Alimentația după implantul dentar: Despre lactate și cafea

cafeaua dupa implant dentar

După intervenția de inserare a implantului dentar, pacienții sunt rugați să urmeze o serie de sfaturi și recomandări. Printre acestea se numără și alimentația. O dietă echilibrată, care să conțină preparate moi, bogate în vitamine și substanțe hrănitoare, va contribui la starea de bine a pacientului pe toată perioada de recuperare. Astfel, zona în care a avut loc intervenția se va putea vindeca rapid și corect. Află, din rândurile următoare, când și ce poți mânca după intervenție, dar și care sunt alimentele interzise în această perioadă.

Rolul alimentației în menținerea sănătății orale după implantul dentar

Pentru început, trebuie să știi că implantul dentar este o procedură complexă, iar perioada de recuperare are un rol esențial pentru succesul acesteia. Aici, alimentația, igiena și respectarea controalelor periodice pot înclina foarte mult balanța. 

Importanța alimentației după implantul dentar

Alimentația este importantă pentru starea de sănătate a fiecăruia dintre noi, iar în contextul dat, aceasta poate contribui mai mult decât crezi la succesul general al intervenției. Iată 3 motive pentru care ar trebui să-ți schimbi obiceiurile alimentare în această perioadă:

  • Vindecare rapidă și sănătoasă: Alimentele bogate în proteine, vitamine și minerale întăresc sistemul imunitar, contribuind activ la accelerarea vindecării;
  • Protejarea implantului dentar: Atunci când sunt mestecate, alimentele tari, crocante sau lipicioase pun presiune pe implantul dentar. Astfel, pot apărea complicații în procesul de osteointegrare;
  • Evitarea complicațiilor: Alimentele acide, bogate în zahăr, alimentele picante sau mult prea sărate pot contribui la dezvoltarea bacteriilor și la apariția altor complicații, precum infecțiile sau inflamațiile din jurul implantului dentar.

Pacienții primesc informații clare în cabinet atât în ceea ce privește alimentația după implantul dentar, cât și alimentația după adiția de os – o altă intervenție care necesită o atenție deosebită în perioada de recuperare.

implant dentar

Alimentația în primele zile după implantul dentar

E normal să nu poți mânca imediat după intervenție. Efectul anestezicului dispare complet în 2 – 3 ore. Dacă mănânci în tot acest timp, riști să-ți muști obrajii, limba și buzele, iar alimentele pot pătrunde în zona operată, provocând iritații, dar și alte complicații. De altfel, nu poți percepe temperatură reală a alimentelor. Zona proaspăt cusută poate fi afectată de temperaturile extreme și oricum, țesuturile moi au nevoie de puțin timp pentru a se calma. Poți mânca 3 ore mai târziu, dar există câteva recomandări după implantul dentar, sfaturi de care trebuie să ții cont mai ales în primele zile de la intervenție:

  • Consumă doar alimente lichide și semilichide;
  • Adaugă în dieta zilnică pește, legume și fructe pentru a spori aportul de vitamina D, omega 3 și calciu. Sistemul imunitar trebuie susținut tot timpul, mai ales în această perioadă;
  • Ferește-te de temperaturile extreme. Mâncarea trebuie să fie moale și călduță;
  • Consumă doar apă plată sau sucuri din fructe fără zahăr;
  • Încearcă să mesteci pe partea opusă intervenției;

Lista alimentelor premise după implantul dentar

Pentru început, meniul zilnic trebuie să conțină doar mâncare lichidă sau semilichidă. Ne referim aici la supe, piureuri din fructe și legume, smoothie-uri, cereale etc. În plus, pentru a contribui la o vindecare rapidă și adecvată, e important să introduci în dieta zilnică alimente bogate în substanțe hrănitoare: pește, orez și alte cereale, legume și fructe.

Perioada de recuperare după implant dentar trebuie tratată cu responsabilitate. Astfel, pe parcursul osteointegrării (o perioadă care poate dura între 4 și 6 luni) se recomandă ca pacienții să opteze pentru preparate sănătoase, ușor de mestecat și înghițit.  

Lista alimentelor interzise după implantul dentar

Va fi nevoie să renunți la alimentele tari, crocante sau lipicioase, cum ar fi: semințele, nucile, migdalele, covrigeii, caramelele, bomboanele etc. Acestea pot provoca răni la nivelul țesuturilor moi. În plus, există și alte alimente de evitat după implantul dentar. Ne referim aici la:

  • Alimente și băuturi fierbinți sau prea reci;
  • Alcoolul;
  • Bauturile carbogazoase;
  • Alimente sărate, picante sau acre;
  • Alimentele dulci sau acide;
  • Alimente bogate în grăsimi;
  • Lactatele sunt interzise minim 3 zile după implantul dentar.

Alt exemplu ține de obiceiurile zilnice. Nu este recomandat să consumi cafea după implantul dentar. Evită acest obicei timp de câteva zile. În caz contrar, te poți confrunta cu hemoragii post-operatorii sau alte complicații ce țin de încetinirea vindecării. Consumul de alcool și tutun trebuie, de asemenea, pus pe pauză pentru o perioadă. Pune și ceaiul verde pe lista cu alimente și lichide interzise după implantul dentar.

alimentatia dupa implant dentar

Sfaturi pentru o recuperare rapidă după implantul dentar

Perioada de recuperare după implantul dentar poate fi depășită fără probleme atunci când pacientul ține cont de sfaturile și recomandările primite în cabinet. Optează doar pentru mâncare moale pentru dinți, bogată în vitamine și alte substanțe benefice pentru întărirea sistemului imunitar. Odată ce am stabilit acest aspect, ne putem îndrepta atenția către igiena corectă după implantul dentar. Iată ce trebuie să faci pentru o recuperare rapidă:

  • Poți relua obiceiurile de îngrijire orală în următoarea zi, dar trebuie să ții cont de câteva aspecte – folosește o periuță moale, nu agresa zona, nu folosi dușul bucal în primele săptămâni;
  • Respectă programările stabilite pentru scoaterea firelor și evaluarea procesului de vindecare;
  • Pune accent pe o  igienă orală corespunzătoare și cere sfatul specialiștilor atunci când ai neclarități.

Putem trece pe listă și alte recomandări care țin mai mult de rutina zilnică în perioada de după intervenție:

  • Evită dușurile fierbinți, expunerea la soare, dar și efortul fizic intens în primele 72 de ore de la intervenție;
  • Respectă prescripția medicală. Antiinflamatoarele, analgezicele și antibioticele se administrează doar așa cum se stabilește în cabinet;
  • Nu încerca să îndepărtezi firele de sutură acasă. Acestea se scot în cabinet, printr-o procedură simplă care durează câteva minute.

În final, îți reamintim că alimentația sănătoasă trebuie să reprezinte o prioritate pentru tine, mai ales în perioada de recuperare după implantul dentar. Cere mai multe informații dacă simți că ai nevoie de o îndrumare atentă în acest sens!

Data articol: 23 februarie 2024
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te