Tipuri de Aparate Dentare – Ortodontie

Sunt aparate dentare confectionate din material plastic ce stimuleaza cresterea oaselor si genereaza spatiu pentru dintii inghesuiti. Se folosesc cand inca nu s-au schimbat toti dintii si mai sunt prezente masele de lapte.

apart dentar mobil

Sunt aparate dentare confectionate din material plastic ce stimuleaza cresterea oaselor si genereaza spatiu pentru dintii inghesuiti. Se folosesc cand inca nu s-au schimbat toti dintii si mai sunt prezente masele de lapte.

Medicul ortodont va v-a explica cum sa puneti si sa scoateti aparatul din gura, cum sa-l igienizati si cate ore pe zi sa-l purtati.
La inceput veti simti usoara tensiune pe dinti,  veti saliva mai mult si veti vorbi diferit pentru ca cerul gurii este acoperit de plasticul aparatului. Toate aceste senzatii sunt normale si vor disparea in cateva zile pe masura ce va obisnuiti cu aparatul.
Trebuie sa veniti la controlaproximativ o data pe luna pentru a ajusta aparatul in functie de evolutia tratamentului.

Aparate dentare fixe

Sunt cele mai utilizate la adolescenti si adulti. Cu ajutorul aparatelor dentare fixe se obtine alinierea perfecta a dintilor. Din punct de vedere estetic, aceste aparate dentare pot fi metalice, ceramice sau din safir.

Aparate dentare de contentie

Mentin dintii in pozitia corectata si sunt esentiale pentru a preveni recidiva. Se aplica in sedinta indepartarii aparatului fix. Pot fi aparate dentare de contentie fixe  sau mobile. Medicul ortodont va va instrui cum si cat timp trebuie sa purtati aceste aparate dentare.

Disjuctorul

Este un  aparat fix, cimentat pe maselele de sus. Se foloseste  in cazul unui maxilar excesiv de ingust pentru a creste gradat circumferinta arcadei dentare si pentru a imbunatati muscatura. Dupa ce s-a obtinut rezultatul dorit, aparatul se mai poarta cateva luni pentru a preveni recidiva.

Masca delaire

Este un aparat folosit in tratamentul pacientilor care au dintii si maxilarul inferior peste dintii de sus (muscatura inversa).
Tratamentul se incepe cat mai repede posibil, fiind eficient doar in perioada de crestere.
Se poarta noaptea si ziua in casa, cat mai mult posibil.

Dispozitivul Headger

Se foloseste pentru a trata pacientii care au dintii de sus si maxilarul superior prea in afara. Aparatul impinge usor dintii mai inauntru si restrictioneaza cresterea exagerata a oaselor maxilarului superior. Se poarta noaptea si 2-3 ore seara, inainte de culcare.

Chirurgia in sprijinul ortodontiei

Aspectul constituie de cele mai multe ori principala preocupare a pacientului care vizitează medicul ortodont.
Pot apărea abateri de la normal: maxilare mici, dinți înghesuiți,  zâmbet care dezvăluie mult din gingia de sus, bărbie prea în fata sau prea în spate etc.
Unii pacienti obtin rezultate optime doar cu aparate dentare, altii au nevoie de tratament ortodontic asociat cu interventie chirurgicala asupra oaselor fetei si tesuturilor moi respectiv barbie, nas.

Implanturile  ortodontice sunt  mici suruburi din titan, montate in osul maxilar, transmucozal,  de care se ancoreaza arcuri elastice. Pot imbunatati eficienta aparatelor ortodontice, scurtand timpul obtinerii rezultatului dorit. Dupa aceea sunt indepartate usor, ele fiind doar tolerate de tesuturi, nu si integrate in os.

Ortodontia accelerata chirurgical consta in realizarea unor ghidaje la nivelul osului ce vor uşura mult deplasarea dintilor în sensul dorit. In acelasi timp, dimensiunile si calitatea parodontiului marginal sunt imbunatatite cu ajutorul osului artificial si al membranelor resorbabile de colagen.

Avantaje fata de metodele clasice:
– Timpul obtinerii rezultatului dorit se scurteaza la mai putin de jumatate.
– Concomitent are loc tratarea defectelor parodontale si intarirea parodontiului marginal.
Dezavantaje:
– Costurile suplimentare.
– Aparitia unei etape chirurgicale.

clinic@llldental.ro

Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2, 020898

formular de programare
contact
formular de programare

Prinde ofertele lunii martie!

Beneficiezi de reduceri semnificative pe tot parcursul lunii martie 2023. Vezi ofertele

Contacteaza-ne