Aparat dentar

Pentru ca stim cat de importanta este prima impresie in societate, ne dorim ca pacientii nostri sa poata zambi increzatori! In ortodontie, montarea unui aparat dentar   permite rearanjarea dintilor în pozitii noi, fizionomice si fiziologice. Nimic nu este mai atragator decat un zambet minunat.

ortodontie

Cand este nevoie de aparat dentar?

Aparatul dentar nu este un moft, ci o necesitate. Tratamentul cu ajutorul aparatului ortodontic este necesar pentru corectarea unor probleme precum:

  • Dinti inghesuiti;
  • Spatii interdentare prea mari;
  • Alinierea incorecta a dintilor;
  • Muscatura incorecta;
  • Probleme gingivale cauzate de muscatura incorecta;
  • Dinti blocati in os;
  • Decalaje foarte mari intre cele doua arcade;
  • Strungareata inestetica;
  • Alte probleme de ordin estetic.

Pentru ca foarte multi pacienti se feresc de aparatul dentar, considerand ca purtatul acestuia va fi o povara, trebuie sa mentionam un aspect deosebit de important: problemele de aliniere genereaza dureri, ocluzie defectuoasa si impiedica igienizarea corespunzatoare acasa. Astfel, bacteriile nu pot fi eliminate prin simpla ingrijire de rutina si apar frecvent probleme. Un aparat dentar poate fi solutia ideala atat pentru pacientii adulti, cat si pentru cei tineri. Pozitionarea corecta a dintilor se va obtine prin presiune constanta. Atentie, pretul unui aparat dentar difera de la un pacient care are nevoie de corectii pe o singura arcada la un pacient care are nevoie de corectii pe ambele arcade.

Care sunt avantajele purtarii unui aparat ortodontic?

Purtarea aparatului dentar va aduce doua mari beneficii: o buna sanatate orala si estetica imbunatatita. Iata si alte avantaje importante:

  • 1

    Aparatul dentar indreapta dintii si asigura o muscatura buna, crescand sansele de a pastra dintii sanatosi mai mult timp.

  • 2

    Contribuie si la imbunatatirea sanatatii organismului in general. 

  • 3

    Tratamentul ortodontic este o investitie inteleapta in favoarea sanatatii dintilor, a sanatatii fizice si emotionale.

  • 4

    Aparatul dentar contribuie la obtinerea unui zambet fermecator;

  • 5

    Purtarea aparatului dentar va aduce mai aproape de momentul in care veti avea mai multa incredere in propria persoana;

  • 6

    Tratamentul ortodontic va rezolva problemele de la nivelul articulatiilor mandibulei si va elimina durerile de maxilar;

  • 7

    Un tratament ortodontic previne si alte afectiuni dentare (carii dentare, tartru, probleme gingivale, eroziunea smaltului, disconfort in timpul masticatiei).

muscatura corecta

Cum arata muscatura corecta a dintilor?

Muscatura corecta a dintilor inseamna mai mult decat un zambet estetic, inseamna functionalitate si o buna sanatate orala. Cand pacientul are  o muscatura buna, riscul de a se confrunta cu diferite afectiuni de ordin dentar este mult mai mic. Cum puteti afla daca aveti nevoie de aparat dentar? Facand o vizita la clinica. Recunoastem o muscatura corecta dupa 2 principale caracteristici:

  • Atunci cand gura este inchisa, maxilarul cuprinde in interior mandibula.
  • Atunci cand gura este inchisa si in timpul masticatiei, dintii de sus ii ating perfect pe cei de jos (valabil pentru zona maselelor). In partea din fata, dintii de sus trebuie sa ramana in fata celor de jos.

Daca in urma verificarii se constata ca nu aveti o muscatura corecta (normala), se va realiza un plan de tratament personalizat pentru malocluzie (muscatura incorecta).

4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ce tipuri de aparate dentare exista?

Aparatele dentare ortodontice pot fi mobile sau fixe. De obicei, aparatele dentare mobile sunt folosite la copii pentru ghidarea si stimularea cresterii. Aparatele dentare fixe sunt compuse din bracketi lipiti pe fiecare dinte în parte si uniti printr-un fir de otel. Acestea actioneaza exact si selectiv. In functie de diagnostic si varsta, putem stabili ce tip de aparat dentar vi se potriveste.

Aparate dentare mobile

Sunt aparate dentare confectionate din material plastic ce stimuleaza cresterea oaselor si genereaza spatiu pentru dintii inghesuiti. Se folosesc cand inca nu s-au schimbat toti dintii si mai sunt prezente masele de lapte. Medicul ortodont va va explica cum sa puneti si sa scoateti aparatul din gura, cum sa-l igienizati si cate ore pe zi sa-l purtati.

In stomatologia pentru copii, pe langa corectarea pozitiei dintilor, aparatul dentar contribuie la prevenirea unor probleme de dictie si a unor afectiuni dentare cauzate de malocluzie.

Aparate dentare fixe

Sunt cele mai utilizate la adolescenti si adulti. Cu ajutorul aparatelor dentare fixe se obtine alinierea perfecta a dintilor. Din punct de vedere estetic, aceste aparate dentare pot fi:

  • Metalice
  • Ceramice 
  • Safir. 

 

Adolescentii tind sa prefere aparatele dentare cu elastice colorate, in timp ce adultii aleg aparatele dentare cu componente transparente, cat mai putin vizibile.

Cum alegi cel mai bun aparat dentar?

Cum alegi cel mai bun aparat dentar?

Asa cum mentionam mai sus, exista mai multe tipuri de aparate dentare. Cum alegeti ceea ce vi se potriveste? La recomandarea echipei medicale, desigur. In functie de varsta si de complexitatea cazului, se va stabili un plan personalizat de tratament. In linii mari, exista o serie de criterii care contribuie la alegerea aparatului dentar, iar aici ne referim la:

  • Severitatea problemei;
  • Varsta pacientului;
  • Costul planului de tratament;
  • Aspectul estetic.

Pentru a avea o imagine cat mai clara asupra planului de tratament, se recomanda ca pacientul sa puna toate intrebarile de care are nevoie. Comunicarea eficienta contribuie enorm la succesul oricarui tip de tratament.

Aparat dentar in rate

Foarte multi pacienti amana tratamentele de specialitate sau renunta definitiv la ideea de a avea un zambet frumos si 100% sanatos. Care este motivul? Lipsa banilor. Din acest motiv, la LLL Dental puteti opta pentru un tratament ortodontic pe care sa-l achitati in rate fixe, fara dobanda. Aveti nevoie doar de un card de credit de la Unicredit. Dupa ce il obtineti, puteti alege plata esalonata, de la 2 la 12 rate.

aparat dentar adolescenta

La ce varsta se recomanda purtarea unui aparat?

Copiii si tinerii care sunt inca aproape de perioada de crestere obtin rezultate spectaculoase cu ajutorul aparatelor dentare. Adultii, desi nu mai cresc, se pot bucura si ei de imbunatatirea zambetului si a muscaturii. Varsta nu este un obstacol pentru un aparat dentar, dintii sanatosi pot fi indreptati la orice varsta.

Aparat dentar pentru adulti

Punctam inca o data faptul ca ortodontia se adreseaza inclusiv adultilor, cei despe care se considera ca sunt mult mai motivati sa obtina un zambet perfect aliniat, dinti drepti si sanatosi, gata sa fie admirati.

Adevarul este ca toti avem cel putin un prieten care poarta aparat dentar, un prieten care a trecut de mult de perioada adolescentei. Doar in ultimii ani, numarul pacientilor care au apelat la medicii ortodonti a crescut semnificativ, fapt care ne bucura foarte mult. Nu e niciodata prea tarziu sa obtii zambetul pe care ti l-ai dorit! Trebuie doar sa ceri si sa accepti ajutor.

Aparat dentar pentru copii

 De multe ori poate fi greu sa-i convingem pe cei mici sa mearga la medic. Daca adaugam aici si faptul ca prichindeii vor fi nevoiti sa poarte clasicele sarmulite in gura pe o perioada destul de indelungata, s-ar putea sa consideram ca ne vom lovi de un „nu” categoric. Din acest motiv, pentru copii exista aparate dentare colorate si atragatoare. Cu rabdare, ii puteti explica celui mic ca acest aparat ortodontic ii va indrepta dintii, in timp ce va contribui si la dezvoltarea normala a oaselor maxilare. In plus, dintii pozitionati corect pe arcada sunt mai putin predispusi la alte afectiuni, ceea ce inseamna un viitor cu mai putine vizite la stomatologie. De obicei, se recomanda purtarea aparatul dentar incepand cu varsta de 7 ani, dar aceasta recomandare poate sa fie diferita de la un caz la altul. Principalele semne de ingrijorare pot fi:

  •  Pierderea timpurie a dintisorilor de lapte
  • Eruptie intarziata
  • Durere in timpul masticatiei

Care este pretul unui aparat dentar?

Pretul unui aparat dentar reprezinta doar o parte din costul final al tratamentului ortodontic. Nu toti pacientii stiu ca acesta include mai multe etape, iar fiecare dintre acestea presupune anumite costuri: 

  • Etapa de diagnostic 

In stabilirea unui diagnostic corect e nevoie de o consultatie a medicului specialist ortodont pentru a determina care este situatia actuala, care este rezultatul pe care il dorim, dar si ce trebuie sa facem ca sa-l obtinem! De exemplu, unii pacienti au nevoie de tratament ortodontic asociat cu interventie chirurgicala asupra oaselor fetei si tesuturilor moi, respectiv barbie si nas. 

Mai intai vom sta de vorba. Ne vom cunoaste si vom stabili impreuna ce ne place si ce nu si, mai ales, ce vrem sa obtinem. Examenul facial si cel intraoral vor fi completate de inregistrarea unui mulaj al dintilor, dupa care in laborator se va realizeaza un model de studiu. Acesta are rolul de a ne ajuta in stabilirea diagnosticului corect, dar si de a inregistra situatia de la care pornim si la care ne vom raporta pe parcursul tratamentului. 

In acelasi scop, vom realiza un set de fotografii diagnostice si vom indica setul de radiografii necesare. In urmatoarea sedinta vom analiza impreuna variantele planului de tratament.

  • Etapa de montare a aparatului dentar 

Odata stabilit planul de tratament, se pot pune in aplicare pasii acestuia. In peste 80% dintre cazuri, este nevoie de aplicarea aparatelor dentare pe ambele arcade, ceea ce inseamna ca pretul aparatului dentar este dublu fata de cel trecut in lista cu tarife pentru montarea acestuia pe o singura arcada. 

  • Etapa controalelor lunare 

Dupa montare, urmeaza o perioada indelungata de URMARIRE, CONTROL SI ADAPTARE (modificare) a aparatelor ortodontice. In general, este necesar un control lunar, iar tratamentul se intinde pe mai mult de un an. 

Costului acestor controale lunare i se mai adauga si cel al profilaxiei cariilor si parodontopatiilor. Aparatul dentar fix sau mobil ingreuneaza manoperele de curatare a dintilor pe care le puteti realiza singuri acasa. Scopul ortodontiei este de a obtine dinti frumos aliniati, dar si sanatosi! Pentru asta trebuie sa urmati tratamente profilactice de igienizare riguroase  frecvente (o data la trei luni). 

Pacientilor aflati in tratament ortodontic cu aparate dentare fixe le recomandam pachetul de profilaxie ORTO. Acesta include detartrajul, curatarea dintilor cu airflow  si fluorizare efectuata la sfarsitul tratamentului profilactic. 

Daca apar usoare dureri sau tensiuni dupa ajustarea aparatului, acestea pot fi diminuate cu ajutorul terapiei cu laser dentar

In concluzie, cat costa aparatul dentar depinde de particularitatea cazului in sine, dar si de modul in care vreti sa va ingrijiti pe parcursul tratamentului. Tarifele pentru tratamentul ortodontic la LLL Dental pot fi consultate aici.

De ce sa optezi pentru lucrari ortodontice de la clinica LLL Dental?

De ce sa optezi pentru lucrari ortodontice de la clinica LLL Dental?

Daca va doriti un zambet frumos si sanatos, LLL Dental este clinica la care puteti apela cu incredere pentru montarea unui aparat dentar in Bucuresti. Diferenta pe care o aducem vine din traditia noastra de familie si din experienta acumulata in cei peste 60 de ani de activitate a celor trei generatii de medici dentisti care ne reprezinta. 

Primele zile cu aparatul dentar

Purtarea aparatului dentar poate fi o reala provocare atat pentru copii, cat si pentru adulti, de accea se insista asupra unei comunicari deschise. Inca de la prima intalnire, pacientul va fi informat despre disconfortul pe care il va resimti in primele zile, dar si despre ce ar trebui sa faca pentru a se acomoda cat mai rapid. Disconfortul se instaleaza datorita presiunii cu care se apasa pe dinti, dar ar trebui sa fie totusi ceva suportabil, o senzatie care sa dispara dupa prima saptamana. Acest interval poate varia, insa exista cateva metode cu ajutorul carora intreaga perioada de acomodare poate fi usurata semnificativ:

  • Consumul de alimente moi
  • Hidratarea corespunzatoare
  • Mentinerea unei pozitii confortabile in timpul somnului
  • Mentinerea igienei orale
  • Analgezice (prescrise de medicul ortodont).
Dispunem de 6 cabinete dotate cu tehnologie de varf, carora li se adauga un cabinet de radiologie dentara echipat cu tomograf si aparate pentru radiografii digitale panoramice si retroalveolare, o sala de operatii cu propriul aparat de radiografii retroalveolare si un laborator de tehnica dentara. Ne mai mandrim si cu o echipa de 30 de oameni, bine antrenati in tainele stomatologiei. Toate acestea inseamna ca veti gasi tot ce aveti nevoie pentru tratamentul ortodontic si nu numai intr-un singur loc. 
Exista diverse tipuri de aparate dentare pentru a veni in intampinarea nevoilor particulare ale fiecarui pacient in parte. Consultati-ne pentru a alege varianta cea mai potrivita de aparat dentar pentru dumneavoastra.

Intrebari frecvente

  • Cat dureaza tratamentul cu aparat dentar?

    Tratamentul cu aparat dentar dureaza in functie de severitatea cazului, dar si de varsta pacientului. De regula, intregul plan de tratament se intinde pe mai mult de un an, dar aceasta asteptare merita 100%.

  • Tratamentul cu aparat dentar este dureros si neplacut?

    Nu, tratamentul cu aparat dentar nu este dureros si neplacut. Este firesc ca pacientii sa simta un anumit disconfort in primele zile sau chiar in primele saptamani, dar odata cu trecerea timpului, acesta se poate purta cu usurinta. Adaugam aici si interventiile sau procedurile suplimentare, cum ar fi, de exemplu, indepartarea cariilor. Inainte de a purta aparat dentar, este nevoie ca pacinetul sa trateze astfel de probleme.Toate procedurile si interventiile stomatologice care ar implica durere sau disconfort se realizeaza sub anestezie.

  • Cu ce este diferita igiena dentara?

    Igiena orala trebuie respectata cu strictete fie ca pacientul poarta sau nu aparat dentar. In cazul tratamentului ortodontic exista totusi cateva instructiuni suplimentare:

    •  Periajul se realizeaza dupa fiecare masa
    • Periuta interdentara, dusul bucal si ata dentara sunt obligatorii
    • Periajul se realizeaza cu strictete, inclusiv in jurul bracketilor si sarmelor.
  • Ai voie sa faci RMN cu aparat dentar?

    Sigur ca se face RMN cu aparat dentar. In momentul de fata, aparatele dentare se realizeaza din materiale care nu afecteaza campul magnetic al aparatului RMN. Pentru sigurata, trebuie sa consultati medicul ortodont.

  • Cat timp trebuie sa porti gutiera de contentie dupa aparatul dentar?

    Nu exista un interval specific de timp. Gutiera de contentie se poarta cat este nevoie, in functie de severitatea cazului. In plus, s-ar putea sa se recomande gutiera de contentie atat noaptea cat si ziua la inceput (in primele luni) si gutiera pe timp de noapte mai tarziu.

  • Care este rolul elasticelor in tratamentul cu aparat dentar?

    Elasticele ajuta la crearea fortei necesare pentru alinierea corecta a dintilor pe arcade. Acestea reprezinta o parte importanta a tratamentului ortodontic, forta pe care o exercita fiind una constanta. Spre marea bucurie a pacientilor, astazi exista posibilitatea de a opta pentru elastice colorate.

  • Alimentatia cu aparat dentar: La ce ar trebui sa ai grija?

    Aparatul dentar trebuie protejat, deci purtarea acestuia aduce mici modificari in alimentatie. Astfel, se vor evita alimentele dure, crocante, lipicioase si acide. De preferat, mai ales in primele saptamani, este ca pacientii sa consume alimente moi si bauturi necarbogazoase. Printre cele mai importate sfaturi privind alimentatia regasim urmatoarele:

    • Taiati alimentele in bucatele mici, usor de mestecat
    • Mancati lent, cu deosebita atentie
    • Curatati-va dintii dupa fiecare masa/gustare.
programează-te