Adiție de os: Procedura, durata si preț

aditia de os

Evoluția din domeniul stomatologiei ne-a adus în punctul în care putem să ne bucurăm de un zâmbet frumos și sănătos la orice vârstă. Planurile de tratament sunt personalizate, soluțiile sunt nenumărate, iar cererea este din ce în ce mai mare. Tot mai mulți pacienți au înțeles cât de important este să aibă grijă de sănătatea orală, dar și cât de mult te poate schimba o dantură frumoasă.

Pe lângă controalele de rutină, fațete sau coroane dentare, multe persoane ajung la stomatologie pentru că au nevoie de un implant dentar – un mic șurub, realizat din materiale compatibile cu organismul uman, al cărui rol este de a înlocui cu succes rădăcina dintelui care lipsește de pe arcadă. Deși nu vorbim despre o intervenție care ar trebui să te sperie și să te facă să amâni vizita în cabinet, trebuie să știi că unii pacienți au nevoie și de o adiție osoasă înainte de a se insera implantul. Ce înseamnă mai exact această procedură, cât durează, dar și care este prețul, vei afla din rândurile următoare.

Ce este adiția de os?

Adiția osoasă presupune etapa în care se mărește volumul osos în zona în care urmează să se insereze un implant dentar. Procedura poate fi realizată prin două modalități: adăugarea osului recoltat de la pacient sau adăugarea unui os artificial. De ce se ajunge în acest punct? Concret, atunci când pierzi un dinte, osul care îl înconjoară intră în proces de resorbție, ceea ce se poate întâmpla și în cazul pacienților care suferă de boli parodontale. De menționat este și faptul că procedura implantului dentar poate să implice sau nu această etapă. Nu toți pacienții au nevoie de augmentare osoasă. În general, adiția de os este utilă în două situații: pentru a salva un dinte (în cazul parodontozei, de exemplu) oferindu-i stabilitate și pentru a garanta succesul implantului dentar. Iată și care sunt cauzele care conduc la pierderea volumului osos:

  • Traumatisme;
  • Infecții;
  • Parodontoză;
  • Extracții.

Procedura de adiție de os

E important de menționat că procedura și etapele adiției de os se realizează în cabinet, doar la recomandarea medicului. Se va realiza inițial o incizie la nivelul gingiei. Se adaugă materialul de adiție, iar peste acesta se aplică o membrană specială care va ajuta în procesul de construire a noului os. Înainte de a deschide zona, pacientul va fi anesteziat și va fi supus inclusiv unui control amănunțit. Este important să nu existe infecții sau inflamații osoase ori gingivale. Este posibil ca procedura să se poată realiza în aceeași zi cu inserarea implantului, dar, de cele mai multe ori, este recomandat să se realizeze în etape diferite. De altfel, chiar și procedurile în sine pot fi diferite de la un pacient la altul:

  • Adiția osoasa orizontală – Se realizează atunci când osul maxilar este mult prea subțire;
  • Adiția osoasă verticală – Se realizează atunci când osul maxilar este prea scurt;
  • Augmentarea sinuzală – Se realizează pentru a reface volumul osos din zona sinusului maxilar.

De altfel, există și posibilitatea de a opta pentru conservarea alveolei postextracționale. Această procedură se realizează pentru a păstra integritatea osului și alveolei după extracție.

procedura aditiei de os

Durata procedurii de adiție de os

Mulți pacienți se întreabă și cât durează operația de adiție de os. Ei bine, nu există un răspuns universal valabil, ținând cont că fiecare pacient va fi supus unui plan de tratament personalizat. Astfel, durata procedurii poate varia în funcție de complexitatea cazului, ceea ce înseamnă că vei primi o estimare concretă după evaluarea problemei cu care te confrunți.

Recuperarea după adiția de os

E normal ca pacienții să simtă o ușoară durere după această procedură, umflătura după adiția de os fiind o altă reacție normală a organismului. Din acest motiv, post-operator se recomandă medicamente cu efect antiinflamator, dar și plasarea de comprese cu apă rece sau gheață pe obraz. Reține și că recuperarea după adiția de os poate dura câteva luni, fiind o perioadă ce poate varia de la un caz la altul, în funcție de complexitate și starea generală de sănătate a pacientului. Așa cum recuperarea după implantul dentar implică o serie de sfaturi și recomandări, pentru a crește rata de succes a procedurii de adiție osoasă, pacienții trebuie să țină cont de câteva aspecte esențiale:

  • Evită activitățile fizice intense;
  • Evită periajul agresiv;
  • Evită consumul de alcool, țigări și băuturi acidulate în primele zile după intervenție;
  • Trebuie să ai grijă la alimentație după adiția de os. Consumă alimente moi și bogate în substanțe hrănitoare;
  • Nu neglija controalele regulate la stomatologie;
  • Respectă întocmai indicațiile primite în cabinet.
durata aditiei de os

Complicații și reacții adverse după adiția de os

Dacă respecți indicațiile, nu ar trebui să te confrunți cu probleme, dar nu înseamnă că, la modul general, nu există reacții adverse după adiția de os. Umflătura care nu dispare treptat după câteva zile ar putea să te pună pe gânduri, la fel și sângerarea excesivă. De altfel, există și situații, rare, în care pacienții prezintă simptome care trimit către respingere adiție os. Toate acestea nu ar trebui să te îngrijoreze, mai ales dacă respecți indicațiile postoperatorii. În plus, întreaga procedură se va realiza după o evaluare complexă a problemei cu care te confrunți.

Prețul procedurii de adiție osoasă

Pentru a calcula exact un preț pentru adiție os, trebuie să iei în calcul faptul că fiecare caz în parte implică un anumit nivel de dificultate, mai mult sau mai puțin material folosit și așa mai departe, la fel cum se calculează și costul implantului dentar. Prețul exact va fi calculat doar în urma consultației, atunci când se stabilește un plan personalizat de tratament.
Așadar, adiția de os este o procedură prin care se mărește volumul osos, fiind adesea asociată cu pregătirea zonei pentru inserarea unui implant dentar.

Întrebări frecvente

De ce se resoarbe osul maxilar?

Resorbția osului maxilar apare, în general, odată cu pierderea dinților, fiind principala consecință a absenței unor stimuli de presiune.

Procedura de adiție de os doare?

Pentru că întreaga procedură se realizează sub anestezie, pacienții nu vor simți durere. Pe de altă parte, după ce anestezia își pierde efectul, se va instala o durere care poate fi controlată cu ajutorul analgezicelor prescrise.

Care este rata de succes în ceea ce privește adiția de os?

În general, adiția osoasă este o procedură sigură care nu ar trebui să te pună pe gânduri, dar rezultatul final poate fi influențat și de starea generală de sănătate a pacientului. Din acest motiv, întreaga procedură se realizează doar după controlul de specialitate.

Data articol: 2 octombrie 2023
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te