Periimplantita: Simptome, tratament si indicatii

ce este periimplantita

Datorită faptului că domeniul stomatologic înregistrează mari progrese de la un an la altul, azi implantul dentar este soluția ideală pentru înlocuirea unui dinte pierdut sau unui dinte puternic afectat de carii ori alte traumatisme, unul care nu mai poate fi salvat cu ajutorul altor tratamente sau proceduri. Având o rată de succes de peste 90%, implantul dentar a revoluționat modul în care pacienții își pot recupera zâmbetul, întorcându-se la activitățile sociale, fără să se simtă stânjeniți de felul în care se prezintă în fața celorlalți.

Cu toate acestea, există și cazuri în care pacienții cu implant dentar se confruntă cu diferite complicații, periimplantita fiind cea mai des întâlnită. Care sunt simptomele și cum se tratează această inflamație? Descoperă în rândurile de mai jos.

Ce este periimplantita?

Înainte da a vorbi despre simptome, cauze și planul de tratament pentru o infecție la implantul dentar, este important să te familiarizezi cu termenul de „periimplantită”. În literatura de specialitate, aceasta este definită ca o inflamație ce afectează țesuturile din jurul implantului. Pentru a înțelege și mai bine ce este periimplantita, putem face o mică asociere cu parodontoza – o inflamație care afectează țesuturile din jurul dinților naturali.

De regulă, pacienții care se confruntă cu această afecțiune și refuză să meargă la stomatologie ajung, în cele din urmă, la pierderea implantului dentar.

Simptome asociate cu periimplantita

În ceea ce privește simptomele periimplantitei, este important de menționat că această afecțiune nu oferă foarte multe semne la început. Din acest motiv, se insistă asupra controalelor medicale periodice. Foarte mulți pacienți consideră că odată ce și-au reîntregit zâmbetul cu ajutorul implanturilor dentare, nu trebuie să mai ajung la cabinet. O decizie complet greșită. Un control la fiecare 6 luni te poate feri de multe complicații. În plus, există și posibilitatea să te confrunți cu respingerea implantului dentar – o situație destul de rară, care necesită intervenție rapidă. Iată care sunt principalele semne care ar trebui să te pună pe gânduri:

  • Sângerări gingivale, atât la periaj cât și la simpla atingere;
  • Modificarea culorii gingiilor;
  • Sensibilitate la atingere;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Retracție gingivală;
  • Inflamație;
  • Secreții purulente, însoțite și de un gust și miros neplăcut;
  • Mobilitatea implantului.
periimplantita

Factori de risc și cauze asociate cu periimplantita

Pe lângă igiena orală deficitară, există și alte cauze care favorizează apariția periimplantitei. Iată care sunt acestea:

  • Probleme generale de sănătate, cum ar fi: diabetul, boli autoimune, boli cardiovasculare etc;
  • Un țesut mult prea moale în zona în care s-a inserat implantul;
  • Fumatul excesiv;
  • Lipsa controalelor si detartrajelor regulate la stomatologie;
  • Radioterapia sau chimioterapie;
  • Prezența altor implanturi dentare și lucrări protetice incorect realizate.

Deși implantul dentar nu poate fi afectat de carii, există posibilitatea ca acesta să fie respins de către organism. Periimplantita apare, de regulă, la scurt timp după inserarea implantului, dar există și cazuri în care aceasta se instalează în jurul țesuturilor după mai mulți ani, principala cauză fiind activitatea bacteriană. Reține că o infecție la implantul dentar poate conduce către periimplantită. De aceea este important să mergi regulat la control. Aici putem menționa și faptul că durata unui implant dentar ține atât de tehnica și priceperea medicului, cât și de grija pacientului. Prin grijă ne referim atât la atenția acordată zilnic igienei orale, cât și la realizarea controalelor periodice si detartrajelor sau evaluărilor de specialitate, atunci când sunt identificate primele simptome asociate periimplantitei.

Stadiile de dezvoltare ale periimplantitei

Îți reamintim că rata de succes în ceea ce privește implantul dentar este una foarte mare, dar există și cazuri în care pacienții se pot confrunta cu periimplantita. Netratată corespunzător, aceasta poate evolua și poate conduce la pierderea implantului dentar. Iată care sunt cele două faze ale acestei afecțiuni:

  • Mucozita peri-implantară: O inflamație prezentă doar la mucoasa gingivală. Vorbim aici despre un stadiu incipient care, descoperit la timp, poate fi și unul reversibil. Pentru tratarea mucozitei peri-implantară se recomandă, de obicei, îndepărtarea plăcii bacteriene si tartrului din jurul implantului si nu numai, prin detartraj. Aplicarea de soluții si geluri antiseptice si analgezice, sau alte tratamente cu efect calmant.
  • Periimplantita cu pierdere osoasă: O inflamație care afectează atât mucoasa gingivală, cât și straturile profunde, cauzând pierderea osoasă. Pentru a salva implantul dentar, se recomandă tratamente cu antibiotic sau debridare chirurgicală, urmată de regenerarea osoasă ghidată. Periimplantita cu pierdere osoasă apare atunci când sunt ignorate semnele mucozitei peri-implantară.

Pe scurt, mucozita este primul stadiu al periimplantitei, un stadiu care se poate trata ușor și care poate deveni reversibil. Atunci când nu se intervine la timp, apare periimplantita cu pierdere osoasă – o etapă mult mai greu de tratat, odată cu trecerea timpului.

Diagnostic și evaluare în cazul periimplantitei

Simptomele periimplantitei sunt greu de observat la început. Din acest motiv se recomandă ca la fiecare 6 luni să se efectueze un control de rutină. Atunci când există suspiciuni, se realizează o serie de investigații imagistice, iar rezultatul acestora va confirma sau va infirma resorbția osoasă. În cele din urmă, se va creiona un plan personalizat de tratament.

tratament periimplantita

Tratament periimplantita

Pe termen lung, tratamentul periimplantitei își propune să oprească dezvoltarea bacteriilor și să consolideze țesutul osos, dar și țesuturile moi din jurul implantului. De regulă, în primă fază, se administrează un tratament pe bază de antibiotic și antiinflamatoare. Apoi, se decontaminează zona cu ajutorul laserului. Se efectuează detartraj și curățate profesională periodic, iar pentru a restabili țesutul osos, etapa de debridare chirurgicală este, de multe ori, urmată de regenerarea osoasă. Pentru o spori vindecarea, se recomandă grefa osoasă, iar mai târziu, se va lua în calcul inserarea unui nou implant dentar.

Sfaturi pentru întreținerea implantului dentar

Pentru a-ți întreține corect cavitatea bucală, este recomandat să respecți întocmai sfaturile pentru recuperarea după implantul dentar. Vorbim aici despre o igienă orală adecvată, dar și despre câteva interdicții, precum:

  • Evită, în primele zile, alimentele tari și crocante, care îți pot provoca leziuni în jurul gingiilor;
  • Tot în primele zile, trebuie să eviți lichidele mult prea reci, dar și pe cele fierbinți;
  • Evită eforul intens, dar nu pune pe pauză plimbările lejere;
  • Periază-ți dinții cu blândețe, folosind o periuță non-abrazivă;
  • Clătește-ți gura cu substanțe antiseptice pentru a evita apariția diferitelor bacterii;
  • Evită consumul de alcool, de băuturi carbogazoase și tutunul în perioada de recuperare.

Pe lângă toate acestea, trebuie să iei în calcul și alte recomandări, specifice întreținerii implantului dentar pe termen lung:

  • Igienă orală adecvată: Așa cum se întâmplă și în cazul dinților naturali, implantul dentar poate fi întreținut cu ajutorul igienei orale. Periază-ți dinții de două ori pe zi, timp de două minute. Suplimentar, folosește ață dentară sau duș bucal și apă de gură pentru a îndepărta depunerile din spațiile interdentare, dar și bacteriile care pot cauza periimplantita.
  • Prioritizarea vizitelor la stomatologie: Încearcă să prioritizezi controalele periodice, programând o vizită la stomatologie de două ori pe an. Detartrajul și igienizarea profesională sunt proceduri care vor elimina riscul apariției periimplantitei, prelungind astfel și durata de viață a implantului dentar.

Așadar, periimplantita este o inflamație puternică, care netratată la timp, poate conduce la pierderea implantului dentar. De cele mai multe ori, tratamentul este unul anevoios și necesită mai multe vizite la stomatologie. Pentru a evita astfel de complicații, prevenția rămâne cea mai importantă recomandare pe care ți-o poate oferi orice specialist. Îngrijește-ți corespunzător dinții și nu ezita să cauți ajutor se specialitate atunci când observi că gingiile încep să-și modifice culoare sau atunci te confrunți cu diferite alte simptome de respingere a implantului dentar!

Data articol: 5 ianuarie 2024 (ultima actualizare: 16 ianuarie 2025)
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te