Xerostomie (Gură uscată): Cauze și remedii
E firesc să ai gura uscată atunci când ești deshidratat sau când ai o zi mai agitată. Lucrurile se complică atunci când te confrunți adesea cu această senzație, chiar dacă bei suficientă apă și nu există niciun factor de stres în jur. Uscăciunea gurii trebuie să te pună imediat pe gânduri, fiind un principal semn al unei afecțiuni care, pe termen lung, poate facilita apariția altor probleme.
Prezența salivei la nivelul cavității bucale are două roluri esențiale: menținerea sănătăți orale și susținerea sistemului digestiv. Poate că nu știai, dar saliva este principalul tău aliat în lupta cu infecțiile și germenii. Cu ajutorul acesteia, se neutralizează acizii din cavitatea bucală, bacteriile și fungii. În cazul în care glandele salivare nu funcționează perfect, atunci apare un dezechilibru, facilitând acea senzație de gură uscată. Află din rândurile următoare, tot ce trebuie să știi despre xerostomie.
Ce este xerostomia sau senzația de gură uscată?
Prin xerostomie, ne referim, mai degrabă, la un simptom al unei afecțiuni, nu neapărat la o afecțiune în sine. Uscăciunea de la nivelul gurii apare, de regulă, pe fondul unor tratamente medicamentoase ori din cauza altor probleme despre care vom discuta ulterior. Cu toate acestea, orice adult trebuie să știe că există și posibilitatea de a suferi de xerostomie atunci când există anumite dezechilibre la nivelul glandelor salivare. Statistic vorbind, 1 din 5 adulți suferă de această problemă, motiv pentru care se impune un control stomatologic periodic la fiecare 6 luni sau așa cum ți-a precizat echipa medicală.
Care sunt simptomele xerostomiei?
Există 3 forme ale xerostomiei, diferențiate de intensitatea simptomelor resimțite. Ne referim aici la o formă ușoară, una moderată și una severă. Le analizăm în ordine:
- Formă compensată: apare senzație de uscăciune a gurii doar după ce pacientul a ținut un discurs destul de lung. Saliva, redusă cantitativ, va avea un aspect spumos;
- Formă parțial compensată: Aici nu vorbim despre o senzație de gură uscată de dimineață sau despre lipsa salivei după o discuție îndelungată, ci despre o senzație permanentă, care își pune amprenta asupra sistemului digestiv și vorbitului. Mucoasa are o culoare rozalie și aspect lucios;
- Formă decompensată: Pe lângă uscăciunea permanentă se instalează și durerea din timpul vorbirii sau din timpul procesului de masticație. Cantitatea de salivă este foarte redusă. Această formă poate conduce la alte afecțiuni, printre care fisurile din colțul gurii, carii dentare sau parodontite.
În completare, mulți pacienți se pot confrunta și cu alte simptome. Cele mai comune sunt: senzație de sete excesivă, gust amar, halitoză, senzație de gât uscat, senzație de gură lipicioasă, buze uscate și crăpate, limbă umflată și dureroasă, senzație de arsură la nivelul limbii, senzație continuă de disconfort și stări de irascibilitate, estomparea gustului, dificultăți în a purta proteza dentară (dacă este cazul), răgușeală și episoade de amețeală.
Care sunt cauzele xerostomiei?
De ce se usucă gura și limba noaptea? De ce te confrunți adesea cu simptomele asociate xerostomiei, deși te hidratezi corespunzător? Vezi, mai jos, care sunt cele mai frecvente cauze care facilitează apariția senzației de uscăciune la nivelul gurii.
Unele tratamente medicamentoase
Anumite tratamente medicamentoase pot facilita apariția xerostomiei. Printre acestea, se regăsesc tratamentele pentru: depresie, alergii, răceli, acnee, incontinență urinară, gastrită și ulcere, astm și Parkinson. De asemenea, tratamentele diuretice, decongestionatele, cele pentru ameliorarea durerii și sedativele pot avea acest efect la nivelul cavității bucale.
Chimioterapie și radioterapie
Toți pacienții trebuie să știe în ce boli se usucă gura. Cancerul, de exemplu, este cea mai comună boală care conduce în acest punct. Radiațiile de la nivelul capului și gâtului, cele adesea folosite în tratamentele pentru tratarea cancerului, pot deteriora glandele salivare, conducând la scăderea producției de saliva, deci la apariția uscăciunii bucale.
Deshidratare
Deshidratarea este un alt factor care diminuează producția de salivă. Pe lângă lipsa hidratării din timpul zilei, putem adăuga și febra, transpirația excesivă, insolația, stările frecvente de greață și vomă.
Obiceiuri vicioase
Consumul excesiv de tutun sau de alte substanțe cu sau fără nicotină poate afecta nivelul de salivă, conducând în timp la deshidratare și apariția simptomelor de gură uscată.
Oscilații hormonale
În cazul femeilor, dereglările hormonale (din timpul sarcinii, de exemplu), dar și oscilațiile (menopauză, premenopauză) pot facilita apariția xerostomiei. De asemena, toți pacienții, femei și bărbați, sunt mult mai predispuși să se confrunte cu un astfel de episod odată cu înaintarea în vârstă.
Afecțiuni ale glandelor salivare
Sunt anumite afecțiuni care produc o serie de modificări la nivelul glandelor salivare. Aici ne referim la: Sindromul Gougerot-Sjögren, boala Mickulicz, boala Besnier-Boeck-Schauman și diabetul gestațional.
Alte cauze pentru xerostomia temporară
Dacă în xerostomia permanentă, cauzele țin de anumite dereglări ale organismului, xerostomia temporară, care durează de la 2 la 5 zile, are alte cauze. Printre acestea, se numără:
- Emoțiile puternice;
- Sforăitul sau somnul cu gura deschisă (în cazul în care te confrunți cu gura uscată noaptea);
- Excesul de alimente uscate;
- Excesul de cafea;
- Tratamente cu antibiotice de spectru larg.
Diagnostic și tratament pentru xerostomie
Acum știi mai multe despre gura uscată și cauzele acestei afecțiuni, ceea ce înseamnă că putem continua articolul cu cel mai important capitol – diagnosticul și planul de tratament. Trebuie să tratezi gura uscată cu tratament de specialitate, dar înainte de toate, e esențial să ajungi la stomatologie sau la un specialist în chirurgie oro-maxilo-facială. Diagnosticul se pune doar în cabinet, în baza examenului clinic.
Pentru a trata uscăciunea gurii, se pot recomanda următoarele remedii pentru a crește nivelul de salivă:
- Geluri, spray-uri și alte soluții speciale cu enzime și minerale;
- Folosirea unor produse de igienă speciale pentru a stimula secreția salivară, dar și pentru a minimiza demineralizarea smalțului;
- Utilizarea produselor care stimulează secreția – agoniști parasimpatici;
- Tratarea cariilor, gingivitei și bolilor parodontale;
- Tratamente cu fluor pentru a proteja dinții;
- Schimbarea tratamentului sau micșorarea dozelor administrate (în cazul pacienților care suferă de xerostomie pe fondul unor tratamente medicamentoase).
În completare, pacienții care se confruntă adesea cu senzația de gură uscată ar trebui să consume mai multe legume și fructe, să se hidrateze corespunzător și să-și clătească permanent gura cu substanțe antiseptice. În unele cazuri, se pot recomanda și alte remedii pentru gură uscată, care să vină în completarea tratamentului simptomatic. Ne referim aici la acupunctură, electrostimularea mucoasei bucale, terapia cu oxigen hiperbaric sau, în cazuri foarte grave, transplantul de celule stem în glandele salivare pentru a restabili nivelul de salivă.
Complicații și factori de risc în xerostomie
Din păcate, uscăciunea de la nivelul gurii favorizează depunerile dentare, iar în lipsa igienei corespunzătoare, pacienții se pot confrunta cu o serie de complicații
- afte bucale
- gingivită
- glosită
- stomatită
- parodontoză
- carii dentare profunde
De asemenea, putem adăuga pe lista complicațiilor și problemele gastrice: gastrită și, în cel mai rău caz, ulcer gastric. E important de menționat și faptul că principalii factori de risc țin de alimentația necorespunzătoare și de aportul insuficient de lichide pe parcursul zilei.
Cum poți preveni xerostomia?
În lipsa afecțiunilor care impun tratament de specialitate, poți preveni apariția senzației de gură uscată, făcând câteva schimbări în rutina de zi cu zi:
- Evită tutunul în exces;
- Evită excesul de alcool și cofeină;
- Consumă minimum doi litri de apă în fiecare zi;
- Evită zahărul și produsele care conțin mult zahăr;
- Spală-te pe dinți de două ori pe zi;
- Mergi regulat la stomatologie pentru consult și igienizare.
În concluzie, senzația de uscăciune de la nivelul gurii îți poate afecta în timp zâmbetul, dar și starea generală de sănătate. Cere ajutor echipei medicale pentru a găsi cele mai bune remedii!