Maseaua de minte: Extractie si indicatii medicale

molari de minte

Una dintre intrebarile care ni se adreseaza adesea este daca este sau nu indicata extractia maselelor de minte. Mai jos veti afla cand este aceasta procedura necesara, dar si ce presupune ea. 

Ce este maseaua de minte?

Maseaua de minte sau molarul 3 este ultimul dinte permanent care erupe in gura. Din acest motiv, nu are intotdeauna suficient loc pentru a se dezvolta normal, ceea ce poate duce la aparitia a diverse probleme, inclusiv in ceea ce priveste igiena orala.

 

Care este rolul maselei de minte?

In trecut, maselele de minte aveau un rol foarte important. Erau folosite pentru mestecarea alimentelor dure sau crude, dar serveau si ca inlocuitori pentru dintii care cadeau sau se deteriorau. In prezent, acestea si-au pierdut din functionalitate. In primul rand, dieta noastra se bazeaza pe alimente preparate termic, moi, si avem numeroase ustensile cu ajutorul carora le putem taia in bucati mici sau zdrobi. In al doilea rand, igiena noastra orala s-a imbunatatit considerabil, asa ca dintii nostri nu se mai deterioreaza atat de repede. 

O alta problema este aceea ca mandibula si maxilarul sunt mai mici decat cele ale stramosilor nostri, motiv pentru care nu este intotdeauna suficient loc in gura pentru toti cei 32 de dinti pe care ar trebui sa ii avem.

Cu alte cuvinte, in prezent, maseaua de minte nu mai are un rol atat de important. Atunci cand se dezvolta corect, ajuta insa la masticatie, iar uneori este folosita drept suport pentru o lucrare dentara.

 

Cate masele de minte avem si unde sunt localizate?

In mod normal, orice persoana ar trebui sa aiba 4 masele de minte, 2 pe maxilarul inferior si 2 pe cel superior. Maselele de minte sunt localizate in cea mai indepartata zona a maxilarului, respectiv a mandibulei. Nu apar insa intotdeauna toate. Sunt si cazuri in care maselele de minte nu se dezvolta niciodata.

 

La ce varsta ies maselele de minte?

Daca va intrebati cand iese maseaua de minte, raspunsul este ca, de regula, acest lucru se intampla intre 17 si 21 de ani. Exista insa si cazuri in care apar mai tarziu sau mai devreme. Nu uitati, doar pentru ca nu le puteti vedea, nu inseamna ca ele nu exista. Pot ramane blocate sub gingie, caz in care prezenta lor poate fi observata doar in urma unei radiografii. [2] Unele persoane se intreaba cat dureaza pana iese maseaua de minte. Nu exista un raspuns general valabil. 

Care sunt simptomele unei eruptii?

Este posibil ca eruptia maselei de minte sa nu fie insotita de simptome. Cele mai frecvente semne ce anunta aparitia celui de-al treilea molar sunt: 

  • Umflarea gingiilor; 
  • Durerea;
  • Sangerarea sau inrosirea gingiilor; 
  • Gustul neplacut in gura; 
  • Disconfortul in timpul masticatiei; 
  • Respiratia urat mirositoare; 
  • Febra usoara. 

De obicei, astfel de simptome apar in cazul unei masele de minte impactate. Controalele stomatologice regulate va pot ajuta sa evitati aparitia unor complicatii asociate cu molarii de minte.

 

Cand si de ce trebuie scoase maselele de minte?

Nu dorim sa extragem orice dinte cu probleme, ci doar pe aceia care nu mai pot beneficia de niciun tratament. Extragem o masea de minte doar daca este cariata, provoaca dureri sau daca, din cauza pozitiei, deranjeaza ceilalti dinti. Accesul la molarii de minte este ingreunat de pozitionarea lor foarte in spate si de cele mai multe ori devine imposibila tratarea lor, asa ca se recurge la extractie.

In cazul extractiilor molarilor de minte inferiori, pacientul trebuie sa cunoasca riscul legat de prezenta nervului alveolar inferior in vecinatatea radacinilor molarilor. Lezarea accidentala a acestui nerv poate duce la afectarea sensibilitatii unei portiuni din obraz sau buza inferioara. Sfatul nostru este sa nu renuntati la molarii de minte decat daca au probleme clare. Riscul afectarii nervului alveolar inferior este foarte mic, dar este real, exista.

Indiferent de care este maseaua de minte extrasa, mai pot aparea si alte complicatii: 

  • Alveolita postextractionala – in mod normal, in cavitatea (alveola) ramasa dupa extractia molarului ar trebui sa se formeze un cheag de sange; rolul acestuia este de a proteja zona tratata; in unele cazuri insa, acesta nu se formeaza, ceea ce lasa alveola expusa riscului aparitiei unei infectii
  • Sangerare.

Ce presupune extractia unei masele de minte?

In general, procedura de extractie a unei masele de minte nu dureaza foarte mult.  Recomandam extractiile atraumatice deoarece lezeaza cel mai putin osul si tesuturile moi din jurul dintelui. Piezochirurgia poate separa molarul de minte de osul din jurul lui, facilitand astfel extractia lui intr-un mod atraumatic si cu rezultate bune de vindecare. Cu toate astea, extractia molarilor de minte inferiori inclusi in os poate fi deosebit de dificila. Din fericire, nu doare, insa cele mai complicate extractii pot dura mai multe ore.

 

Care este procedura?

Extractia maselei de minte presupune mai multi pasi: 

  • Consultatia initiala – inainte de a stabili daca este necesara sau extractia, se va realiza o consultatie completa; de asemenea, este obligatorie realizarea unei radiografii; informati-va medicul in legatura cu orice afectiune sau daca luati tratamente medicamentoase, chiar daca, aparent, ele nu au legatura cu problema pentru care ati venit; 
  • Anestezia – se realizeaza anestezia locala pentru a amorti zona unde urmeaza sa fie realizata extractia; 
  • Extractia molarului de minte – daca nu a trecut prin gingie, se va face o mica incizie in gingie pentru a se obtine acces la el; poate fi necesara si indepartarea unei mici bucati de os; molarul poate fi taiat in mai multe bucati pentru a fi mai usor de extras; 
  • Curatarea locului extractiei; 
  • Suturarea plagii, daca este necesar; 
  • Aplicarea de comprese sterile peste locul extractiei.[1][4]

Nu ar trebui sa simtiti nicio durere in timp acestei proceduri.

Dupa ce se extrage o masea de minte sau orice alt dinte trebuie sa urmati strict sfaturile medicului:

  • Pastrati compresele sterile peste locul extractiei cat va este recomandat (1-2 ore).
  • Igiena se pastreaza doar clatind usor cu apa de gura cu clorhexidina de a doua zi!
  • Puteti manca dupa 2 ore de la extractie, dar cu grija sa nu intre resturi alimentare in plaga.
  • Evitati efortul fizic si alimentele fierbinti sau prea reci care pot produce hemoragie.
  • Puteti ajuta vindecarea gingiei cu geluri speciale.

Cat dureaza durerea dupa extractie?

Cat dureaza durerea dupa extractia maselei de minte este o alta intrebare pe care multe persoane si-o pun. Raspunsul este ca recuperarea dupa aceasta procedura poate dura pana la 2 saptamani, timp in care, pe langa durere, puteti avea: 

  • Gura si obrajii umflati, in special in primele zile – o compresa rece aplicata pe fata poate ameliora umflatura; 
  • Vanatai usoare la nivelul obrazului; 
  • Maxilar rigid si dureros; 
  • Un gust neplacut in gura; 
  • Furnicaturi sau senzatia de amorteala la nivelul fetei, buzelor sau limbii.[1]

Chiar daca in prezent rolul maselei de minte nu mai este atat de important, este de preferat ca aceasta sa nu fie scoasa decat atunci cand este cu adevarat necesar. Daca vreti sa aflati care este solutia potrivita in cazul dumneavoastra, va puteti programa pentru o consultatie la clinica noastra. Lista tuturor serviciilor oferite o puteti gasi aici, iar pe cea a tarifelor practicate aici. Nu uitati ca un zambet frumos trebuie sa fie, mai intai de toate, unul sanatos.

Manager medical, Medic coordonator, Medic stomatolog specialist in: - stomatologie generala - implantologie - estetica dentara
Data articol: 29 iulie 2014
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te