Aparatul dentar la adulți: Eficiență, durată și recomandări
Doar copiii poartă aparat dentar. De câte ori ai auzit sau chiar ai rostit și tu cu deosebită convingere aceste cuvinte? Din păcate, mule persoane adulte trăiesc zilnic cu o dezamăgire profundă. Se uită în oglindă, deschid gura și își observă dinții strâmbi, dinții înghesuiți, strungăreața și toate defectele pe care regretă că nu au putut să le corecteze în copilărie. Nu e o imagine plăcută.
E drept că un aparat dentar purtat în copilărie îți poate oferi rezultatele mult dorite într-un timp cât mai scurt, dar și adulții pot apela cu încredere la ajutorul specialiștilor. Da, poți purta aparat dentar și acum, bucurându-te de rezultatele mult dorite. Despre durata planului de tratament, eficiență și recomandări discutăm, pe larg, în acest articol.
Ce este un aparat dentar?
Hai să vedem, pentru început, ce face un aparat de îndreptat dinții. Ei bine, aparatul dentar este un sistem complex, care se realizează personalizat, cu rolul de a impune o poziție corectă dinților, chiar și în cazul persoanelor ajunse la maturitate. Practic, presiunea pe care acest aparat o aplică pe dinți va influența repoziționarea definitivă a acestora. Reține că orice aparat de dinți este realizat în urma consultației. Medicul ortodont va decide fiecare pas pe care urmează să-l faci în următoarele etape.
Deși prețul aparatului dentar poate părea destul de mare inițial, rezultatele obținute te vor convinge că ai luat cea mai bună decizie pentru zâmbetul tău. În momentul de față, există două mari categorii de aparate dentare. În funcție de specificul fiecărui caz clinic în parte, ortodontul va recomanda cea mai bună opțiune. Aici ne referim la:
- Aparat dentar fix: Nu se poate îndepărta pe parcursul planului de tratament
- Aparat dentar mobil: Se poate îndepărta în orice moment
Când ai nevoie de aparat dentar?
Foarte mulți pacienți își fac tot felul de gânduri înainte de a ajunge la stomatologie, întrebându-se dacă să opteze pentru fațete sau aparat dentar. Sigur că fațetele dentare sunt deosebit de estetice, iar planul de tratament nu durează mult. Totuși, dacă și tu te afli în această situație, trebuie să știi că fațetele (acele mici învelișuri realizate din material ceramic) sunt recomandate doar pacienților cu dinți sănătoși, fără deformări exagerate sau probleme de structură. Când se poate recomanda purtarea unui aparat dentar la adulți? Există o serie de recomandări, cele mai comune fiind:
- Poziționarea corectă, în cazul dinților blocați în os;
- Poziționarea corectă, în cazul dinților care au crescut multe prea în față sau mult prea în spate pe arcadă;
- Îmbunătățirea aspectului dinților înghesuiți sau cu spațieri mult prea mari;
- Îmbunătățirea mușcăturii;
- Corectarea spațiului dintre dinții frontali (strungăreața).
Ce avantaje are aparatul dentar la adulți?
Încă nu te-ai decis? Iată câteva motive pentru care, deși poate dura destul de mult, procesul de îndreptare al dinților este unul benefic pentru sănătatea ta. Iată care sunt principalele avantaje:
- Estetică îmbunătățită: Odată ce îți corectezi problemele de ordin dentar, aspectul general al zâmbetului tău se va schimba considerabil;
- Încredere în propria persoană: Deși poate părea destul de greu să te obișnuiești cu el, la final, vei realiza ca rezultatul te va ajuta enorm și din punct de vedere psihic. E important să fim încrezători în propriile forțe, să zâmbim fără temeri și ascunzișuri;
- Sănătate orală îmbunătățită: Dinții strâmbi nu pot fi curățați corespunzător. Pe termen lung, pacienții sunt predispuși la apariția cariilor și problemelor inflamatorii;
- Funcționalitate sporită: Dinții corect aliniați asigură o mușcătură corectă. Astfel, se reduce stresul asupra anumitor dinți sau articulații;
- Opțiuni diverse de tratament: În momentul de față, există mai multe variante de aparat dentar, de la cele clasice până la cele invizibile. În plus, clasicele aparate dentare, cele cu bracketi colorați, pot fi purtate cu mai multă încredere, fiind considerate chiar la modă.
Cât timp trebuie purtat aparatul dentar la adulți?
În ceea ce privește durata tratamentului, există pacienți care pot ajunge la rezultatele mult dorite în 6 luni, dar și pacienți care sunt nevoiți să poarte aparat dentar timp de mai bine de 1 an, poate chiar 2. Adevărul e că rapiditatea ține atât de tipul de aparat dentar folosit, cât și de gravitatea problemei cu care se confruntă pacientul. În linii mari, poți avea o imagine de ansamblu încă de la prima discuție cu medicul ortodont.
Igiena corectă a danturii în timpul purtării aparatului dentar
Igiena corectă a danturii trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi toți. În cazul persoanelor care poartă aparat dentar, rutina zilnică de îngrijire trebuie să fie mult mai riguroasă. De ce? Pentru că riscul de a apărea carii, gingivite, infecții și boli parodontale este mult mai mare. Motivul este unul cât se poate de simplu: dificultatea de a curăța în profunzime toate suprafețele dinților. Porți aparat dentar? Iată ce ar trebui să se afle în dulapul tău din baie:
- Pastă de dinți potrivită
- Periuță de dinți
- Periuță interdentară, flexibilă
- Duș bucal
- Apă de gură
Reține că dinții se curăță cu precizie după fiecare masă. Chiar dacă, la început, va părea destul de dificil, odată ce îți faci o rutină, totul va decurge de la sine. În plus, rezultatul final chiar merită toată atenția ta. Nu trebuie să cunoști toate aceste detalii, ci doar să respecți ceea ce ți se recomandă în cabinet. Medicul o să-ți spună cum se realizează corect igiena danturii și, la nevoie, îți va recomanda cele mai bune produse de îngrijire.
Nu ne putem apropia de finalul articolului fără să menționăm vizitele regulate la stomatologie. Dacă porți aparat dentar, trebuie să te vezi destul de des cu medicul tău, atât pentru controale, cât și pentru igienizări sau modificări ale planului de tratament. E o adevărată călătorie, una care îți promite un zâmbet frumos și sănătos.
În concluzie, vârsta nu trebuie să te împiedice să ajungi în cabinetul medicului ortodont. Nu doar copiii își pot îndrepta dinții. Adulții pot obține zâmbetul mult dorit cu ajutorul aparatului dentar, fiind consiliați pe toată perioada planului de tratament, de la alegerea celui mai potrivit model până la îngrijire, alimentație și igienă. Programează o consultație și redescoperă-ți puterea de a zâmbi larg, sincer și fără ascunzișuri!