Cât rezistă o coroană dentară: Durata de viață

cat rezista o coroana dentara

Să ai un zâmbet frumos și cuceritor este un ideal în societatea modernă, doar că nu toți se pot bucura de o dantură perfect sănătoasă fără ajutor de specialitate. Există o mulțime de motive pentru care oamenii de diferite vârste se confruntă cu probleme dentare. Un stil de viață nesănătos, viciile, accidentele sau alte probleme de sănătate pot contribui activ la distrugerea danturii. O carie mică, depistată la timp, se poate trata ușor, dar cariile profunde, dinții ciobiți sau degradați își pot recăpăta strălucirea cu ajutorul coroanelor dentare. Te confrunți și tu cu o astfel de problemă? În rândurile următoare vei descoperi cât rezistă o coroană dentară, dar și ce ar trebui să faci pentru a-i prelungi durata de viața.

Tipuri de coroane dentare

Înainte de a discuta despre durata de viața a coroanelor dentare, trebuie să știi că acestea pot fi recomandate în mai multe situații, precum: acoperirea unui dinte deformat sau deteriorat, acoperirea unui dintre cu colorații care nu pot fi îndepărtate, îmbrăcarea dintelui care a trecut printr-un tratament de canal, pentru a ancora o punte dentară sau pentru a acoperi un implant dentar. Astfel, ai la dispoziție mai multe tipuri de coroane dentare.

Coroane dentare din zirconiu

Ești curios să afli care este cea mai bună coroană dentară pentru tine? Ei bine, decizia finală se va lua doar în urma consultului de specialitate. Concret, atât coroanele dentare, cât și implanturile se aleg la recomandarea medicului. Coroana dentara din zirconiu este una dintre opțiunile pe care le ai la dispoziție. Zirconiul folosit în stomatologie are o culoare asemănătoare cu cea a dinților naturali. Printre avantajele oferite de această opțiune se remarcă și rezistenta si biocompatibilitatea. Astfel devine o opțiune puternică pentru lucrările dentare laterale sau frontale (estetice), indiferent de mărime si poziție.

Coroane dentare din ceramică

O coroană dentară integral ceramică poate fi o altă opțiune excelentă pentru zâmbetul tău. După cum îi spune și numele, aceasta este realizată doar din material ceramic, fără să aibă nevoie de un suport metalic la interior. Acestea sunt foarte ușoare, dar și estetice, însă coroanele integral ceramice nu pot fi folosite în cazul punților complexe deoarece se pot rupe sau fisura mult mai ușor, dar o sa discutăm despre acest aspect la prima consultație, atunci când vom analiza îndeaproape problema cu care te confrunți.

Coroane dentare metalo-ceramice

Și coroanele metalo-ceramice sunt cunoscute în rândul pacienților. Acestea sunt realizate dintr-o structură de metal, pe suprafața căreia se adaugă un strat din material ceramic. Coroanele metalo-ceramice prezintă, de altfel, numeroase avantaje. Printre acestea se numără și aspectul estetic plăcut obținut la un preț avantajos.

Cum alegi coroanele dentare potrivite?

Coroane dentare din zirconiu vs ceramica – o comparație care ne pune adesea pe gânduri. Pentru că există mai multe tipuri de coroane dentare, foarte mulți pacienți se gândesc că decizia finală poate fi destul de dificilă. În realitate, încă de la primul control vei ști cu exactitate care este varianta optimă pentru zâmbetul tău. În urma consultului, vom analiza radiografiile, vom discuta despre buget și vom stabili împreună ce coroană dentară ți se potrivește. Relația medic – pacient este foarte importantă în acest sens.

durata de viata coroana dentara

Durata de viață a coroanelor dentare

Acum știi cum alegi coroana dentară potrivită nevoilor tale, dar care este durata de viață a acesteia? Indiferent de modelul ales, coroanele dentare sunt realizate din materiale rezistente la uzură și deteriorări. Astfel că o coroană dentară poate depăși chiar și mai bine de 10 ani, dar trebuie să respecți recomandările în ceea ce privește întreținerea acestora.

Factori care influențează durata de viață a coroanelor dentare

Durata de viață a coroanelor dentare este influențată de mai mulți factori. Vorbim despre elemente cheie care îți pot oferi siguranța că te poți bucura cât mai mult timp de un zâmbet frumos și sănătos sau despre aspectele care îți pot ridica încă de la început anumite semne de întrebare. Iată care sunt acești factori:

  • Starea generală de sănătate: Problemele de sănătate, cum ar fi diabetul sau afecțiunile parodontale, pot scădea durata de viața a coroanei dentare chiar și în cazul în care ai optat pentru un material de înaltă calitate. Bruxismul este, de altfel, un exemplu concludent în acest caz;
  • Genetica: Chiar și genetica poate influența durata de viața a coroanelor dentare, unii pacienți fiind mult mai susceptibili la apariția anumitor probleme dentare;
  • Traumatisme dentare: Reține și faptul că o lovitură puternică poate contribui la deteriorarea coroanei dentare, indiferent de materialul din care a fost realizată.

La această listă putem adăuga și alți factori, precum: obiceiurile alimentare, viciile sau igiena orală necorespunzătoare.

coroanele dentare

Cum poți prelungi durata de viața a coroanelor dentare

Pentru a păstra o coroană dentară sănătoasă și funcțională cât mai mult timp este esențial să urmezi sfaturile primite în cabinet. Iată cum prelungești durata de viata a coroanei dentare:

  • Respectă o igienă orală riguroasă care să conțină periajul regulat, folosind o periuță de dinți moale. Adaugă în rutina de îngrijire apa de gură și ața dentară. Cele mai multe probleme de sănătate orală pornesc de la neglijența în privința periajului și îngrijirii zilnice;
  • Programează-te regulat la controale de rutină: În general, se recomandă să programezi o vizită la cabinet la fiecare 6 luni, dar și mai devreme, în cazul în care consideri că ai nevoie de ajutor de specialitate. În acest fel, fiecare problemă va fi depistată în stadiu incipient, ceea ce înseamnă că procedura nu va fi una complexă și nici costisitoare.

De altfel, este important să nu-ți faci un obicei din a consuma băuturi și alimente dăunătoare. Evită scrâșnirea dinților sau desfacerea diferitelor ambalaje cu ajutorul propriilor dinți.

Refacere coroană dentară. Când să apelezi la ajutorul specialiștilor?

Foarte important de menționat este și faptul că fiecare pacient ajunge în cabinet cu propriile particularități, din acest motiv, coroana dentară și planul de tratament au fost realizate în funcție de situația cu care se confruntă. Astfel că durata de viața a coroanei dentare poate fi diferită de la un caz clinic la altul. Și totuși… te-ai întrebat vreodată când ar trebuie să apelezi la ajutorul specialiștilor pentru refacerea coroanei dentare? Iată când ar trebui să programezi o consultație:

  • Coroana dentară nu mai arată bine din punct de vedere estetic;
  • Coroana dentară s-a deteriorat;
  • Te confrunți cu dureri;
  • Te confrunți cu apariția unui abces gingival;
  • Gingia începe să se retragă.

De menționat este și faptul că o coroană dentară nu se poate caria, dar dintele care se află sub aceasta poate fi supus acestui risc. Astfel, că este necesar să apelezi la tratament de specialitate. De cele mai multe ori, acesta implică îndepărtarea coroanei și refacerea acesteia.

Concluzionând, pacienții care apelează la ajutorul coroanelor dentare sunt cei care au trecut prin tratamente de canal, care își doresc să îmbunătățească aspectul dinților deformați sau cu colorații inestetice. De altfel, coroanele dentare se folosesc și pentru a îmbrăca un implant sau pentru a ancora o punte dentară. Rezultatul final este unul estetic și funcțional, iar durata de viață poate fi prelungită respectând o igienă orală corespunzătoare, dar și vizitele regulate la stomatologie. Îți reamintim că relația medic – pacient este foarte importantă în acest sens. Respectă indicațiile primite dacă îți dorești să te bucuri cât mai mult timp de zâmbetul tău!

Data articol: 11 octombrie 2023
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te