Abces Gingival: Cauzele și tratamentul infecției

pacient abces gingival

Abcesul dentar este o problema cu care multe persoane se confrunta cel putin o data in viata, in special in lipsa unei igiene orale corecte.  Aparent banala, aceasta afectiune poate duce insa la aparitia unor complicatii severe daca nu este tratata corect si la timp. In functia de zona in care se formeaza, abcesul dentar poate fi de mai multe tipuri, printre cele mai des intalnite numarandu-se abcesul periapical, abcesul parodontal si abcesul gingival.[4] In acest articol vom vorbi despre cauzele si simptomele abcesului gingival, precum si despre cum se poate trata acesta.

Ce este abcesul gingival?

Abcesul gingival este definit ca fiind o leziune localizata, dureroasa, cu expansiune rapida, care implica gingia marginala sau papila interdentara, adesea intr-o zona anterior fara boala.[3] Altfel spus, acesta este o colectie de puroi localizata la nivelul gingiei, care nu afecteaza si dintele, fara ca acest lucru sa insemne ca nu poate fi dureros sau periculos.

Cauzele abcesului gingival

Abcesul gingival reprezinta o consecinta sau o complicatie a unei infectii bacteriene. Ca si alte zone ale corpului, cavitatea orala gazduieste atat bacterii bune, cat si bacterii rele, care contribuie la formarea placii bacteriene si a tartrului si la aparitia a diverse afectiuni dentare. Cand aceste bacterii rele reusesc sa patrunda in gingie, ele pot provoca o infectie, rezultand astfel formarea acelui saculet cu puroi umflat si dureros pe care il numim abces.

Cel mai frecvent factor etiologic asociat cu un abces gingival este patrunderea unui corp strain in tesutul gingival. Acest lucru se poate intampla, de exemplu, in timpul mesei sau chiar si in timpul periajului dentar.

Factori care pot contribui la aparitia unui abces gingival sunt:

  • igiena orala precara; 
  • parodontita – o inflamatie a parodontiului care se dezvolta atunci cand placa bacteriana se acumuleaza sub gingii; 
  • un sistem imunitar compromis – daca sistemul tau imunitar este slabit, acestuia ii va fi mai greu sa lupte impotriva infectiilor, ceea ce inseamna ca riscul de a aparitie a unui abces gingival este mai ridicat; 
  • alte infectii – abcesul gingival mai pot aparea si din cauza unei alte infectii la nivelul gurii, cum ar fi o infectie a dintelui sau a spatiului parodontal.

Simptomele abcesului gingival

In general, abcesul apare ca o umflatura rosie, cu o suprafata neteda, stralucitoare; in una sau doua zile, aceasta este fluctuanta si ascutita, cu un orificiu prin care se poate exprima puroi.

Aparitia acestei umflaturi poate fi insotita de simptome precum:

  • durere; 
  • respiratie urat mirositoare; 
  • scurgeri de puroi in gura;
  • gust neplacut in gura; 
  • gingii sensibile la atingere; 
  • sensibilitate dentara.

Daca observi astfel de simptome, este indicat sa te programezi cat mai repede la o consultatie stomatologica. Vei putea afla cauza acestora, fie ca este vorba de un abces gingival sau de o alta afectiune dentara, numai dupa efectuarea unui examen oral amanuntit si, daca este cazul, a unei radiografii dentare. Rolul acesteia din urma este de a ne ajuta sa stabilim daca infectia afecteaza si dintele sau doar gingiile, dar si daca exista pierderi osoase.

Chiar si in situatia in care abcesul se sparge singur, tot ar trebuie sa consulti un medic stomatolog pentru a trata infectia care a dus in primul rand la aparitia acestuia.

Tratamentul abcesului gingival

Nu este indicat tratamentul abcesului gingival acasa. Este necesar drenajul acestuia, indepartarea eventualelor corpuri straine si curatarea zonei afectate.  Toate acestea se pot face doar de catre un medic stomatolog. Drenarea abcesului presupune efectuarea unei mici incizii in zona umflata si aplicarea de presiune la nivelul acesteia pentru a permite puroiului sa se scurga complet.

Scopul tratamentului este acela de a ameliora simptomele si de a reduce riscul ca infectia sa se raspandeasca si in alte zone ale cavitatii orale si ale corpului. De aceea, daca ai un abces gingival, ti s-ar putea prescrie si un antibiotic. Acesta va distruge bacteriile care au cauzat infectia si poate ameliora durerea si inflamatia din zona afectata, dar nu poate vindeca abcesul.

Cum poti preveni formarea unui abces gingival

O buna igiena orala este esentiala pentru prevenirea abceselor gingivale si a celor dentare in general. Aceasta presupune in primul rand periajul corect al dintilor, de cel putin 2 ori pe zi si in special dupa mese, precum si folosirea zilnica a atei dentare si a apei de gura pentru a indeparta toate resturile de alimente care ar putea patrunde in tesutul gingival si favoriza aparitia unei infectii.

Controlul stomatologic periodic are, de asemenea, un rol foarte important in prevenirea afectiunilor dentare de orice tip, inclusiv a abceselor gingivale, in special daca include si o igienizare profesionala a danturii. O astfel de procedura ar trebui sa fie efectuata cel putin de 2 ori pe an.

Abcesul gingival este o afectiune aparent banala, dar care daca nu este tratata corect poate afecta dintii si duce la aparitia altor probleme dentare. Daca se intervine la timp, poate fi insa tratata cu usurinta. Pentru a evita aparitia unor complicatii, mergi cat mai repede la dentist daca incepi sa experimentezi simptome ce pot semnala dezvoltarea unui abces gingival.

Bibliografie: 

  1. Higuera, Valencia. „Gum Abscess.” Healthline, Healthline Media, 26 Feb. 2018, www.healthline.com/health/gum-abscess#treatment. Accessed 9 Dec. 2022.
  2. Johnson, Jon. „Gum Abscess: Everything You Need to Know.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 27 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/gum-abscess. Accessed 9 Dec. 2022.
  3. Katancik, James A., et al. „Infections of the Periodontal Apparatus.” Head, Neck, and Orofacial Infections, 2016, pp. 189–202, www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780323289450000119, 10.1016/b978-0-323-28945-0.00011-9. Accessed 9 Dec. 2022.

„Tooth Abscess.” WebMD, WebMD, 2007, www.webmd.com/oral-health/dental-abscess. Accessed 9 Dec. 2022.

Data articol: 21 decembrie 2022
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te