Stomatită: Cauze, tipuri și tratament

stomatita

Te confrunți des cu durere și disconfort la masticație? Ai observat prezența unor leziuni pe limbă, pe buze, pe gingii și chiar pe cerul gurii? E foarte posibil să ai stomatită – o inflamație a mucoasei orale, care poate apărea la orice vârstă, fiind declanșată de diferiți factori, precum: alergii, boli intestinale, igienă orală precară etc. Află din rândurile următoare, ce este stomatita, cum se poate trata, dar și care sunt complicațiile asociate cu neglijarea primelor semne ale acestei afecțiuni.

Ce înseamnă stomatită?

Stomatita sau „gura dureroasă” este o inflamație a mucoasei, care se poate observa atât la nivelul limbii, cât și la nivelul gingiilor, buzelor, pe partea interioară a obrajilor sau pe cerul gurii. Inflamația care poate prea inofensivă la început, îți poate afecta mai târziu buna dispoziție, somnul și activitățile zilnice. Pentru început, pacienții pot observa prezența unor mici ulcerații la nivelul cavității bucale. Mai târziu, apar și alte simptome, despre care vom discuta pe parcursul acestui articol. De menționat este și faptul că inflamația poate fi de scurtă sau de lungă durată, poate fi recurentă sau trecătoare. În orice caz, e important să ceri ajutorul specialiștilor. Un simplu control stomatologic periodic, efectuat la fiecare 6 luni sau așa cum ți-a fost recomandat, îți poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții. E mult mai ușor să previi decât să tratezi.

Tipuri de stomatită

Există mai multe tipuri de stomatită bucală, ceea ce înseamnă că pacienții pot observa diferite reacții ale organismului. Înainte de a discuta despre simptomele asociate acestei inflamații, trecem în revistă principalele forme ale stomatitei:

Stomatita aftoasă

Această inflamație este cunoscută și ca „ulcerația aftoasă” și este important de menționat că nu este contagioasă. Pacienții, chiar copii sau bebeluși, se confruntă cu senzația de arsură și mâncărime în zona leziunilor albicioase. De asemenea, stomatita aftoasă este însoțită și de respirație urât mirositoare. Reține și faptul că aceasta poate recidiva la un anumit interval de timp.

Stomatita candidozică

Se numește și candidoză bucală, iar în acest caz, poate apărea din cauza unei ciuperci – Candida albicans. De obicei, se manifestă prin prezența unor leziuni albicioase pe limbă și pe interiorul obrajilor și apare adesea la persoanele care poartă proteză și nu respectă igiena orală adecvată. Putem discuta aici și despre stomatita micotică, care apare, de regulă, pe fondul unui sistem imunitar slăbit, în cazul persoanelor care suferă de boli, precum: diabet, tuberculoză, cancer. Pacienții se pot confrunta și cu dificultăți în procesul de masticație, grețuri și episoade febrile.

Stomatita angulară

În acest caz, inflamația se manifestă prin prezența unor leziuni în colțurile gurii. Acestea sunt acoperite cu o crustă și, în unele cazuri, de mici depozite cu puroi. Pacienții pot experimenta stări de mâncărime, senzație de disconfort, dar și mici sângerări atunci când deschid gura.

Inflamația mucoasei nu trebuie tratată cu indiferență, mai ales că putem vorbi și despre o stomatita virală. Dacă ulcerația aftoasă nu trebuie să-ți ridice semne de întrebare, stomatita herpetică poate fi contagioasă. În plus, leziunile herpetice sunt cu mult mai dureroase.

stomatita aftoasa

Cauze asociate cu apariția stomatitei

De cele mai multe ori, pacienții se confruntă cu stomatită pe cerul gurii, pe limbă, gingii sau obraji din cauza igienei orale sau din cauza unor medicamente cu efect alergic. Totuși, există și alte cauze, precum:

  • Virusuri și bacterii;
  • SIDA sau HIV;
  • Boli autoimune;
  • Stres cronic;
  • Slăbirea sistemului imunitar;
  • Alergii alimentare;
  • Alergii la anumite produse de igienă dentară;
  • Boli ale intestinelor;
  • Carențe de vitamine, în special: fir, zinc și vitamina B12;
  • Dietă dezechilibrată;
  • Purtarea aparatului dentar;
  • Gingivita.

Simptome asociate cu apariția stomatitei

E important să ai o imagine cât mai clară despre acest subiect. Așa cum spuneam încă din partea introductivă a acestui articol, unii pacienți refuză să ceară ajutorul specialiștilor, ceea conduce, mai târziu, la diferite complicații. Iată care sunt principalele semene: leziuni bucale (galbene sau albicioase), mâncărime, senzație de arsură, respirație neplăcută și senzație de disconfort în procesul de masticație. În unele cazuri, aceste simptome pot fi completate de: ulcerații bucale, gingii dureroase și episoade febrile.

Stomatita

Diagnosticul și tratamentul stomatitei

Există tratament pentru stomatită și, în funcție de complexitatea cazului, acesta poate conține medicamente antivirale și creme sau geluri topice. În orice caz, planul de tratament se stabilește doar de către un specialist. Astfel, este recomandat să faci o programare la clinică. Un diagnostic corect se va pune doar după o consultație adecvată. Mai mult, odată ce apelezi la ajutor specializat încă de la primele semne, planul de tratament va fi mai ușor și, cel mai probabil, de scurtă durată.

Stomatita la copii și bebeluși

Stomatita la bebeluși și la copii apare pe fondul unui sistem imunitar slăbit, dar și din cauza bacteriilor, alergiilor sau streptococilor. De asemenea, cei mici se pot confrunta cu această inflamație atunci când le cresc dinții de lapte. Principalul semn este prezența leziunilor pe obraji, pe cerul gurii, pe limbă și pe buze.

Complicații asociate stomatitei

Dacă privești primele semne ale inflamației cu seriozitate, nu ar trebui să existe motive de îngrijorare. Pe de altă parte, odată ce amâni consultul de specialitate, te poți confrunta cu o serie de complicații. De exemplu, stomatita aftoasă se poate extinde, în unele condiții, chiar și în zona ochilor.

Măsuri de prevenție asociate stomatitei

Pe lângă existența unor planuri personalizate de tratament, mai există o veste bună pentru pacienții care preferă să prevină, în loc să trateze: stomatita pe limbă poate fi prevenită prin mai multe metode. În primul rând, igiena orală trebuie să conțină periaj de cel puțin 2 ori pe zi, apă de gură și ață dentară. Continuăm cu vizitele regulate la stomatologie, dar și cu câteva aspecte care țin de modificarea stilului de viață: hidratare corespunzătoare, consumul de alimente bogate în vitamine, evitarea excesului de zahăr, băuturi și alimente acide, picante, foarte reci sau foarte fierbinți.

Așadar, stomatita este o inflamație a mucoasei bucale, care poate afecta atât pacienții adulți, cât și copiii sau bebelușii. Dacă, în anumite cazuri vorbim despre o experiență trecătoare, în alte condiții (în special pe fondul unui sistem imunitar slăbit), inflamația poate reapărea la un anumit interval de timp. Tratează-te corespunzător!

Data articol: 5 martie 2024 (ultima actualizare: 16 ianuarie 2025)
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te