului de masticație. Când nu este luată în serios, parodontita evoluează către stadii ce conduc în timp la pierderea dinților;
  • Alte afecțiuni: sinuzita bacteriana, afecțiuni cardiace, cancer pulmonar, afecțiuni neurologice, migrene sau ulcer aftos. De asemenea, durerea apare și în cazul celor care poartă aparat dentar.

Simptome asociate durerii de măsea

De cele mai multe ori, durerea de măsea este atât de chinuitoare încât îți pune toată ziua pe pauză. Iată și alte simptome asociate:

  • Inflamație
  • Stări febrile;
  • Dureri de urechi;
  • Dureri de cap;
  • Durere în zona sinusurilor;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Disconfort în timpul masticației;
  • Sensibilitate dentară;
  • Dificultate la înghițire.
tanara care acuza durere de masea dupa ce a baut apa rece

Ce să faci când te doare măseaua: remedii rapide

Vrei să știi ce să faci când te doare măseaua noaptea? Poate ești curios să afli ce să faci când te doare măseaua și nu ai pastile. Hai să ne lămurim puțin! În primul rând, orice durere de măsea trebuie să te trimită la stomatologie, la o clinică dentară în București unde poți beneficia de planuri de tratament complet personalizate. Apoi, remediile de moment nu te scapă de vizita la cabinet. Notăm totuși câteva idei despre durerea de măsea și remediile rapide. Te poți baza pe aceste soluții de moment doar până când ajungi pe scaunul specialistului:

Comprese reci

O compresă rece poate ameliora durerea, dar există o regulă pe care nu toți pacienții o cunosc. Poți înrăutăți situația dacă aplici gheață. Deci, este necesar să aplici compresă cu apă rece pe perioade scurte de timp.

Apa de gura

Pentru că apa de gură conține alcool, aceasta poate fi folosită pentru a lupta cu durerile dentare. Are efect antibacterian și calmează pe moment durerea.

Apă cu sare

În lipsa apei de gură din comerț, poți folosi apă cu sare. Nu are același efect, dar ajută la calmarea durerii și la eliminarea bacteriilor din cavitatea orală.

Ceai de mentă

Menta are efect calmant. Deci poți consuma ceai de mentă dacă îți place. Totuși, nu ar trebui să faci exces.

Uleiul de cuișoare

Dacă ai ulei de cuișoare în casă îl poți folosi (prin tamponare directă a dintelui) pentru a calma și dezinfecta zona. Este, de asemenea, o soluție de moment.

Atenție! Remediile rapide calmează ușor și pe moment durerea, dar nu suplinesc rolul medicului stomatolog.

Când să consulți un stomatolog

Nu se administrează pastile pentru durerea de măsea după ureche. Trebuie să mergi la un control stomatologic. Trebuie să te vadă un specialist. Altfel spus, este vital să consulți echipa medicală încă de la primele semne:

  • Atunci când măseaua este inflamată. Le fel și zona care o înconjoară;
  • Dacă măseaua este sensibilă la contactul cu alimente/băuturi reci/fierbinți, dulci/acre;
  • Atunci când se instalează stările febrilă;
  • Atunci când apare respirația neplăcută.
Optiuni de tratament pentru durerea de masea

Opțiuni de tratament pentru durerea de măsea

Vorbim în continuare despre durerea de măsea și tratamentul specific. Asta înseamnă că trebuie să începem cu etapa de diagnostic și mai apoi să trecem la intervenții, proceduri sau medicamente.

Diagnostic pentru durerea de măsea

Chiar dacă ai încercat să-ți pui singur un diagnostic acasă, în cabinetul stomatologic se va face o examinare amănunțită a cavității bucale. De obicei, medicul va recomanda și o radiografie dentară pentru a depista cu precizie cauza durerii, mai ales că, în cele mai multe cazuri, problemele provin din interiorul dintelui sau de la rădăcină. În funcție de situație, se pot efectua și teste suplimentare, cum ar fi cele de sensibilitate la temperatură sau percuție. Aceste investigații ajută la stabilirea unui plan de tratament corect și eficient.

Tratament pentru durerea de măsea

Tratamentul durerii de măsea diferă în funcție de cauză. Înainte de a trece prin principalele opțiuni disponibile în cabinetul dentar, trebuie să reții că durerea nu se tratează cu o pastilă care are efect analgezic. Această pastilă, administrată acasă, doar calmează pe moment durerea. Trecem acum la lucruri mai serioase. Iată cum arată cele mai comune tratamente pentru durerea de măsea:

Tratament pentru carii

Cum majoritatea durerilor apar din cauza cariilor dentare, se recomandă îndepărtarea țesutului afectat și plombarea măselei. Durerea va dispărea odată cu eliminarea cariei.

Tratament de canal

Tratamentul de canal sau tratamentul endodontic se recomandă atunci când cariile provoacă infecții și abcese dentare. Se face o incizie pentru a îndepărta canalul și pentru a elimina țesutul afectat. De regulă, în etapa finală, măseaua este acoperită cu o coroană dentară care îi oferă protecție.

Tratament parodontal

În cazul în care durerea este cauzată de parodontoză sau alte afecțiuni gingivale, se recurge la tratamentul parodontal. Scopul este eliminarea țesutului afectat și reducerea inflamației. Vorbim despre o curățare profundă, care vizează atât țesuturile moi (gingiile), cât și structurile dure (dinții și osul de susținere). Această procedură ajută la stoparea evoluției bolii și la menținerea sănătății orale pe termen lung.

Tratamentul chirurgical

În cazuri complexe, atunci când există leziuni, iritații sau fracturi, se recomandă tratamentul chirurgical. Un dinte puternic deteriorat care mai și doare trebuie extras de pe arcadă. În orice caz, există posibilitatea de a purta implant dentar. Se comportă ca un dinte natural și, cu o îngrijire corectă, poate rezista timp îndelungat.

Tratament medicamentos

Înainte de a ajunge la cabinet, poți ameliora durerea cu ajutorul pastilelor cu efect analgezic. Deși se eliberează fără prescripție medicală, ar fi bine să ceri sfatul specialistului înainte. În completare, chiar echipa medicală îți poate scrie o rețetă cu analgezice, antiinflamatoare și antibiotice. Depinde de tipul de tratament efectuat în cabinet.

Prevenirea durerii de măsea

Durerea de măsea poate fi prevenită. De ce? Pentru că, de obicei, este rezultatul igienei deficitare. Astfel, se recomandă periaj regulat (folosind o pastă de dinți cu fluor), ață dentară și clătirea gurii cu apă de gură. Adăugăm pe listă controlul de 6 luni, alimentația echilibrată și putem spune că am bifat toate punctele importante pentru a preveni durerea de măsea.

Așadar, durerea de măsea nu trebuie ignorată, indiferent de intensitate sau cauză. Contactează echipa medicală!

Întrebări frecvente

Cum tratezi durerea de măsea în sarcină?

Unele proceduri stomatologice pot fi realizate și în perioada sarcinii, dar trebuie să te asiguri că sunt făcute sub supravegherea unui specialist. Reține că este recomandat să eviți medicamentele pentru durere.

Cum tratezi durerea de măsea la copii?

Tratamentul depinde de vârsta și starea generală a copilul. Evită administrarea de medicamente fără prescripție medicală!

Durerea de măsea poate fi un semn de infecție?

Da, durerea de măsea este, de cele mai multe ori, un semn de infecție.

Cât durează o durere de măsea?

Depinde de cauză –  de la câteva ore până la câteva zile. Dacă durerea persistă mai mult de 2 zile, anunță echipa medicală!

Data articol: 6 May 2025
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te